Nogomet

Splitu "gori", Istra opet vreba Dinamo

Sportnet, Mihaela Bradovski • subota, 28.04.2012.
Splitu "gori", Istra opet vreba Dinamo
Foto: Aldo Šuran

Nakon poraza Hajduka u Zaprešiću, slijedi pet subotnjih dvoboja 28. kola MAXtv Prve lige, uz novi okršaj Dinama i Istre 1961 te važan ogled Splita sa Zagrebom...

Dinamo će i treći put ove polusezone odmjeriti snage s Puljanima, a trener hrvatskog prvaka Ante Čačić smatra kako će to biti "proljetni derbi" zbog činjenice da su Modri i Pamićevi žuto-zeleni dvije najuspješnije momčadi proljetnog dijela hrvatskog nogometnog prvenstva.

Osim želje za povratkom pobjedničke atmosfere u svlačionici, nakon dva prvenstvena remija protiv Zadra i Rijeke, Dinamu će Istra 1961 poslužiti i kao priprema za finale Kupa protiv Osijeka. "Već sam nakon prve proljetne utakmice s Istrom 1961 rekao kako nije Dinamo loš, nego su oni dobri, ali mi težimo dobroj utakmici i pobjedi, kako bi to bila prava uvertira za Osijek. Pamić je ambiciozan, dobro vodi Puljane, koji su gotovo osigurali ostanak i imaju kvalitetnu igru", najavio je Čačić.

Sastav koji će istrčati protiv pulskog prvoligaša nije poznat, a krojit će ga i posljednji testovi fizičke spreme Alispahića, Vrsaljka i Rukavine. Od prve će minute sigurno zaigrati Šimunić, dok Čačić po svemu sudeći neće riskirati s Badeljom, koji ima problema s aduktorom.

Nedostaju: nitko

Nakon još jednog domaćeg uspjeha u prošlom kolu protiv Splita, nogometaši Istre 1961 kreću prema Maksimiru i teškom gostovanju kod prvaka Dinama. Momčad Igora Pamića u odličnom je raspoloženju te u klubu smatraju da su na korak od opstanka u MaxTV Prvoj ligi ove sezone nakon niza sjajnih rezultata.

Utakmica 28. kola MaxTV Prve lige bit će ujedno i četvrti dvoboj Istre i Dinama ove sezone. Puljani su poraženi na Aldo Drosini u prvom dvoboju, a u posljednje dvije Kup utakmice žuto-zeleni odigrali su neriješeno sa Zagrepčanima, što im daje nadu u dobar rezultat na Maksimiru. Najveći poraz Istra 1961 na Maksimiru doživjela je prije dvije sezone, kada je Dinamo zabio čak sedam pogodaka.

Igoru Pamiću zasigurno će nedostajati Karlo Primorac, koji je van stroja do kraja sezone, a na njegovom će mjestu zaigrati povratnik Stiven Rivić. Također u sastavu Puljana neće biti Stipe Bačelić-Grgića, koji će pauzirati zbog trećeg žutog kartona, a u sastav nakon odslužene kazne vraća Slobodan Stranatić. Istra 1961 bi eventualnom pobjedom sasvim sigurno osigurala opstanak među prvoligašima.

Nedostaju: Primorac (ozljeda), Bačelić-Grgić (kartoni)

Splitovcima "gori" pod nogama. Toliko željena Europa sve je dalje od njihova dometa nakon što su prošlog vikenda ostali bez bodova i na Aldu Drosini u Puli. Poslije tog poraza četiri igrača (Erceg, Čop, Rebić i Pehar) bila su udaljena s treninga vrlo vjerojatno zbog slabijih izdanja i neadekvatnog pristupa, što je još jedan pokazatelj nervoze na Parku mladeži.

S četiri boda minusa u odnosu na Slaven i samo tri utakmice do kraja, protiv preporođenog Zagreba kiks ne dolazi u obzir. "Alternative nema, idemo na sva tri boda", kaže trener Tonći Bašić, čija je momčad slavila na posljednja tri domaća dvoboja.

"Mladi igrači odlično su igrali na pripremama u utakmicama bez pritiska, no kada se nađu pod pritiskom, reagiraju drukčije. Proljetni dio sezone pravi je primjer toga. No, vjerujem da će se dokazati", dodao je. Utakmica sa Zagrebom pretposljednja je Splitova u Parku mladeži ove sezone. Sljedećeg tjedna Crveni dočekuju Inter.

Nedostaju: Rebić (suspenzija), Jelić, Serdarušić, Čulić, Babić (ozljeda)

Zagrebaši su pobjedom nad Interom prošloga vikenda, baš kao što su i željeli, kupili mir uoči posljednja tri kola, a kako serija pobjeda traje već četiri kola u Split se odlazi s velikom dozom samopouzdanja i željom da se pozitivan niz nastavi. Nakon spomenute pobjede strateg Bijelih Dražen Besek spomenuo je kako njegova momčad neće bježati od mogućnosti da na kraju dohvati što bližu poziciju vrhu s obzirom da se sada otvorila i ta mogućnosti.

"Pritiska u našim redovima više nema, riješili smo se glavnih briga i ova utakmica sa Splitom imat će jedno sasvim drugačije obilježje. Ipak, kako postoji želja za dokazivanjem, odnosno namjera da produžimo seriju u koju smo ušli, ovaj nam susret predstavlja ispit zrelosti, karaktera i ambicija."

Pjesnici će se Splitovcima morati suprotstaviti bez kartoniranog Maleša i ozlijeđenog Jurendića, dvojice veznjaka koji se posebno ističu borbenošću i požrtvovnošću. Obojica bi trebali biti na raspolaganju protiv Dinama, baš kao i branič Pelaić koji je također out.

Nedostaju: Maleš (kartoni), Jurendić, Pelaić (ozljeda)

Nakon prošlotjedne prisilne ligaške pauze, kada su umjesto prvenstvenog dvoboja s Varaždinom, odradili i pobijedili u prijateljskom dvoboju s Hrvatskim dragovoljcem, nogometašima Osijeka u Gradski vrt stiže Lokomotiva. Bit će im to odlična uvertira za prvi finalni ogled Kupa, jer ih već u srijedu na istom terenu očekuje dvoboj s Lokomotivinim starijim bratom, Dinamom.

Trener Bijelo-plavih Stanko Mršić svjestan je važnosti Kup dvoboja u srijedu, prilike za trofej i vjerojatno će sačuvati nekog aduta u rukavu i za tu utakmicu. "Idealno bi bilo kada bi da na vrijeme osigurali pobjedu, a tada bi priliku dobili i neki mlađi igrači," ispalio je Mršić.

No, Mršić je preiskusan strateg kako bi olako shvatio Lokomotivu, ali i trenutnu prvenstvenu poziciju na ljestvici. Iako je situacija komotnija nego što je bila prije dva kola, iako je slavljen nad Cibalijom i plasmanom u finale Kupa osigurana Europa, matematički, opstanak nije još zagarantiran. Utakmica sezone prema tome za Osječane nije dvoboj s Dinamom u srijedu, nego subotnji okršaj s Lokosima.

Nedostaju: Vidaković, Gavrić (ozljeda)

Nogometaši Lokomotive su u prošlom kolu, predvođeni raspoloženim Andrejem Kramarićem, svladali Karlovac i prekinuli niz od tri uzastopna poraza. Taj susret obilježio je preokret kluba s Kajzerice u završetku utakmice, a zahvaljujući vrlo bitnim osvojenim bodovima Lokosi se nalaze na sigurnoj udaljenosti od zone ispadanja u drugu ligu. Tako ekipa Tomislava Ivkovića može mirnije dočekati sam kraj ove sezone.

Pobjeda protiv Karlovca skinula je velik pritisak s igrača i povećala samopouzdanje u momčadi Lokomotive, koja u 28. kolu putuje u Osijek. "Vrijeme je da i u gostima odigramo kvalitetno. Probat ćemo kroz odgovoran i agresivan pristup izboriti pozitivan rezultat", izjavio je za službenu stranicu Tomislav Martinac.

Ivković pri slaganju momčadi neće moći računati na neke bitne igrače. Za susret protiv Osječana ne konkuriraju Ante Puljić i Ivan Peko, koji su ozlijeđeni i više se neće vraćati na travnjak ove sezone.

Nedostaju: Peko, Puljić (ozljede)

Protiv Zadra Roy Ferenčina i njegov sastav imaju priliku napraviti veliki korak u željenom cilju – izlasku u Europu. Pobjeda je apsolutni imperativ nakon remija u Šibeniku, na kojeg su Koprivničani imali mnogo pritužbi, posebice što se sudaca tiče. Osim što Farmaceutima, po njihovom mišljenju, nije dosuđen penal u drugom dijelu, isključen je i trener Ferenčina zbog prigovaranja Bruni Mariću.

Na sreću Koprivničana, Marića u subotu na susretu protiv Zadra neće biti, sudit će Fran Jović, a Ferenčina najavljuje bespoštednu borbu svojih prvotimaca: "Bit će to sigurno snažna borba, ali naši su igrači spremni za svaki izazov. Vjerujem u pobjedu i nova tri boda koja jednostavno moramo osvojiti kako bismo bili još bliže izlasku u Europu. Zadrani će sigurno igrati zatvoreno i nastojat će nas iznenaditi iz kontri pa moramo biti jako oprezni."

Dobra je vijest za Ferenčinu da za subotnju duel konkurira i duže vrijeme ozlijeđeni Vručina, od kojeg se od njegovog dolaska u Slaven nije vidjelo baš mnogo, a oporavio se i kapetan Maras.

Nedostaju: Bušić (ozljeda)

Pobjeda nad Cibalijom dovela je nogometaše pod vodstvom Dalibora Zebića u vrlo ugodnu situaciju pred samu završnicu prvenstva. Ostanak u MAXtv Prvoj ligi je zapravo i osiguran, mada ne još i teoretski, pa preostala tri kola neće biti toliko stresna.

Nadolazeći vikend Zadrane vodi u Koprivnicu, kod domaćina koji lovi bodove važne za Europu i zasigurno neće biti lako oduprijeti im se. Međutim, preslika li se igra i pristup iz posljednjih nekoliko susreta, pogotovo onog maksimirskog, nije nemoguće da osmoplasirana momčad prvenstva napusti sjever Hrvatske neporažena.

Uz standardne izostanke, ovaj put neće biti ni "požutjelog" Jure Jerbića, a evo što je trener Zebić za eZadar rekao uoči susreta: "Zadovoljni smo pozicijom na kojoj se nalazimo, u dobrom smo ritmu i želimo nastaviti s dobrim rezultatima i do kraja lige. Igrači su dovoljno motivirani i vjerujem da ćemo biti dobri u preostalim ovosezonskim dvobojima."

Nedostaju: Bilen, Terkeš, Con (ozljede), Jerbić (kartoni)

Karlovac će u utakmici 28. kola tražiti prvu proljetnu pobjedu na terenu, budući da i trener Karlovčana Lucijanić kaže kako se trobod protiv Varaždina za zelenim stolom ne računa. Subotnji gost na Čavlekovom stadionu u mnogim detaljima dijeli sudbinu kluba s Korane, a dovoljno je prisjetiti se borbe ovih klubova za plasman u Europsku ligu, prije samo dvije sezone.

I Karlovac i Šibenik sigurni su putnici u niži rang natjecanja i igrati će utakmicu isključivo za prestiž. Karlovčani se uzdaju u svoju borbenost koja ih odlikuje čitavog proljeća i vjeruju da im ona može donijeti prvu pobjedu. “Svi znamo u kakvoj je klub situaciji, no vjerujem da svi na tribinama primjećuju da na svakoj utakmici ginemo. Tako će biti i u subotu i vjerujem da se možemo veseliti pobjedi“, izjavio je kapetan Matija Štefančić, koji je pogotkom u prošlom kolu prekinuo šestomjesečni golgeterski post.

Utakmicu će zbog kartona propustiti Karlo Šimek, a na sastav će utjecati spremnost igrača koji se muče s lakšim ozljedama. Istrčati bi trebali: Kalinić, Amić, Ljubović, Dedić, Jelavić, Krznarić, Rukavina, Sopčić, Štefančić, Jelić i Bektaši.

Nedostaju: Šimek (žuti kartoni)

Na pretposljednje gostovanje ove sezone, iako ni matematičkih šansi za ostanak u prvoligaškom društvu nemaju, nogometaši Šibenika odlaze s ciljem da uzmu sva tri boda. Kako su cijelo vrijeme i najavljivali, žele maksimalno pošteno i korektno odraditi sezonu do kraja, uzeti bodova koliko god to bude moguće.

"Čeka nas utakmica protiv ekipe u čijem smo rangu što se tiče svega. Kad usporedimo te dvije ekipe mi smo uzeli puno više bodova od njih. I oni najavljuju pobjedu, što je razumljivo. Mislim da još nemaju pobjedu u ovom dijelu sezone. Ali i mi idemo na pobjedu tako da će biti jedna zanimljiva utakmica. Možda priprema za Drugu ligu, jer i oni su ispali. A i našim igračima ta utakmica, kao i preostale dvije do kraja, su test da vidimo na koga još možemo računati u sljedećoj sezoni", kazao je trener Tomić.

Tri standardna igrača neće niti krenuti na put zbog kartona, odnosno ozljeda. Svoje će mjesto u autobusu stoga pronaći i četvorica juniora – Grgo i Ante Živković, Špadina i Fuštin.

Nedostaju: Malčić (kartoni), Georgievski, Blaić, Dujaković (ozljede)

MAXtv Prva liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

28. kolo

Inter-Zaprešić1:0Hajduk
Lučko3:0Varaždin
Karlovac 19191:0Šibenik
Osijek1:1Lokomotiva
Slaven Belupo2:0Zadar
Split2:0Zagreb
Dinamo4:1Istra 1961
Cibalia2:0Rijeka
1Dinamo 3073:11+6275
2Hajduk 3050:24+2654
3Slaven Belupo 3041:27+1452
4Split 3043:32+1150
5Cibalia 3035:35045
6Zagreb 3036:42-645
7Lokomotiva 3033:33044
8Osijek 3045:38+743
9Istra 1961 3035:33+242
10Zadar 3029:44-1540
11Inter-Zaprešić 3033:33038
12Rijeka 3029:29038
13Lučko 3029:36-731
14Šibenik 3027:39-1227
15Karlovac 1919 (-1)3025:53-2824
16Varaždin (-1)3016:70-548

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • emilio2128.04.2012. u 11:51
    Istra <3
    emilio21