Nogomet

Istra i na Hajduk, Dinamo na novi Karlovac

Sportnet, Mihaela Bradovski • subota, 25.02.2012.
Istra i na Hajduk, Dinamo na novi Karlovac
Foto: Duje Bonačić

Proljetni dio hrvatskog prvenstva nastavlja se nakon odgođenog 18. kola, a u subotu na teren izlazi i vodeći dvojac, Dinamo i Hajduk...

Potpuno obnovljena momčad Karlovca u prvom kolu proljetnog dijela prvenstva dočekuje vodeću momčad lige. Iza kluba s Korane je burno razdoblje u kojem je promijenjena skoro cijela momčad, a pripreme za gostovanje Dinama dodatno je otežala suspenzija kluba koja je ukinuta samo dan prije prve službene utakmice.

U karlovački klub ove zime stiglo je dvadesetak novih igrača koje će u proljetni dio sezone povesti i novi trener Krešimir Ganjto. "Dvoboj s Dinamom na startu prvenstva bit će nam jako dobar test i nadam se da ćemo na taj test odgovoriti pozitivno", izjavio je Ganjto uoči svog debija na karlovačkoj klupi.

Za vrijeme trajanja suspenzije Karlovac nije smio igrati pripremne utakmice pa je trener Ganjto najbolji sastav tražio isključivo na treninzima, koji su odrađivani u teškim uvjetima zbog snježnog pokrivača. Problema s izostancima igrača nema pa bi utakmicu protiv Dinama trebali početi: Kalinić, Konta, Anić, Ljubović, Šimek, Štefančić, Celio Junior, Rukavina, Babić, Gerc i Jelić.

Nedostaju: nitko

Činjenica da treneri obaju momčadi imaju prvoligaške debije na klupama svojih današnjih klubova vjerojatno je prva i posljednja poveznica između Karlovca i Dinama. Ante Čačić ima na raspolaganju mnogo snažniju momčad, financijski potkovanu i ništa osim tri boda neće zadovoljiti niti njega niti ostatak modrog puka. U četvrtfinalu Kupa protiv Istre 1961 Dinamo nije izgledao osobito uvjerljiv. Zato novi trener želi vidjeti drugačiju sliku pored Korane:

"Želim da momčad u Karlovcu bude agresivna i goropadna, što u Puli nije bio slučaj, makar smo i tamo imali četiri izražene situacije u prvom poluvremenu. To sam bio pripisao umoru, ali očekujem da ćemo dobro reagirati. I snalaženje na teškom terenu pokazat će kakva smo momčad.

Najavljen je i početak rotacija u momčadi kako bi svi bili svježi za svaki sljedeći izazov, a i većina igrača trebala bi na taj način biti zadovoljna minutažom. Među njima bi trebao biti i kapetan Igor Bišćan koji se vraća nakon višemjesečne stanke.

Nedostaju: Sammir (ozljeda), Pokrivač, Šimunić (slobodni), Špehar (juniori)

S nikad više neizvjesnosti Hajduk u proljetni dio sezone starta protiv Istre 1961. Naime, nitko osim nekolicine "odabranih" još nije vidio kako izgleda "proljetni Hajduk", s obzirom da ni jednu otvorenu utakmicu nakon povratka s priprema u Turskoj Splićani nisu odigrali pred svojim navijačima. Generalka protiv Šahtara otkazana je zbog snijega, a utakmica s drugoligašem Junakom bila je zatvorena za javnost.

Trener Krasimir Balakov je optimističan i vjeruje da ovaj novi Hajduk, s petoricom novih igrača u početnih 11 može ugodno iznenaditi: "Dugo je trajala pauza, zaželjeli smo se svi nogometa, i mi i publika. Spremni smo i motivirani, dobar rezultat u prvoj utakmici može stvoriti dobru atmosferu i dignuti samopouzdanje momčadi."

Ako je suditi prema pripremnim utakmicama u Turskoj, Hajduk će protiv Istre krenuti u formaciji 4-1-4-1, a momčad bi trebala izgledati ovako: Blažević - James, Andrić, Neretljak, Lima - Andrijašević - Gabrić, Ozobić, An.Sharbini, Caktaš - Vukušić. Od standardnih nedostaju tek Maloča i Tomasov, koji bi se narednog tjedna trebali uključiti u puni pogon.

Nedostaju: Maloča, Tomasov (ozljede)

Istra 1961 nakon uspješno odrađenih priprema i dobrog rezultata u četvrtfinalu Kupa protiv Dinama, okreće svoj pogled prema Poljudu i utakmici 19. kola HNL-a s Hajdukom. Momčad Igora Pamića nalazi se na 12. mjestu prvenstvene ljestvice te ulazi u veliku borbu za ostanak među najboljima.

Pulski kadar nedavno je ojačan dolascima Križmana, Bačelić-Grgića, Havojića, Ottochiana te Barbarića, a nova lica bi po treneru Pamiću trebala biti ključna u napretku Istre prema sredini ljestvice. Istra se na Poljudu prošlog puta nije dobro provela, inkasiravši šest pogodaka u svojoj mreži. Čuvar mreže Andrej Prskalo zamijenit će ozlijeđenog Ivana Mancea i morati biti na visini zadatka protiv splitskih napadača.

Igor Pamić je bio vrlo zadovoljan igrom svoje momčadi protiv Dinama, te je naglasio kako će na agresivnu igru Hajduka Istra morati odgovoriti borbenošću i čvrstinom ukoliko želi izaći neporažena. Posljednjih dana s Puljanima je trenirao bivši igrač Kaiserslauterna, Stiven Rivić, ali nakon raskida ugovora s njemačkim klubom ipak nije postigao dogovor s Istrom. Goran Roce bi uz spomenutog Križmana trebao činiti napadački dvojac gostiju u dvoboju na Poljudu.

Nedostaju: Primorac, Budicin, Mance (ozljede)

Koprivnica na otvaranju drugog dijela prvenstva nudi potencijalnu "ljepoticu" kola, susret četvrtoplasiranog Slaven Belupa i Toplakove Cibalije, pri čemu domaćin ne skriva kako cilja isključivo na pobjedu koja bi bila značajan korak u borbi sa Splitom za treće mjesto.

"Pobjeda nam je imperativ i vjerujem u nju", optimistično je najavio trener Roy Ferenčina, "a imamo kvalitetnu i poletnu momčad. Cilj nam je plasman u Europu, no i Cibalia je dobra". U prilog Slaven Belupu ide i rezultat iz kolovoza, kada su Koprivničani u Vinkovcima slavili s uvjerljivih 4:1.

Protiv Cibalije će u subotu nedostajati lakše ozlijeđeni Purić te kartonirani Poljak, a prvim se minutama u dresu Slaven Belupa nada i zimsko pojačanje, napadač Martin Šaban, najbolji drugoligaški strijelac jeseni, koji bi trebao pokušati nadoknaditi odlaske Benka, Jurakića i Vojnovića.

Nedostaju: Purić (ozljeda), Poljak (kartoni)

Preustrojena Cibalia proljetni dio prvenstva otvara na prilično zahtjevnom gostovanju u Koprivnici gdje će pokušati napraviti prvi korak prema što bržem osiguravanju prvoligaškog statusa. Tijekom zimske pauze redovi vinkovačkog prvoligaša ponešto su se prorijedili, ali trener Toplak tvrdi da kvaliteta momčadi nije patila.

Nakon odlaska šestorice igrača, sastav Cibalije osvježen je četvoricom mladića iz vlastite škole, a među njima će najviše pozornosti izazvati Jakov Puljić prvi strijelac ovogodišnjeg juniorskog prvenstva i U17 reprezentativac. Prema riječima igrača, pripreme su odrađene na vrhunskoj razini i svi jedva čekaju nastavak prvenstva.

U pripremnim utakmicama Cibalia je upisivala pobjede protiv mađarskog Pecsa, ali i poraz od drugoligaša Rudeša. Generalna proba bila je na utakmici protiv slovenskog Triglava kojeg su Vinkovčani pobijedili s 3:1, ali njihov trener nije bio previše zadovoljan prikazanim. Ipak, breme favorita je na strani Slaven Belupa i Cibalia ovdje može samo profitirati.

Nedostaju: nitko

Umjesto gostovanja u Puli kod Istre 1961, nogometaši Lučkog prvu će utakmicu u nastavku MAXtv Prve lige odigrati protiv Zagreba u Kranjčevićevoj kao domaćin. Uprava kluba podnijela je zahtjev za igranje domaćih utakmica u Lučkom, a konačna odluka tek treba biti donesena.

Iako je došlo nekoliko novih igrača, Lučko će u proljetnom dijelu lige biti znatno oslabljeno. Klub je, naime, napustio napadač Josip Fuček koji je za Lučko jesenas zabio tri pogotka u prvenstvu. Otišao je i Brazilac Andre Batista Silva, a od novih imena tu su Ivan Graf i Anđelo Vekić zajedno s trojicom igrača iz nogometne škole.

U klubu su svjesni važnosti utakmice protiv Zagreba. Dobar start bio bi veliki poticaj za daljnja nadmetanja u ligi, dok bi poraz umnogome oslabio vjeru u ostanak. Trener Željko Kopić nema problema s ozljedama i suspenzijama svojih igrača, te će protiv Pjesnika istrčati udarni sastav koji bi trebao donijeti Lučkom četvrtu ovosezonsku pobjedu.

Nedostaju: nitko

Momčad iz Ulice pjesnika u tjednu pred proljetnu premijeru našla se u neočekivanim problemima. Od ranije je poznato kako protiv Lučkog neće moći istrčati kartonirani Vidaković, Pavlović i Medić, no posljednjih nekoliko dana donijelo je nove glavobolje bijelom stručnom stožeru. Stipe Lapić otputovao je u Kinu dok je kapetan Hrvoje Štrok zbog bolesti.

Bez obzira na sve nabrojano Gordana Ciprića optimizam ne napušta. "Situaciju ne možemo promijeniti, no kako igramo u Kranjčevićevoj sve je jasno. Momčad Lučkog krajem jeseni odigrala je nekoliko zapaženih utakmica, ali mi krećemo po sva tri boda. Pripremali smo se upravo na taj način da budemo spremni na sve izazove i okolnosti", naglasio je Zagrebov trener pred ovaj, tek na papiru, gostujući dvoboj.

Zbog navedenih izostanaka za današnji će dvoboj konkurirati najmlađi pojedinci u bijelom kadru, Kolinger, Bevab, Trepšić i Cindrić, ali i trojica ove zime priključenih igrača - Glasović, Zadro, Trebotić.

Nedostaju: Vidaković, Pavlović, Medić, Štrok, Nikšić, Šovšić, Pelaić

Strepili su Šibenčani sve do dan prije utakmice hoće li uopće zaigrati protiv Intera na startu proljetnog dijela sezone. Sad je to iza njih i u potpunosti su koncentrirani na susret protiv Zaprešićana. Narančasti žele ostaviti što bolji dojam, te pokušati doći do pozitivnog rezultata, a to bi u svakom slučaju bio i jedan bod, ali, naravno, ne odriču se unaprijed ni borbe za sva tri boda.

"Stvarno s nestrpljenjem očekujemo utakmicu. Očekujem od svoje momčadi da pruži maksimum. Naglasio bih da očekujem strpljenje od publike. Jer radi se o novoj ekipi, došlo je dosta novih igrača tako da stvarno treba strpljenja. Jedino što možemo garantirati je maksimalan angažman, borbenost. Ja stvarno vjerujem da uz potporu publike možemo odigrati dobru utakmicu", istaknuo je u najavi utakmice strateg Šibenika Goran Tomić.

Na teren će Tomić poslati najjaču momčad koju trenutno ima na raspolaganju. Nedostaje ozlijeđeni Husmani, a od prve će se minute u sastavu naći i petorica novih igrača, a većini će to biti i debi u prvoligaškom društvu.

Nedostaju: Husmani, Dujaković (ozljede), Špadina (kartoni)

Nakon solidnog jesenskog dijela prvenstva, Inter se s novim pojačanjima i dobrim igrama u pripremnom razdoblju okreće novom dijelu prvenstva. Trener, Ilija Lončarević, na raspolaganju ima mladu momčad s nekoliko iskusnih igrača i par pojačanja, koje će morati uklopiti u svoje zamisli te spriječiti oscilacije koje su dosad bile najveći problem "Diva iz predgrađa".

Nova lica u svlačionici Zaprešićana su mladi izdanci Dinamove škole, Frano Mlinar i Tin Karamatić, potom Mario Batinić i napadač koji je svoje kvalitete već pokazao u prijateljskoj utakmici s Lokomotivom, Filip Jazvić. S druge strane su klub napustila četvorica igrača, a utakmica protiv posrnulog Šibenika bi trebala biti svojevrstan test za ulazak u proljeće.

U pripremnom je razdoblju Inter pokazao nekoliko dobrih igara, a primjetno je da mu i razina igre s vremenom raste. Unatoč nekoliko poraza od slabijih momčadi, Lončarević može biti zadovoljan pokazanim, a Šibenik je zasigurno jedan od boljih protivnika za otvaranje drugog dijela prvenstva.

Nedostaju: nitko

MAXtv Prva liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

19. kolo

Lokomotiva3:0Zadar
Varaždin0:3Rijeka
Šibenik2:0Inter-Zaprešić
Lučko0:1Zagreb
Slaven Belupo0:1Cibalia
Hajduk1:1Istra 1961
Karlovac 19190:3Dinamo
Osijek3:2Split
1Dinamo 3073:11+6275
2Hajduk 3050:24+2654
3Slaven Belupo 3041:27+1452
4Split 3043:32+1150
5Cibalia 3035:35045
6Zagreb 3036:42-645
7Lokomotiva 3033:33044
8Osijek 3045:38+743
9Istra 1961 3035:33+242
10Zadar 3029:44-1540
11Inter-Zaprešić 3033:33038
12Rijeka 3029:29038
13Lučko 3029:36-731
14Šibenik 3027:39-1227
15Karlovac 1919 (-1)3025:53-2824
16Varaždin (-1)3016:70-548

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik25.02.2012. u 13:19
    Ja isto ...Belle ce ih ko Ibaneza ;)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.02.2012. u 12:53
    bili brode diži sidro
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.02.2012. u 12:51
    Joooj kad vam Belle razvrti one fosile u obrani i utrpa vam dva lagana komada... Jedva čekam :)
    Obrisan korisnik