Nogomet

Zagreb i Dinamo u gradskom derbiju bez imperativa, Split "igra do kraja"

Sportnet, Mihaela Bradovski • subota, 05.05.2012.
Zagreb i Dinamo u gradskom derbiju bez imperativa, Split "igra do kraja"
Foto: FaH

Kolo prije kraja hrvatskog prvenstva mnoga su pitanja već dobila odgovore te će u Kranjčevićevoj sugrađani igrati za prestiž, dok imperativ pobjede ima momčad Splita...

Samo dva tjedna nakon posljednjeg međusobnog susreta nogometaši Zagreba još će jednom, u pretposljednjem prvenstvenom kolu, ugostiti na vlastitom terenu susjede iz Maksimira. U spomenutom susretu momčad Dražena Beseka držala je vodstvo sve do posljednjih dvadesetak minuta i danas će, još jednom potpuno rasterećena, pokušati upisati pozitivniji rezultat od tada postavljenih 1:2 što je značilo kraj i njihovih kup-ambicija.

"Gradski derbi u Kranjčevićevoj, koji će se igrati za prestiž, za nas je vrlo lijep završetak sezone. Tražit ćemo pobjedu protiv prvaka, kao ostalom i u svim ostalim susretima. Od kako sam stigao na domaćem se terenu protiv nikoga nismo povlačili, uvijek želimo nametnuti našu igru, a utakmica u Kupu pokazala nam je da moramo parirati."

U konkurenciju za današnji gradski dvoboj vraća se veznjak Mate Maleš koji je u prošlom kolu pauzirao zbog nakupljena tri žuta kartona. Kada su kartoni u pitanju, u opasnosti da zbog njih propuste posljednje kolo su kapetan Štrok, Abdurahimi, Oršulić, Zadro i Frljužec.

Nedostaje: nitko

Susret dviju momčadi koje su u prvenstvu rasterećene svih imperativa Dinamo će vjerojatno iskoristiti kako priliku za uigravanje za uzvratnu utakmicu finala Kupa protiv Osijeka. Zagreb je već prilično namučio u polufinalu istog natjecanja, a ovaj put ulog će, osim standardnih bodova, biti tek prestiž.

Sudeći prema posljednjim utakmicama, Ante Čačić konstantno povjerenje dodjeljuje jednoj skupini igrača na koje računa u sljedećoj sezoni i koja bi trebala biti na visokoj razini protiv Osijeka. Taman kad se izborio za mjesto u startnoj postavi, Ivan Krstanović zaradio je ozljedu u Osijeku. Osjetio je bol u aduktoru i trbušnom zidu te neće konkurirati za utakmicu protiv svoje bivše momčadi. Zapravo, i da je zdrav, ne bi konkurirao zbog žutih kartona.

Dinamo je posljednju gostujuću pobjedu upisao baš u Kranjčevićevoj, u uzvratnoj utakmici polufinala Kupa. Nakon toga odigrao je 1:1 s Rijekom i 0:0 s Osijekom. Uoči Dana Dinama u Maksimiru, sigurno je da Modri priželjkuju da navijače pozovu s nova tri boda.

Nedostaju: Bišćan (suspenzija), Krstanović (ozljeda)

U oproštajnoj utakmici pred svojim navijačima za ovu sezonu Split dočekuje zaprešićki Inter. Prošlog tjedna Crveni su u Parku mladeži uz vrlo dobru igru porazili Zagreb i trener Tonći Bašić očekuje od svojih igrača da ponove tu izvedbu.

"Ako ponovimo igru iz te utakmice, naša pobjeda nije upitna. Još postoje teoretske šanse za Europu, zašto ne igrati do kraja i pokušati ostvariti taj cilj. Momci su motivirani i spremni odraditi jednu kvalitetnu utakmicu. Očekujem i pobjedu Rijeke protiv Slavena. U tom slučaju mi smo do zadnjeg kola u igri za Europu."

No Splitu neće biti nimalo lako doći do pobjede. Prvenstveno zbog značajnih problema s ozljedama. Prema najavama, Bašiću bi trebalo nedostajati čak devet igrača, od kojih je osam ozlijeđeno. Najvažniji izostanci svakako su oni Ercega, Vidića, Vitaića i Marčića, a i nastup Križanca bit će otvoreno pitanje sve do početka utakmice.

Nedostaju: Rašić, Vidić, Vitaić, Marčić, Babić, Serdarušić, Jelić, Čulić (ozljeda), Erceg (kartoni)

U pretposljednje kolo Prve lige Inter ulazi kao 11. momčad iste, čime se nalazi jedno mjesto iznad zone ispadanja. Žuti bježe Rijeci za jedan bod, no čini se kako se niti jedan od ta dva kluba ne mora bojati za svoj opstanak u Prvoj ligi jer će oni zbog nezainteresiranosti drugoligaša i na jesen ostati prvoligaši.

Turbulentna događanja proteklog tjedna u dva najviša razreda hrvatskog nogometa malo su smanjila strah i naboj kod Rijeke, a osobito Intera, tako da će Div iz predgrađa na gostovanje u Split bez velikog rezultatskog imperativa. Igrači Borimira Perkovića će, ipak, za usrećivanje svojih Divljih svinja pokušati ostvariti što bolji rezultat na Parku mladeži, a bit će vođeni dobrom atmosferom u klubu, stvorenom nakon povijesnog slavlja nad Hajdukom.

Prva utakmica u Zaprešiću između Intera i Splita lako je s 3:0 pripala objektivno jačoj momčadi Splitovaca, no od odlaska Ilije Lončarevića s klupe, momčad Intera je doživjela pozitivan šok te bi mogla priuštiti iznenađenje u Splitu.

Nedostaju: nitko

Nogometaši Istre 1961 ovog su proljeća neporaženi na domaćem terenu, a u sklopu 29. kola MAXtv Prve lige na Aldo Drosinu stiže momčad Cibalije. Puljani su u prošlom kolu doživjeli težak poraz na Maksimiru kod Dinama, ali pitanje opstanka među najboljim hrvatskim momčadima za zeleno-žute već je riješeno.

Igor Pamić i dalje ne može računati na ozlijeđenog Primorca, a nakon odslužene kazne zbog tri žuta kartona, u momčad se vraća Stipe Bačelić-Grgić. Napad Puljana predvodit će Stiven Rivić i mladi Sandi Križman, koji je postigao jedini pogodak Istre protiv Dinama.

U subotu će u sklopu obilježavanja Dana grada Pule biti omogućen besplatan ulaz na Aldo Drosinu učenicima i studentima, a stadion će biti prepun zelenih i žutih boja, stoga dobre atmosfere, a na kraju i još bolje igre, istarskim ljubiteljima nogometa zasigurno neće nedostajati.

Nedostaju: Primorac (ozljeda)

Nakon sigurne pobjede protiv Rijeke, nogometaše Cibalije u ovom kolu očekuje nezgodno gostovanje u Puli. Vinkovčani ni ovaj put neće moći nastupiti u punom sastavu jer su treće žute kartone zaradili Mazalović i Čuljak, a Bartoloviću i Rugaševiću na rehabilitaciji su se priključili Matoš i Kresinger.

Zbog svega navedenog, ali i zbog prilično ugodne situacije na ljestvici, trener Toplak će priliku za dokazivanje dati i nekim juniorima koji će tako pokušati zadržati Cibaliju u utrci sa Splitom za četvrto mjesto koje je postavljeno za cilj na kraju prvenstva. Osim toga, vinkovački strateg polako slaže momčadi i za novu sezonu što će Cibalijinim mladićima sigurno biti motiv više. Ipak, dužna pozornost mora se posvetiti i Istri koja kod kuće igra odlično.

"Nema pritiska da se mora pobijediti i ovo je juniorima prilika da se pokažu. Nismo se previše bavili Istrom nego nama samima. Ipak, znamo da je Istra opasna i dobra momčad i u Puli će nas prazni hod sigurno koštati gola. Sve je na mladim igračima", rekao je u najavi utakmice vinkovački strateg.

Nedostaju: Bartolović, Rugašević, Kresinger, Matoš (ozljede); Mazalović, Čuljak (kartoni)

Prvoligašku sezonu pred domaćim navijačima Šibenik zatvara utakmicom protiv Osijeka. Želja i stručnog stožera i igrača je da se pobjedom oproste od vjerne publike koja ih je i ovog proljeća pratila i bodrila.

"Čeka nas Osijek, dobra ekipa, koju je u zadnje vrijeme jako podigao trener Mršić. Oni su možda malo umorni od te utakmice protiv Dinama, međutim, mi ćemo dati sve od sebe da pobijedimo, da se s pobjedom oprostimo od Prve lige. Dat ćemo priliku juniorima, sigurno će početi trojica u prvom sastavu, a i neki će s klupe sigurno dobiti minutažu, da znamo na koga i u idućoj sezoni možemo računati", istaknuo je u najavi utakmice trener Goran Tomić.

I u ovoj utakmici Tomić će biti lišen usluge trojice standardnih igrača: Georgievskog, Blaića i Bašića. Svoje će mjesto u početnom sastavu pronaći trojica juniora koji će po prvi put startati od prve minute: na golu Ivan Živković (debi u Prvoj ligi), na stoperskoj poziciji Lovre Špadina, a u napadu Ante Živković.

Nedostaju: Georgievski, Blaić, Bašić, Dujaković (ozljede)

Nogometaše Osijeka između dva finalna ogleda Hrvatskog nogometnog kupa očekuje još samo jedna obična prvenstvena utakmica. Još su dva kola MAXtv Prve lige do kraja sezone, međutim, raspletom na i oko travnjaka Osječani su sačuvali prvoligaški status i sigurno im je u glavama samo okršaj s Dinamom.

No, prije velikog maksimirskog uzvrata moraju odraditi izlet na more i gostovanje u Šibeniku. Utakmicu s Dinamom u Gradskom vrtu, nošeni odličnom atmosferom, odigrali su Bijelo-plavi u transu. Borbeno i hrabro, imali su i svoje prilike u otvaranju utakmice, a na kraju su ipak spretno ostali netaknute mreže. Dvoboj sa Šibenikom prilika je da se dio igrača odmori, ali i šansa da se isprobaju neke taktičke zamisli, koje bi mogle donijeti ploda i u Zagrebu.

Šibenik je već drugoligaš, ali nije bez motiva jer su najavili kako se pobjedom žele oprostiti od Prve lige, ali i svojih navijača. Osijeku sigurno neće biti lagano, ali neki labavi pristup uz slabiju predstavu Stanko Mršić neće oprostiti, ali niti dozvoliti, makar će povjerenje vjerojatno dobiti oni igrači koji inače nisu u prvom planu.

Nedostaju: Vidaković, Babić, Gavrić, Smoje, Ibriks (ozljede), Kurtović (kartoni)

Momčad Zadra u posljednja dva kola ulazi s olakšanjem zbog definitivnog osiguranja prvoligaškog statusa i za iduću sezonu. Iako pred 12. Rijekom ima pet bodova prednosti, a u igri je još šest bodova, Zadar i ostale ugrožene klubove razveselilo je Dugopolje povlačenjem zahtjeva za izdavanjem licence za Prvu ligu. Bez obzira na to, od momčadi Dalibora Zebića očekivat će se nova tri boda u susretu protiv otpisanog Karlovca.

Zadar je na domaćem terenu neporažen u posljednjih pet utakmica, a riješeno pitanje ostanka u najvišem razredu natjecanja daje treneru mogućnost da provjeri koji su igrači kandidati za ostanak u klubu i nakon ove sezone. Prvi nastup mogao bi upisati i Marin Tomasov, ukoliko njegov gležanj izdrži napore na posljednjim treninzima uoči utakmice.

Osim Terkeša i Cona koji su već duže vrijeme van stroja, Zadar je kompletan, a posljednju ovosezonsku utakmicu na Stanovima najavio je kapetan Jakov Surać: "Moramo se od naših navijača oprostiti pobjedom i privesti kraju sezonu kojom klub može biti zadovoljan."

Nedostaju: Terkeš, Con (ozljede)

Nogometaši Karlovca u prošlom su kolu upisali prvu proljetnu pobjedu, ne računajući onu za zelenim stolom protiv Varaždina. Pogodak Jelića duboko u sudačkoj nadoknadi utakmice sa Šibenikom donio je tri boda, ali i veliku sreću u karlovačku momčad.

Dobro raspoloženje u gradu na Korani kvari HNS-ova suspenzija koja se ponovno nadvila nad Mekušansko polje. Karlovačka dugovanja nitko ne dovodi u pitanje, već se samo očekuje kada će na klupsku adresu stići potvrda o odbacivanju prigovora na suspenziju. Stigne li tijekom idućeg tjedna, pod znak pitanja će doći odigravanje utakmice posljednjeg kola protiv Rijeke, a ne odigra li Karlovac tu utakmicu, očekuje ga izbacivanje u najniži rang natjecanja.

Momčad će prije toga put Zadra, a trener Lucijanić vjeruje da njegovi igrači mogu do još jednog pozitivnog rezultata: "Utakmica u Zadru neće imati natjecateljskog naboja, ali maksimalno se pripremamo za nju kako bismo još jednom dokazali da zaslužujemo Prvu ligu." U Zadru zbog žutih kartona neće nastupiti Rukavina, a zbog ozljeda je upitan nastup Štefančića, Vrnoge i Mišića.

Nedostaju: Rukavina (kartoni)

MAXtv Prva liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

29. kolo

Lokomotiva2:2Lučko
Varaždin0:3Hajduk
Zadar2:2Karlovac 1919
Šibenik1:1Osijek
Zagreb0:3Dinamo
Split1:0Inter-Zaprešić
Istra 19613:0Cibalia
Rijeka1:1Slaven Belupo
1Dinamo 3073:11+6275
2Hajduk 3050:24+2654
3Slaven Belupo 3041:27+1452
4Split 3043:32+1150
5Cibalia 3035:35045
6Zagreb 3036:42-645
7Lokomotiva 3033:33044
8Osijek 3045:38+743
9Istra 1961 3035:33+242
10Zadar 3029:44-1540
11Inter-Zaprešić 3033:33038
12Rijeka 3029:29038
13Lučko 3029:36-731
14Šibenik 3027:39-1227
15Karlovac 1919 (-1)3025:53-2824
16Varaždin (-1)3016:70-548

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik05.05.2012. u 19:02
    ajmo Zagreb! Nego, postoji li kakav stream? Ima neko neki link... Na žalost, izvisil sam za Kranjču...
    Obrisan korisnik
  • ronny198705.05.2012. u 15:16
    ajmo zagreb! nema milosti prema mlađem bratu iz maksimira!
    ronny1987
  • aco07805.05.2012. u 12:49
    ajmo dinamo!!!!
    aco078