Rukomet

Bez pritiska po iznenađenje

Mihaela Bradovski • subota, 21.04.2012.
Bez pritiska po iznenađenje
Foto: Davor Sajko

Zagrebačka Arena ugostite će danas rukometaše Croatia osiguranje Zagreba i Kiela u sklopu četvrtine finala Lige prvaka. Njemački je sastav apsolutni favorit u predstojeće dvije utakmice, no upravo rasterećenost s kojom Zagrebaši mogu ući u okršaj sa Zebrama, vjeruju i oni sami, mogla bi biti podloga za ostvarivanje aktivnog rezultata pred uzvrat...

Svlačionica, struka i navijači CO Zagreba pred ždrijeb četvrtfinala željeli su prije svega izbjeći upravo njemačkog prvaka, momčad koja u Bundesligi ne zna za "loš dan", a i do ove faze Lige prvaka prošla je gotovo neokrznuta. U skupini D jedini poraz zadao im je Montpellier, dok su remijem završila gostovanja kod Ademar Leona i odličnog Kobenhavna. Posljednju prepreku, poljsku Wislu Plock, Kiel je u svoju korist svladao već u prvoj utakmici. S ukupno 15 pogodaka prednosti prošli su dalje; 36:24 s gostovanja otvorilo im je mogućnost da u uzvratu priču mirno i rutinirano privedu kraju.

"Zagreb je momčad koja je pronašla igru koja im donosi uspjehe, u kadru imaju priličan broj istaknutih mladih igrača, a ne smijemo zaboraviti ni njihovu odličnu predstavu protiv Barcelone. Povrh svega, atmosfera u Zagrebu bit će vatrena, navijači su im uvijek velika potpora. Zadovoljni smo ždrijebom prema kojem je uzvrat na našem terenu, ali prije njega treba odigrati dobrih sat vremena u gostima", najavio je kapetan lidera Bundeslige Marcus Ahlm.

Alfred Gislason, trener Kiela: "Vremena za veliko slavlje nakon posljednje pobjede nije bilo, čeka nas prva od dvije važne utakmice protiv Zagreba. Želim plasman u Köln i za to ćemo greške iz susreta s Göppingenom morati preokrenuti u ono što će biti pozitivno za nas i taj naš željeni uspjeh."

Baš kao i Zebre i Zagrebaši su natjecanje kroz skupinu okončali sa 16 osvojenih bodova; u četvrtom kolu bolji je za pogodak bio katalonski sastav, dok je IK Sävehof pred vlastitim navijačima, u osmom kolu, slavio rezultatom 28:25. Utakmica koju su u svojim analizama Nijemci posebno podcrtali je ona u Barceloni, a protiv protivnika iz iste skupine momčadi iz samog europskog vrha, hrvatski će predstavnik zaigrati na kartu rasterećenosti.

Goluža, kao i ostatak svlačionice nisu se u pripremama za ovaj susret puno osvrtali na protivnika i njegovu igru, Kielu će se probati suprotstaviti agresivnom obranom, a savjetom je pokušao pomoći i vratar Ademara Venio Losert otkrivši kako je uspjeh njegove momčadi bio temeljen na kontranapadima. Odluči li se Zagrebova struka za sličnu taktiku, prilika je to da kapetan Horvat još dodatno podeblja svoj šuterski učinak (80 pogodaka).

"Velika utakmica je pred nama. Nemamo pritisak rezultata što će nam omogućiti da odigramo svoju utakmicu, i da ih na kraju pokušamo i iznenaditi", kratak je u najavi utakmice bio kapetan Zagreba, i dalje najbolji strijelac Lige prvaka, a na njegove se riječi nadovezao i novoizabrani trener. "Agresivnom 6-0 obranom, pokušat ćemo ograničit njihove pucače. Trčat ćemo, borit ćemo se. Nema pritiska, a želim da im se, uz podršku publike, što bolje suprotstavimo."

Slavko Goluža, trener CO Zagreb: "Drago mi je da je zanimanje veliko. Mislim da na našeg protivnika ne treba trošiti puno riječi. Zna se o kakvoj se momčadi radi, zna se koji pojedinci u njoj igraju igraju, ali i kakav skor imaju ove sezone."

Zagreb i Kiel iza sebe već imaju dvoboje u završnicama ovog natjecanja. 1997. sastali su se u polufinalu, hrvatski je prvak nakon remija u gostima u uzvratu bio bolji za dva pogotka. Tri godine kasnije njemačka momčad na domaćem je terenu pobijedila s velikih 11 pogodaka razlike; Zagreb je u uzvratu uspio slaviti s +9 i tako ostao prekratak za tek dva zgoditka. Prije tri godine Kiel je sastav iz hrvatske metropole izbacio u fazi natjecanja u kojoj će i sada odmjeriti snage (28:28, 31:27). Pred domaćim navijačima Zebre su upravo kontrama slomile Zagrebovu 3-2-1 obranu.

I hrvatski i njemački prvak svoje su prvenstvene utakmice pred ovaj međusoban susret okončali pobjedama. Kiel je na gostovanju u Göppingenu slavio s uvjerljivih 33:23, dok je Slavko Goluža debitirao pobjedom protiv Nexea (32:26).

Momčad Alfreda Gislasona u domaćem prvenstvu drži stopostotan učinak, a optimizam pred današnji dvoboj islandskom strategu svakako daje i činjenica što su se protiv Göppingena u strijelce upisali svi igrači s minutažom osim vratarskog dvojca. Osim toga, u posljednja dva dvoboja Omeyer, Jicha, Ilić i društvo najbolji su period ostvarili u završnoj fazi utakmice, demonstrirajući da je i u poodmaklom dijelu sezone forma na željenom nivou.

Četvrtfinale Lige prvaka, prva utakmica:
Zagreb CO - THW Kiel (21. travnja, 19:15)

Liga prvaka - Završnica

četvrtfinale

Kobenhavn29:23Barcelona
Abanca Ademar Leon34:23Füchse Berlin
Cimos Koper26:23Atletico de Madrid
RK Zagreb31:31Kiel
Atletico de Madrid31:24Cimos Koper
Barcelona36:33Kobenhavn
Füchse Berlin29:18Abanca Ademar Leon
Kiel33:27RK Zagreb

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.04.2012. u 17:33
    Da Zagreb danas ne izgubi od Kiela,to bi bilo ravno čudu tipa,ugrizao čovjek psa!!
    Obrisan korisnik
  • nido21.04.2012. u 13:07
    ...moze se to dobit nekako tijesno...
    nido
  • Obrisan korisnik21.04.2012. u 12:51
    budalo
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.04.2012. u 12:06
    Igram 1 na Zagreb :D
    Obrisan korisnik