Nogomet

Lučko Dinamova uvertira za Hajduk

Sportnet, Mihaela Bradovski • subota, 10.03.2012.
Lučko Dinamova uvertira za Hajduk
Foto: Bruno Karadža

21. kolo hrvatskog prvenstva na lijep su način otvorili Šibenik i Rijeka, a osim splitskog derbija u subotu se igra još pet utakmica...

Nogometaše Lučkog u subotu očekuje vrlo zahtjevna utakmica protiv lidera lige Dinama. Igrači Željka Kopića mogu u taj susret ući opušteno jer se od njih ne traži pobjeda i tri boda, no ohrabreni dobrim rezultatom iz Parka mladeži u prošlom kolu Lučani će pokušati prirediti iznenađenje što bi u ovom slučaju predstavljao i jedan bod.

Susret se igra na stadionu u Kranjčevićevoj ulici, a Lučko će na "domaćem" terenu pokušati ponoviti igru iz prvog susreta ovih dviju ekipa u sezoni. Naime, Dinamo je na Maksimiru krajem kolovoza prošle godine jedva pobijedio s 1:0, a Lučko je čvrstom i hrabrom igrom, posebno u obrani, moglo izvući i više od minimalnog poraza.

Ogled zagrebačkih momčadi morat će zbog 3 žuta kartona propustiti stoper Lučkog Vinko Buden, strijelac sjajnog pogotka na prošlom susretu protiv Splita. Ostali igrači bit će na raspolaganju Kopiću, a ukoliko žele protiv favoriziranog suparnika osvojiti koji bod u teškoj borbi za ostanak, morat će prikazati puno bolju igru pred domaćom publikom nego što je to bio slučaj na prvoj proljetnoj utakmici protiv Zagreba.

Nedostaju: Buden (kartoni)

Već treću utakmicu zaredom Dinamo ne mora daleko putovati. Nakon Karlovca i maksimirskog "gostovanja" kod Istre, Modri odlaze u Kranjčevićevu prije nego što dočekaju Hajduk. Lučko bi trebalo biti, barem na papiru tako izgleda, "predjelo" za veliki derbi u kojem bi se, prema željama Ante Čačića, trebali raspucati modri napadači.

Dinamov trener rekao je dan prije utakmice: "Nadam se kako nas čeka dvosmjerna utakmica jer Lučko je u situaciji gdje im čak i osvojeni bod ne znači previše. Respektiram Lučko, ali naravno da nam je jedina misao uknjižiti nova tri boda i onda se kroz 'normalan' tjedan bez utakmica pripremiti za derbi s Hajdukom."

Prvi put otkad je trener Dinama Čačić za službenu utakmicu ima sve igrače na raspolaganju. Međutim, neki bi mogli dobiti poštedu jer imaju dva žuta kartona, a u slučaju trećeg ne bi imali pravo nastupa protiv Hajduka. To su Josip Pivarić, Adrian Calello, Ivan Krstanović i Domagoj Vida.

Nedostaju: nitko

Prošle subote momčad Šibenika otišla je iz Zadra s punim plijenom, otkrivši tako sve probleme u momčadi Dalibora Zebića. Izostanak Mršića pokazao se prevelikim hendikepom za napadačke ambicije Zadrana, a njega zbog kazne od dvije utakmice neigranja nakon isključenja na Maksimiru neće biti ni u drugom uzastopnom domaćem ogledu.

Dodatni su to problemi za zadarskog stratega koji ne može računati na još nekolicinu prvotimaca, tek bi "krvnu sliku" mogao popraviti povratak Bilavera. Pobjeda nad Interom bila bi vrlo vrijedna, kad se uzme u obzir da je riječ o susjedima na ljestvici i da su te dvije ekipe lošim izdanjima u proljetnom dijelu prvenstva postale ozbiljni kandidati za ispadanje.

"Krvarit ćemo puno za dati gol. Vidite gdje su nam problemi i gdje se krije sve ovo kako smo igrali ove dvije utakmice. Trebat će puno znoja proliti za dobiti Intera, a ja ne znam drugačiji put nego da ih dobijemo. Ne vidim drugi način", rekao je Zebić već nakon prošlog kola.

Nedostaju: Mršić (crveni karton), Con, Terkeš, Bilen, Ježina (ozljede)

Momčad Diva iz predgrađa mora početi osvajati bodove. To je sasvim jasno i Iliji Lončareviću i njegovim igračima, koji su u prva dva kola proljetnog dijela prvenstva poraženi u oba nastupa. Gostovanje kod Zadra koje je jedno od težih u sezoni za sve prvoligaše, nije baš pravo mjesto za traženje pobjede, ali igrači Intera nemaju izbora te moraju polučiti bilo kakav uspjeh.

U tome bi im trebao pomoći povratak bivšeg igrača Ernada Skulića. Iskusni se polivalentni branič već po dolasku pokazao korisnim jer se u prijateljskoj utakmici protiv Dubrave upisao u strijelce. Međutim, Inter su napustila dva igrača, Yankep i Balić, bez kojih će napredovanje biti osjetno teže.

No, Inter mora prestati pobjeđivati samo u prijateljskim utakmicama te mora početi dobro igrati i osvajati bodove u prvenstvu. Bez obzira na sve padove i oscilacije u redovima Zaprešićana, gostovanje kod Zadra bi moglo uz svojevrsno iznenađenje donijeti drugačiji rasplet za Inter u odnosu na prošla dva kola.

Nedostaju: nitko

Karlovački prvoligaš otvorio je proljetnu sezonu s dva poraza što i ne čudi s obzirom na težak raspored u početnim kolima te neuigranu momčad koja se ove zime okupila u klubu s Korane. U porazu od Cibalije na karlovačkoj klupi debitirao je Sanjin Lucijanić, a sada ga očekuje prvi nastup pred domaćom publikom protiv vrlo snažnog protivnika iz Koprivnice.

Karlovac je u dva kola pružio dopadljivu igru, ali nema bodova ni postignutih golova. Ipak, trener i igrači vjeruju u iznenađenje protiv Slavena i osvajanje prvih proljetnih bodova. Pred mladu momčad nisu postavljeni rezultatski imperativi, a u ostanak u prvoj ligi malo tko još vjeruje. 11. mjesto koje donosi spas, Karlovčanima je u ovom trenutku udaljeno osam bodova tako da bi im trebala ozbiljna pobjednička serija kako bi se vratili u igru.

Za subotnju utakmicu konkuriraju svi igrači, ali je upitan nastup kapetana Matije Štefančića i Karla Šimeka koji su zaradili lakše ozljede u prijateljskoj utakmici u srijedu.

Nedostaju: nitko

U Karlovcu se prvoligaši iz Koprivnice nadaju povezati dvije pobjede, kako bi nadoknadili razočaravajuće prvo kolo i domaći poraz od Cibalije. Pretenzije Slaven Belupa na europsku vizu nikako ne dopuštaju drukčije mišljenje, iako protivnika Koprivničani apsolutno respektiraju.

Trener Slavena Roy Ferenčina upozorio je svoje igrače: "Karlovac je momčad koja u svojim redovima ima nekoliko provjerenih prvoligaških igrača i zato moramo biti oprezni", čemu je ipak dodao: "Mi smo svakako kvalitetnija ekipa,a li to moramo dokazati na terenu."

Najveća je vijest u proteklih sedam dana u Koprivnici ipak povratak Bojana Vručine u Slaven Belupo. Trener Ferenčina najavio je minutažu za njega, iako nije u punoj formi, a od golgetera se visoke perfrmanse očekuju tek nakon još par odrađenih treninga. Problem će Ferenčini svakako predstavljati izostanak standardnog prvotimca Brezovca, koji mora odraditi skupljene žute kartone, a zbog kartona, i to crvenog, neće biti ni mladog Čanađije.

Nedostaju: Brezovec (kartoni), Bušić (ozljeda), Čanađija (kartoni)

Protiv Zagreba Varaždinci neće imati mnogo izostanaka. U rosteru nema tek Golika, no Vugrinčevo napuštanje teške varaždinske situacije istu je učinilo još težom. Po onoj staroj, da se bez onog kojeg nema mora i može, momčad predvođena Brankom Janžekom dat će sve od sebe kako bi nadoknadila to što Vugrinca nema.

"Sve u potpunosti ovisi o nama, iako Zagreb ima par iskusnih i dobrih igrača. Moji igrači u potpunosti su svjesni da sve bacamo u vodu ukoliko na terenu ne damo sve od sebe. Naše je stajalište da idemo po prvu proljetnu pobjedu", kazao je trener.

Kapetansku traku u prvoj proljetnoj utakmici koja će se odigrati, a za to svi drže palčeve, ponijet će Ivan Conjar, koji je najavio: "Zagreb je dobra ekipa, koja se nije povukla protiv Hajduka, žele igrati, a takve protivnike mi volimo." Tome je dodao kako su u Puli on i suigrači bili vrlo blizu povoljnom rezultatu, a ove subote to ne misle propustiti.

Nedostaju: Golik (ozljeda)

Nakon visokog poraza od Hajduka nogometaši Zagreba u Varaždinu će hvatati drugu ovogodišnji pobjedu. Trener Zagrebaša Gordan Ciprić smatra kako je njegova momčad iz spomenutog susreta izvukla pouke te će u 21. kolu u njihovoj igri biti više koncentracije, ali i preciznosti. U Ulici pjesnika, međutim, ne zavaravaju se tekućim problemima današnjeg domaćina.

"Varaždin maksimalno respektiramo, ugodno je čuti neke statističke podatke vezane za tamošnja gostovanja, ali sigurno nam ne pada na pamet oslanjati se na njih. Idemo po pobjedu, to je razmišljanje s kojim ulazimo u svaku utakmicu, ali dobro znamo da nam neće biti lako."

Vratar Igor Vidaković sigurno će propustiti ovaj dvoboj, Pelaić, Pavlović i Maleš tokom tjedna osjetili su određene probleme pa će prvu jedanaestoricu bijeli stručni stožer odrediti pred sam početak utakmice. Na Zagrebova vrata tako će ponovno stati Jakša Herceg, a u pomanjkanju izbora na ovoj poziciju, baš kao protiv Lučkog, u konkurenciji za nastup neće biti rezervnog čuvara mreže.

Nedostaju: Vidaković, Glasović (ozljeda)

Nakon uvjerljive pobjede nad Zadrom i remija na Kantridi, Lokomotiva se protiv Istre 1961 na Maksimiru planira postaviti kao "blagi favorit", riječi su trenera Lokosa Tomislava Ivkovića, čiji nogometaši u 180 minuta drugog dijela prvenstva još nisu primili pogodak te i na tome temelje svoj optimizam uoči gostovanja žuto-zelenih.

Od Puljana će u subotu biti i odmorniji, s obzirom da su Pamićevi puleni igrali četvrtfinale Kupa pod tjednom, a Ivković je najavio kako će mjesto u veznom redu momčadi, umjesto ozlijeđenog Arijana Ademija, preuzeti Sabien Lilaj.

U napadačkoj trojci opet će se naći Dinamov dvojac s posudbe, Andrej Kramarić i Mario Šitum, uz najisturenijeg Tomija Jurića. Pravo nastupa zbog prikupljenih žutih kartona nema Lamin Samateh, a obrambenu će četvorku činiti Leonard Mesarić, Mislav Komorski, Ante Puljić i Ivan Boras.

Nedostaju: Samateh (kartoni), Ademi (ozljeda)

Nakon poraza od Dinama u četvrtfinalu Kupa poslije izvođenja jedanaesteraca, momčad Igora Pamića okreće se 21. kolu MaxTV Prve lige i dvoboju s Lokomotivom. Zagrepčani dočekuju Istru nakon osvojenog boda na Kantridi, a trener Tomislav Ivković najavio je igru na sva tri boda u subotu.

Sandi Križman promašio je odlučujući jedanaesterac protiv Dinama, ali u vrhu napada zaigrat će uz Gorana Rocea, a iza njih bit će uvijek opasni Henri Belle. Pamić bi na teren mogao poslati i Stivena Rivića, a Karlo Primorac zbog ozljede još uvijek je iznad stroja.

Andrej Prskalo će na vratima Istre morati biti na visini zadatka, jer s druge strane prijete brzonogi Andrej Kramarić i Mario Šitum. Puljani su bili uspješni protiv Lokomotive u dva posljednja susreta na Aldo Drosini, ali na Maksimiru su minimalno poraženi prošle sezone. Istra bi eventualnom pobjedom preskočila Šibenik, a u slučaju neuspjeha Zadra kod kuće protiv Intera, Puljani bi konačno napustili zonu ispadanja.

Nedostaju: Mance, Budicin, Primorac (ozljede)

MAXtv Prva liga

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Dinamo 3073:11+6275
2Hajduk 3050:24+2654
3Slaven Belupo 3041:27+1452
4Split 3043:32+1150
5Cibalia 3035:35045
6Zagreb 3036:42-645
7Lokomotiva 3033:33044
8Osijek 3045:38+743
9Istra 1961 3035:33+242
10Zadar 3029:44-1540
11Inter-Zaprešić 3033:33038
12Rijeka 3029:29038
13Lučko 3029:36-731
14Šibenik 3027:39-1227
15Karlovac 1919 (-1)3025:53-2824
16Varaždin (-1)3016:70-548

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

MAXtv Prva liga

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Dinamo 3073:11+6275
2Hajduk 3050:24+2654
3Slaven Belupo 3041:27+1452
4Split 3043:32+1150
5Cibalia 3035:35045
6Zagreb 3036:42-645
7Lokomotiva 3033:33044
8Osijek 3045:38+743
9Istra 1961 3035:33+242
10Zadar 3029:44-1540
11Inter-Zaprešić 3033:33038
12Rijeka 3029:29038
13Lučko 3029:36-731
14Šibenik 3027:39-1227
15Karlovac 1919 (-1)3025:53-2824
16Varaždin (-1)3016:70-548

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik10.03.2012. u 12:23
    @mario047 to je bilo figurativno napisano. Moglo je pisati: "Bilo bi dobro da Vida ne igra, jer mu je bitan za derbi" i sl. Al' tako i ti nisi uopće trebao komentirati ako to nema veze s tekstom u članku.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.03.2012. u 11:57
    E, 'oće igrati Sammir u prvih 11?! Čovijek je obećao da više "neće" piti i izlaziti, treba mu pružiti priliku.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.03.2012. u 11:10
    Dobro da si mu rekao,sigurno ga zanima savjet čitatelja sportneta :P
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.03.2012. u 09:58
    Čačiću, Vidu nemoj stavljati ni u zapisnik na utakmici protiv Lučkog. Tribina i odmor za Hajduk. Vrijeme je da Dinamo pokaže nešto od uigravanog na pripremama.
    Obrisan korisnik