Liga prvaka - Završnica, četvrtfinale, 29.04.2012, 17:30 h
Kiel
Kiel 33:27 RK Zagreb
RK Zagreb

Kiel u nastavku slomio Zagrebaše i osigurao mjesto na završnom turniru

Damir Žbulj • nedjelja, 29.04.2012.
Kiel u nastavku slomio Zagrebaše i osigurao mjesto na završnom turniru
Foto: Davor Sajko

Protiv glavnog favorita za naslov ovosezonskog europskog prvaka, njemačkog Kiela, rukometaši Croatia osiguranje Zagreba odigrali su ponovno jednu borbenu utakmicu. Nažalost, kao i u Zagrebu, to nije bilo dovoljno da se napravi iznenađenje, ali i osigura nastup u Kölnu među četiri najbolje ekipe Europe. Kiel je na domaćem terenu, i to tek u nastavku susreta, stigao do pobjede 33:27.

KIEL - CROATIA OSIGURANJE ZAGREB 33:27 (16:16)

Liga prvaka, četvrtfinale, uzvrat

KIEL, Sparkassen Arena; Gledatelja: 10 000
Suci: Sorin-Laurentiu Dinu / Constantin Din (RUM)

Kiel: Omeyer (13 obrana), Palicka; Andersson 5, Lundstrom 4, Sprenger 4, Ahlm 3, Kubes, Reichmann, Zeitz, Palmarsson 3, Narcisse 4, Ilić 3, Klein, Jicha 7
Trener: Alfred Gislason

Croatia osiguranje Zagreb: Šego (12 obrana), Pešić; Marić 2, Brozović, Kopljar 4, Matulić , Šprem, Špiler 1, Šebetić, Gojun 2, Štrlek 7, Horvat 6, J.Valčić 1, Vukić, T. Valčić 2, Balić 2
Trener: Slavko Goluža

Sedmerci: Kiel: 2/2; CO Zagreb: 3/3
Isključenja: Kiel: 6 min; CO Zagreb: 4 min

Nakon vrhunske predstave u zagrebačkoj Areni, kada su s moćnim Kielom odigrali 31:31, makar su mogli i slaviti s nekoliko pogodaka viška, rukometaši Croatia osiguranje Zagreba stigli su na sjever Njemačke kako bi obranili neodlučeni rezultat iz hrvatske metropole te se plasirali na završni turnir četiri najbolje europske ekipe.

Zagrebaši se u najavi utakmice nisu previše bavili ekipom Kiela, koncentrirali su se na svoju igru, dok je trener Slavko Goluža tražio od svojih igrača samo mušku igru i borbu do posljednje sekunde utakmice.

Što su najavljivali, to su i prikazali na terenu, do posljednjeg mjesta ispunjene Sparkassen Arene.

Goluža se kao i u Zagrebu od prve minute odlučio na 5-1 obranu, koja je protivniku zadavala najviše problema, s indijancem Špremom. Dobru obranu Zagrebaši koriste već u prvom napadu, kada kontru istrčava Štrlek, za početno vodstvo.

No, u otvaranju utakmice vratar Omeyer pokazao je sasvim drugo lice od onog iz Zagreba, a brzo je Kiel stigao do dva pogotka prednosti. Zagrebaši su u napadu pomalo iznenađujuće krenuli s Josipom Valčićem, Gojunom i Kopljarom na vanjskim pozicijama, dok su standardna mjesta zauzeli Horvat desno, Štrlek lijevo, Marić na crti te fantastični iz prvog dvoboja Marin Šego na vratima.

Do deseta minute hrvatski prvak ipak lovi priključak, ulazi u igru i Ivano Balić, u napadu se pridodaje Špiler, ali prednost je i dalje na strani domaćina, koji je u 15. minuti imao +3 i 8:5 na semaforu. CO Zagreb nije imao odgovor na 3-2-1 obranu Kiela, a odličan je bio i Francuz Omeyer.

Bude se Golužini igrači u nastavku prvog dijela, na krilima ponovno odličnog Šege, ali i fantastičnog Štrleka do 20. minute stižu do izjednačenja. Kiel je tada pokušao i sa 6-0 obranom zaustaviti nalet hrvatskih igrača, međutim za potpuni preokret i +2 pogađa Kopljar pa je sedam minuta prije odlaska na odmor bilo 9:11 za Zagrebaše.

Rovovska bitka, koju je pratilo i podosta tehničkih pogrešaka na obje strane terena nastavila se u završnici poluvremena. Golom Srbina Ilića Kiel uskoro stiže do izjednačenja, a u igri pogodak za pogodak do poluvremena, uz dobro iskorišteno isključenje Kopljara, bolje se snalaze domaći rukometaši pa u nastavak susreta umjesto sa zaostatkom ulaze potpuno rezultatski poravnati s hrvatskim prvakom. No, bilo je i dalje odličnih 16:16, čime je utakmica i te kako ostala otvorena.

U nastavku okršaja priliku za vodstvo i kontru ne koristi Narcisse pa prednost Zagrebašima vraća novim pogotkom Kopljar. Držali su igrači Slavka Goluže susret pod kontrolom do 38. minute, kada Lundstrom iz kontre postavlja na 20:18, ali tada su na žalost CO Zagreba kola krenula nizbrdo. Jednostavno previše tehničkih pogrešaka u napadu uzrokovalo je podosta laganih pogodaka Kiela, a kada su Nijemci napadali i na postavljenu obranu Zagrebaša, imali su odgovor na svaku Golužinu ideju.

Vjerojatno i ključna bila je 42. minuta, kada s igračem više na terenu Kiel postiže dva pogotka, odlazi na +3 i ne osvrće se više do kraja dvoboja za CO Zagrebom. Tek je u završnih 15-ak minuta proradio i fantastični šuter Jicha, a potpuno su slomili otpor protivnika kada su s igračem manje, golovima Lundstroma iz kontri otišli na šest golova viška i 28:22.

Djelić nade vratio je lijepim lobom Horvat s krila, koji je ipak prevario Omeyera nakon nekoliko neuspješnih okršaja s francuskim vratarom tijekom utakmice. Opuštanje Kiela u završnici iskoristili su Kopljar i Balić, približivši Zagrebaše samo na tri pogotka zaostatka, a četiri minute prije kraja.

Međutim, snage za nešto više nije bilo. Pogodak Jiche, kao i nova 12. obrana Omeyera konačno su prelomili susret, koji je na kraju zaključen s 33:27 za Kiel.

Štrlek je bio odličansa sedam pogodaka, ali nije imao raspoloženu pratnju. Horvat je još zabio šest, od čega tri sa sedam metara, a tri iz igre, uz koji promašaj viška, dok je Kopljar postigao četiri pogotka. Kod domaćina Jicha je zabio sedam golova. Omeyer je imao 13 obrana, ali nije uopće bio slabiji niti Šego s 12 zaustavljenih protivničkih pokušaja.

Zagrebaši su se tako na dostojan način, uz veliku borbu oprostili od ovosezonske Lige prvaka. Četvrtfinale je ipak veliki uspjeh, a njemački predstavnik zasluženo je osigurao mjesto u Kölnu na završnom turniru najboljih europskih rukometnih ekipa.

Liga prvaka - Završnica

četvrtfinale

Kobenhavn29:23Barcelona
Abanca Ademar Leon34:23Füchse Berlin
Cimos Koper26:23Atletico de Madrid
RK Zagreb31:31Kiel
Atletico de Madrid31:24Cimos Koper
Barcelona36:33Kobenhavn
Füchse Berlin29:18Abanca Ademar Leon
Kiel33:27RK Zagreb

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik30.04.2012. u 23:19
    Mozda je Kopenhagenu naraso budzet ovu sezonu, ustvari sigurno je, ali znam da je 2010/2011 bio 1,5 mil..
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.04.2012. u 11:13
    stoji da mi imamo malo više para da bi bili u vrhu kao nekada... al pogrešno je da kopenhagen ima 1,5milja, oni imaju par puta više, konkretno 6-7 puta više...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.04.2012. u 10:23
    Svvvagu, nece nikad CO da ima budzet ko i ovih jer je to Balkan dragi moj. Uvik ce ti neko lipo razmisljati kako da budzetira svoj racun... Tako da se moze samo racunat na po naj bolju skolu rukometa na svitu koju zna da vadi puno kvalitetni igraci i po neku zvjezdu.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.04.2012. u 23:53
    Kiel je stvarno prejak u ovom trenutku. Zagreb je sposoban odigrat 40ak minuta najviše razine, ali u onih 20 minuta izgube ovakve utakmice. Ne može se tu ništa osim nabavit bolje igrače i trenera, no za to nema para. Dobar trener je poželjan samo do pred kraj sezone... Ako Obrvan možda čita... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.04.2012. u 22:47
    E da imamo budzet od kojih 5,5 mil. i da su tad Lac, Vori i Duvnjak kod nas bili bi na vrhu Europe bez problma. Al nazalost nemamo, i nemozemo se na to izvlacit jer Kopenhagen ima budzet od 1,5 mil. Svaka cast deckima (iako su svi znali da su Svabe Ligu prvaka kupili na 100 godina), dokazali su... [više na forumu]
    Obrisan korisnik