Nogomet

Nezgodan posao Dinama i derbiji začelja

Sportnet • subota, 29.10.2011.
Nezgodan posao Dinama i derbiji začelja
Foto: Aldo Šuran

Petak je domaćem prvenstvu pripao gostima, a u subotu je na rasporedu još pet utakmica. Između ostalih, vodeći Dinamo istrčat će na noge Istri 1961...

Dva prvenstvena uzastopna poraza, domaći od Zagreba te gostujući od Splita donekle su popravljeni prolaskom u iduću rundu Kupa. Teško je u produžetku pao Varaždin, no, ipak se u dobrom raspoloženju na Drosini dočekuje Dinamo. Bit će to pravi istarski praznik nogometa, a gostima iz Zagreba sigurno u glavi zvoni 16. travnja ove godine.

Strateg Puljana Igor Pamić bio je za kormilom i u posljednjem njihovom međusobnom dvoboju kada je njegov klub slavio 2:1 te sigurno zna kako se može suprotstaviti Modrima, kako na najbolji način iskoristiti eventualno slabije izdanje, ali i njihovo lagano razmišljanje o amsterdamskoj Areni. "Mi ćemo ih pokušati napasti jer nema smisla braniti se protiv Dinama - drugi su pokušavali i nisu uspjeli," otvoreno je najavio Paminjo.

Strateg domaćih ne može računati na Anđelkovića, Batarela, Jerkovića i Marića, upitan je i Budicin, ali Pamić vjeruje kako mu je momčad spremna i za najveće napore. Istra 1961 nema imperativ pobjede u ovom dvoboju, ali sigurno će učiniti sva kako bi se još jednom, u fantastičnoj atmosferi Drosine, pokazala u što boljem izdanju.

Nedostaju: Anđelković, Batarelo, Jerković, Marić (ozljeda)

Uoči puta u Amsterdam nogometaši Dinama slijedi put u Pulu, za koju trenera Krunoslava Jurčića vežu lijepe igračke i trenerske uspomene. No, mjesta za emocije nema - eventualni kiks protiv Istre 1961 donio bi nepotreban nemir u maksimirsku svlačionicu. Zato bi Dinamo bez puno kalkulacija trebao tražiti sva tri boda na Aldo Drosini, a vjerojatno mu "u ušima" još uvijek zvoni i prošlosezonski poraz.

"Znamo da je Istra 1961 opasan i respektabilan protivnik. Imaju živu, agresivnu ekipu, sastavljenu od brojnih talentiranih igrača. Zato moramo biti na visokoj razini", upozorio je Dinamov strateg, no ističe i kako ga raduje povratak u kadar nogometaša koji "definiraju Dinamov stil igre". "A onda smo jaki", dodao je.

Dvoboj s Puljanima sigurno će propustiti portugalski branič Tonel, koji je istegnuo zadnju ložu u susretu Kupa protiv HAŠK-a u utorak. Pod znakom pitanja još su uvijek Josip Šimunić i Milan Badelj, a Jurčić je pojasnio da se ulazi u fazu sezonu u kojoj umor počinje donositi sve više ozljeda. "I svaka utakmica nosi potencijalno iznenađenje u sebi", kaže.

Nedostaju: Tonel, Bišćan, Atta (ozljede)

Novi trener Rijeke Ivo Ištuk prodrmao je momčad, ostvario dvije pobjede na Kantridi, a danas navečer tražit će i treću. U goste dolaze Vinkovčani koji će također tražiti sva tri boda i riječki gledatelji bi (konačno) mogli vidjeti dobru nogometnu predstavu.

"Gledali smo Cibaliju, znamo kako igraju i spremni ih dočekujemo. Vrijedni su respekta, no mi ćemo slaviti". Otprilike su tako zvučale najave pomoćnog trenera Ostojića i mladog Datkovića. Ištuku je ostala još jedna dvojba, Križman ili Gutti na lijevom krilu, ostalo je sve dobro poznato osim činjenice da se Salčinović gura bliže Alferezu.

Obje momčadi imaju 16 bodova u dosadašnjem dijelu MAXtv Prve lige, čini se kako će to biti vrlo izjednačena utakmica. Ipak, Rijeka još nije primila gol na Kantridi, a dobro je poznato da sve momčadi osim Dinama i Hajduka, u Rijeci priliku traže iz kontre. Domaći su u solidnom naletu, no Samir Toplak vrlo je talentiran trener koji će ukazati protivnikove slabosti.

Nedostaju: Živulić, Sivonjić, Čulina (ozljede)

Golovima Kresingera i Bartolovića Nebesko-plavi apsolvirali su Zadar, a u Hrvatskom kupu među osam najboljih momčadi odveo ih je Vlatko Šimunac. Dakle, napadačka oružja puna baruta stižu večeras na Kantridu.

Samir Toplak ne može u trinaestom kolu računati na suspendirane Župarića i Matoša, a trener Cibalije najavio je sljedeći sastav. Matković na golu, četvorka ispred biti će Radotić, Tomić, Lučić i Rugašević, dva zadnja vezna su Jurić i Mazalović, dok će Roberta Lisjaka ugrožavati Prgomet, Pavličić, Bartolović i Kresinger. I više nego dovoljno za oprez Ištuka i njegovih momaka.

"Igrat ćemo na pobjedu jer se želimo vratiti u gornji dio poretka, tražit ćemo kontinuitet pozitivnih rezultata", izjavio je Bartolović prije odlaska u Rijeku. Nije tajna da Vinkovčani pucaju na peto ili šesto mjesto ljestvice, a za to morat će izvući pozitivan rezultat večeras kod Rijeke koja je obrambeno vrlo dobra, no napad je još uvijek samo misaona imenica… To bi mogla biti vinkovačka šansa.

Nedostaju: Župarić, Matoš (kartoni)

Dobru atmosferu poslije pobjede nad Dinamom u svlačionici Zadra zamijenila je nešto lošija nakon vinkovačkog poraza. Rezultat i igra u tom dvoboju nisu bili na razini željenog, iako dio razloga leži u činjenici što je momčadi nedostajalo nekoliko važnih igrača, između ostalih prvi strijelac Santini te kapetan Surać.

Ovaj put se tri igrača koja su odradila kazne žutih kartona, uz spomenuti dvojac riječ je i o Banoviću, vraćaju u kadar, a pomoći su spremni i poneki oporavljenici. S obzirom da će se s druge strane terena nalaziti četvrtoplasirana momčad prvenstva teško je reći da bi bod bio neuspjeh za Zadar, no vjerujemo da će domaćini od početka tražiti pobjedu.

Uostalom, Zebić je pred koji dan ustvrdio za eZadar: "Znamo i sami da smo mogli više, pogotovo kad pogledamo kako smo odigrali s Dinamom i Hajdukom." Na tragu tih dvoboja zadarski strateg želi da njegovi igrači budu i danas te se, kao i navijači, nada još jednom inspiriranom danu Ivana Santinija.

Nedostaju: Bilen, Jerbić, Kovačević (oporavljenici)

U teškom raspoloženju, jer drukčije ne može biti, Koprivničani nakon ispadanja iz Kupa opet gostuju, i to u Zadru. Uz to što je Zadar izuzetno opasan domaćin, koji je već "školovao" Hajduk i Dinamo ove sezone uzevši im po tri boda, Slaven Belupo u boj odlazi bez svojeg standardnog prvotimca Mujanovića. Njemu je naime na utakmici u Mladini pukao mišić i bit će out do kraja polusezone.

"Nema opravdanja za ispadanje iz Kupa, ali to se događa", rekao je trener Roy Ferenčina i dodao: "Naši su domaćini pobijedili kod kuće Dinamo i Hajduk i sigurno nas očekuje vrlo zahtjevan posao. Igrači su svjesni da nas samo dobar rezultat ostavlja u vrhu ljestvice i nadam se da ćemo ga postići. Volio bih da ispravimo dojam i pokažemo da smo s Vinogradarom imali samo loš dan."

Osim Mujanovića, ozlijeđen je i Vojnović, a Maras je kartoniran. Ferenčina će stoga na put povesti Čanađiju i Brleka, dvojicu juniora, koji se nadaju prvoligaškim minutama.

Nedostaju: Mujanović, Vojnović (ozljede), Maras (kartoni)

Šibenčane čeka još jedna utakmica u kojoj su im bodovi vrijedni kao suho zlato. Na domaćem terenu zabranjeno je više rasprodavati bodove, pogotovo što će s druge strane stajati direktan protivnik za ostanak u prvoligaškom društvu. Narančasti vjeruju u svoje kvalitete, vjeruju da će uz pravi pristup i dobru igru uzeti tri boda koja će im donijeti i pomak na prvenstvenoj ljestvici.

"Garantiram stopostotni angažman. I pravu igru kao što smo pokazali u zadnje dvije utakmice na Šubićevcu. Karlovac je u sličnim problemima kao i mi, tako da nas neće zavarati njihova situacija. Ulazimo u utakmicu u stopostotnom angažmanu, sa željom da je dobijemo i da se što više približimo tom mjestu koje ne vodi u Drugu ligu", istaknuo je u najavi utakmice trener Tomić.

Nakon dugo vremena Tomić na raspolaganju napokon ima i kompletan kadar. Donosi mu to i slatke brige oko sastava. U početni sastav vraća se Bačelić-Grgić, a moguće je i nekoliko promjena u početnom sastavu u odnosu na nekoliko proteklih utakmica.

Nedostaju: nitko

13. kolo Prve lige nogometaše Karlovca odvelo je u goste kod Šibenika. Momčad s Korane preživjela je još jedan teški tjedan. Naime, igrači su prosvjedovali zbog neisplaćenih plaća, u Kupu su poraženi od Hajduka, a dva dana prije utakmice sa Šibenikom trener je najavio da će možda "dignuti sidro" i napustiti klupu Karlovca.

"Sve se više tone. Igrači su u teškom stanju i stvarno ne znam kako će se sve to završiti. Došli smo pred zid i sad ne znamo, da li će se zid srušiti ili će ostati. Odlazak mi se mota po glavi već nekoliko dana. Već pet mjeseci nemam financijskih primanja. Gorica mi je ostala dužna i sada Karlovac. Ovo više nema smisla i ako se nastavi ova agonija, onda ćemo se rastati", tužno je rekao Damir Petravić.

Osim svih navedenih problema Petravić ne zna ni kako će sastaviti momčad za ogled na Šubićevcu. Naime, Špišić nije psihički spreman za utakmicu zbog financijskih problema, ozlijeđeni su Sunara i Kovačević, a Novaković je kartoniran. Uz sve to upitan je još nastup Parackog, Husića i Novinića.

Nedostaju: Kovačević, Špišić, Sunara (ozljede), Novaković (kartoni)

Zadnji puta su pobjedu Varaždinci najavljivali protiv Karlovca, malo im je nedostajalo da do nje i dođu, pa se nakon boda iz Osijeka sad nadaju punom plijenu. Za to imaju i savršenu priliku, u goste im stiže Lučko, koje nije do sad briljiralo u prvenstvu. Ovo je također praktički posljednji vlak kojeg Varaždin može uhvatiti ako želi ostati u ligi i iduće sezone.

"To je dobra momčad, koja se tražila dugo i na kraju uspjela posložiti. Protiv Hajduka su nogometaši Lučkog stvarali šanse za gol, dakle, moramo biti oprezni. No, sve ovisi samo o nama", kaže trener Varaždina Branko Janžek.

Pozitivna je stvar za Varaždince što se na raspolaganje vratio Šimek, a trebao bi spreman biti i Pajač, hrvatski U19 reprezentativac, koji se vratio iz reprezentativnog kampa. No, cijelog je tjedna upitno zdravstveno stanje Golika, kojeg muči viroza, dok se Lončar ozlijedio. Uz kartonirane Rašića i Conjara, jasno je da će domaći trener morati promijeniti dosta igrača iz prve postave.

Nedostaju: Rašić, Conjar (kartoni), Lončar (ozljeda)

Nogometaši Lučkog u ovom kolu prvi put igraju s ekipom koja je na prvenstvenoj tablici lošije plasirana od njih. U derbiju začelja Lučko gostuje u baroknom gradu, a sastav Željka Kopića ima sedam bodova više od Varaždinaca. Ukoliko razmišljaju o ostanku u ligi, domaći će morati ići na pobjedu.

Ipak, momčad Lučkog je u posljednje vrijeme pokazivala dobar nogomet i u Varaždinu će tražiti bijeg s pretposljednje pozicije. Iako ih je poraz od Hajduka u prošlom kolu izbacio iz ritma, osam bodova iz zadnjih pet susreta znak je da se ekipa diže i da će voditi žestoku borbu za ostanak u Prvoj ligi, a 12. mjesto koje vodi u dodatne kvalifikacije od Zagrepčana je udaljeno samo dva boda.

Trener Kopić je zbog viroze ovaj tjedan propustio nekoliko treninga svojih igrača, no u Varaždinu će biti na klupi Lučkog. Većih problema s ozljedama i suspenzijama nema, susret će propustiti tek Dumenčić, Hovorka i Sarić koji su već duže izvan stroja.

Nedostaju: Dumenčić, Hovorka, Sarić (ozljede)

MAXtv Prva liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

13. kolo

Lokomotiva1:4Osijek
Zagreb0:2Split
Varaždin0:2Lučko
Šibenik4:1Karlovac 1919
Zadar1:3Slaven Belupo
Istra 19610:2Dinamo
Rijeka1:1Cibalia
Hajduk1:2Inter-Zaprešić
1Dinamo 3073:11+6275
2Hajduk 3050:24+2654
3Slaven Belupo 3041:27+1452
4Split 3043:32+1150
5Cibalia 3035:35045
6Zagreb 3036:42-645
7Lokomotiva 3033:33044
8Osijek 3045:38+743
9Istra 1961 3035:33+242
10Zadar 3029:44-1540
11Inter-Zaprešić 3033:33038
12Rijeka 3029:29038
13Lučko 3029:36-731
14Šibenik 3027:39-1227
15Karlovac 1919 (-1)3025:53-2824
16Varaždin (-1)3016:70-548

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Torca-Dubrava29.10.2011. u 16:56
    ajde IStRA
    Torca-Dubrava
  • Obrisan korisnik29.10.2011. u 14:42
    S obziro na probleme u napadu koje sada imamo, ja bih bio zadovoljan i da se s bodom vratimo iz zadra
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.10.2011. u 13:53
    ajmo varaždin
    Obrisan korisnik
  • LazialZD29.10.2011. u 10:45
    Belupo bez šansi na Stanovima Pobjeda Zadra !!!
    LazialZD
  • Obrisan korisnik29.10.2011. u 10:28
    Biti će zanimljiva utakmica u Puli. Nego, htio sam samo pohvaliti hrsport.net, stvarno ste najbolja i najpreglednija sportska stranica u Hrvatskoj.
    Obrisan korisnik

MAXtv Prva liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

13. kolo

Lokomotiva1:4Osijek
Zagreb0:2Split
Varaždin0:2Lučko
Šibenik4:1Karlovac 1919
Zadar1:3Slaven Belupo
Istra 19610:2Dinamo
Rijeka1:1Cibalia
Hajduk1:2Inter-Zaprešić
1Dinamo 3073:11+6275
2Hajduk 3050:24+2654
3Slaven Belupo 3041:27+1452
4Split 3043:32+1150
5Cibalia 3035:35045
6Zagreb 3036:42-645
7Lokomotiva 3033:33044
8Osijek 3045:38+743
9Istra 1961 3035:33+242
10Zadar 3029:44-1540
11Inter-Zaprešić 3033:33038
12Rijeka 3029:29038
13Lučko 3029:36-731
14Šibenik 3027:39-1227
15Karlovac 1919 (-1)3025:53-2824
16Varaždin (-1)3016:70-548