Košarka

Cibona potopljena u Pioniru

Ivor Krapac • nedjelja, 06.11.2011.
Cibona potopljena u Pioniru
Foto: FaH

Bez rješenja kako parirati raspoloženom Partizanu, košarkaši Cibone pretrpjeli su visok poraz u Beogradu u šestom kolu ABA lige. Momčad Josipa Vrankovića na kraju je ostala na 24 poena zaostatka, a sve je bilo riješeno u drugoj polovici druge četvrtine, kada su domaći pobjegli do 17 poena prednosti...

Nakon četiri uzastopne pobjede u regionalnoj ligi, Cibona je u šestom kolu pretrpjela poraz koji je, koliko god to zvučalo ružno, bilo i realno očekivati. No, način na koji se taj poraz dogodio trebat će zabrinuti Josipa Vrankovića i njegove igrače. Nakon što im je Partizan u završnici prvog poluvremena pobjegao do 17 razlike, završivši taj dio susreta s 43:26, u drugih 20 minuta se igra Cibosa manje-više raspala, uz tek nekoliko bljeskova s kojima su privremeno smanjivali veliki minus.

Završilo je s 91:67 za Partizan, čiji je trener Vlada Jovanović u drugom dijelu mogao dati priliku i onima koji ove sezone imaju manju minutažu, a odmoriti glavne adute za euroligaški dvoboj s madridskim Realom, ponovno na domaćem parketu, koji ih očekuje u četvrtak. Cibosi će, pak, imati nešto vremena za analizu ove utakmice i pripremu za gostovanje Hemofarma u Domu Dražena Petrovića, sljedeće subote u 17:30 sati.

Bez Zubčića i dvojice razigravača

Od trojice Ciboninih igrača koji su bili pod upitnikom za nastup zbog ozljeda, nijedan nije bio na raspolaganju Vrankoviću na ovom gostovanju. Izostali su Tomislav Zubčić i dvojica pričuvnih razigravača koji ove sezone igraju malo ili ništa, Karlo Vragović i Josip Blajić.

Partizan, pak, nije imao Milana Mačvana, koji nakon dolaska na posudbu iz Maccabija zasad ima pravo nastupa samo u Euroligi. U ABA ligi će moći igrati od siječnja.

U početnih deset minuta ogleda u Pioniru, i Jovanović i Vranković mogli su biti zadovoljni kako su njihove momčadi odigrale u obrani, ali za razliku od trenera Partizana, Vranković nije imao razloga biti sretan izdanjem svoje momčadi na drugom kraju parketa. Kroz cijelo prvo poluvrijeme, trener Cibosa je na svakom time-outu upozoravao svoje igrače da previše žure u napadu i time olakšavaju obrambeni posao suparnicima, ali upute da bude više strpljenja i spuštanja lopte pod koš nisu davale ploda.

Partizan je izgradio prvu značajniju prednost nakon trica Milosavljevića i Đekića s kojima su došli do 13:8 tri i pol minute do kraja početne četvrtine. Cibosi su čestim udvajanjem Nikole Pekovića ostavljali domaćima više prostora na vanjskim pozicijama, što su Beograđani tada iskoristili, no stvari su se za hrvatske predstavnike počele kretati u boljem smjeru nakon što je Vranković prvi put danas postavio zonu, a ubrzo potom, pomoglo je i što je Peković otišao na svoj prvi predah u ovom susretu.

Nakon što su u završnici prve četvrtine bili u minusu od osam poena (16:8), a završili taj dio susreta sa zaostatkom od 16:10, Cibona se kroz veći dio druge dionice odlično držala sa zonskom obranom. Dobro su se nosili s Partizanom i kada je Peković bio u igri i vratili priključak nakon što je Partizan u jednom trenutku otišao do 20:10, ali poslije samo 25:23 za domaćine četiri i pol minute do kraja prvog poluvremena, Cibosima više nije išlo gotovo ništa.

U napadu, najnegativniju ulogu tada je odigrao Demonte Harper, s promašena četiri slobodna bacanja u kratkom razdoblju i izgubljenom loptom u srljanju pod koš, dok je na drugom kraju parketa Partizanu u potpunosti "procurilo" izvana. Uz dvije trice Danila Anđušića i jednu Acieja Lawa, kao i nekoliko lakših domaćih poena u tranziciji, Beograđani su završili prvo poluvrijeme sa serijom od 18:3, otišli do 43:26 i praktički riješili dvojbe o pobjedniku.

Chase izgubio nit

Dok je Cibona klizila prema -24 u drugoj polovici treće četvrtine, Brian Chase sasvim se zagubio na oba kraja parketa, u napadu s nekoliko ishitrenih i ne pretjerano rezonskih pokušaja za tricu koji nisu ušli. Naravno, nije bilo presudno, Partizan je ionako imao prednost koja se teško ispušta, ali kako 30-godišnji Amerikanac nije igrao dobro ni prošle nedjelje protiv Širokog, Josip Vranković morat će pronaći način da ga vrati na pravi put i učini korisnijim za momčad.

Treća četvrtina za Cibose nije započela ništa bolje nego je završila druga. U seriji pogrešaka, s dva Rudežova prekršaja u napadu u kratkom razdoblju, njegovim četvrtim i petim u ovom ogledu, kao i dvije Chaseove izgubljene lopte, Vrankovićeva momčad propustila je iskoristiti nešto slabije razdoblje u Partizanovoj igri i prići bliže ispod 15 razlike, na koliko su stigli u 25. minuti (48:33). Nakon što Cibona nije napravila dovoljno, Partizan se sasvim razmahao i iako je Vlada Jovanović već tada počeo odmarati svoje glavne adute, povlačeći Pekovića i Lawa na klupu, u posljednjoj minuti treće četvrtine svejedno su stigli do dotad najvećih +24, sa 62:38 na semaforu.

U završnih deset minuta Cibosi nisu bili bliže od 16 poena zaostatka, a u završnici utakmice su nekoliko puta tonuli i do -27. Anđušić je zabijao izvana, dok je Raško Katić, koji ove sezone ne igra puno, iskoristio svoje minute za nekoliko ubačaja pod košem, pa Vrankovićeva momčad više nije imala izgleda primaknuti se na manje od 20 razlike.

Najefikasniji Partizanov igrač bio je Anđušić (14 poena, 4/7 za tricu), dok su preko deset poena zabila i dvojica centara, Raduljica (12, uz šest skokova) i Katić (11). Brian Chase ubilježio je 16 poena za Cibose, ali s previše forsiranja šuta za tricu (3/8) i bez ijedne asistencije, uz tri izgubljene lopte, što nije i ne može biti dobro za košarkaša koji figurira kao organizator igre. Antwain Barbour pridružio se s 11 poena i četiri asistencije, a Jure Lalić i Andrija Žižić s po deset poena.

ABA liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

6. kolo

Helios Domžale62:87Cedevita
Budućnost VOLI84:80Krka
Petrol Olimpija85:70Radnički
Zagreb102:85Crvena zvezda
Partizan91:67Cibona
Zlatorog Laško53:78Široki Brijeg
Vršac59:85Maccabi Tel Aviv
1Maccabi Tel Aviv 241+419
2Cedevita 197+266
3Partizan 197+229
4Budućnost VOLI 178+103
5Široki Brijeg 1511+79
6Petrol Olimpija 1412-43
7Cibona 1313+31
8Radnički 1214-18
9Zagreb 1214-110
10Crvena zvezda 1115-17
11Krka 917-95
12Vršac 719-208
13Helios Domžale 719-272
14Zlatorog Laško 224-364

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik07.11.2011. u 09:28
    bez obzira na izostanke....ovo je nedopustivo visok poraz. krka i radnički su bili u egalu s partizanom u pioniru, sve do kraja. ovaj poraz je posljedica, kao što sam i najavio, 'ĐOUK FAKTOR-a'. katastrofalno loš trener, koji ne zna složiti niti obranu, niti napad, a da o mjenjaju ritma tokom tekme... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.11.2011. u 07:50
    iskreno,ove godine moj partizan ne moze parirati spancima,turcima i rusima,ali zato su na balkanu jaci od ostalih klubova.Sto je tako procijenite sami.
    Obrisan korisnik
  • narada10806.11.2011. u 23:19
    Fala boga su neki slovenski klubovi nesto slabasni ove sezone tako da se Zagreb i Cibona ne moraju bojati za ispadanje- ili se varam?? Tu ce jos bit' svasta ove sezone
    narada108
  • Obrisan korisnik06.11.2011. u 22:43
    nekad se komentiralo cervarove time out -ove , kakvi su ovi vrankovicevi ? Pad je poceo davno , a jos nije doslo dno !!!
    Obrisan korisnik
  • promatrac6706.11.2011. u 21:11
    fc bayern munchen je tek od ove godine njemacki prvoligas ...
    promatrac67