Košarka

Trener Zvezde: "Igrači Splita više su se borili za svoj grb i dres od mojih, svaka im čast"

Piše:Bernard Jurišić • nedjelja, 30.09.2012.
Trener Zvezde: "Igrači Splita više su se borili za svoj grb i dres od mojih, svaka im čast"
Foto: Bruno Karadža

Četiri godine Splita nije bilo u regionalnoj ligi, četiri sezone trajale su domaće muke i bruke. Već na prvom ispitu povratka u ABA društvo Vujčićeva žuta družina pokazala je da nema namjeru olako ispustiti tvoju domaću utvrdu iz koje su prošle sezone poraženi otišli svi protivnici osim Cibone. Crvena zvezda s više od 10 puta većim budžetom pala je na Gripama...

"Nije u šoldima sve", grmjelo je s razglasa dok su zagrljeni momci u žutom na centru igrališta proslavljali pobjedu. Veliku pobjedu. Pobjedu protiv momčadi u kojoj jedan igrač košta koliko svi oni zajedno. Splitski Žuti nastavili su pokazivati kako novac ipak nije uvijek najvažniji faktor u sportskom rezultatu i uspjehu.

"Odigrali smo odličnu utakmicu, iako je bilo malo grča u početku. Došli smo u ABA ligu, cijelo ljeto smo ovo čekali. Nekoliko puta smo imali uvjerljivu prednost, oni bi se vratili, ali onda je Mimica rekao da je dosta i to je bilo to." Tako jednostavno. Riječi su to Srđana Subotića, jednog od glavnih aktera uspjeha splitske momčadi u zadnje dvije sezone.

A Ivan Mimica još je jednom pokazao o kakvoj se igračkoj klasi radi. Ukrcao je 32 poena, od čega 15 u zadnjoj četvrtini i trasirao put splitskoj momčadi prema pobjedi čak i u situaciji kad su jedan po jedan u početku posljednje četvrtine zbog petog prekršaja otpadali Subotić, Vukušić, Sobin.

Erjavec: "Možemo biti i bolji"

Trener Žutih Mladen Erjavec nakon utakmice nije ostavljao dojam nekoga tko je pobijedio deseterostruko skupljeg protivnika: "Iskreno - mogu biti zadovoljan samo pobjedom, igrom i nisam baš zadovoljan. Imali smo u nekoliko navrata praktično dobivenu utakmicu, ne smijemo si dozvoliti toliko izgubljenih lopti kad se utakmica lomi. Mogu čestitati igračima, svi su dali svoj maksimum i to je za nas velika pobjeda."

Sjevernjak Erjavec nije bio euforičan kako to zna biti njegov južnjački ambijent. Miran je bio i tijekom utakmice, potpuna suprotnost od svog energičnog i emotivnog prethodnika Bavčevića:

"Pokušavam biti realan, ne želim biti euforičan i držim se svojih želja i razmišljanja. Mislim da smo u Širokom igrali bolje nego danas, neke stvari koje smo željeli nismo napravili, ali pobjeda je najvažnija. Krušlin? Moramo biti strpljivi, ovo je prva utakmica u ABA ligi za njega. Malo ga je oslobodila prva trica koju je pogodio, ali obranu je igrao jako dobro. Dok bude takav, dok bude davao sve od sebe, onda će i igrati.",

Split je opet pokazao da ima "ono nešto", bez obzira tko bio na parketu. S jedne strane stoji Igor Rakočević, velikan europske košarke i jedan od najboljih napadača u posljednjem desetljeću. Njemu nasuprot - 17-godišnji Paolo Marinelli koji mu izgledao kao sinčić ili Filip Krušlin, 23-godišnji momak koji je odigrao prvu "ozbiljnu" utakmicu svoje karijere. I jednog Rakočevića dugo držao "za jaja".

"Čestitam Splitu na zasluženoj pobjedi. Mi nismo poštovali što smo se dogovorili, iako smo znali smo kako Split igra. Vraćali smo se nekoliko puta, ali nismo uspjeli i na kraju - Split je zasluženo pobijedio Ovo je za nas početak, još nismo potpuno uigrani, vjerujem da ćemo biti dobri i da će ovo biti uspješna sezona za nas", rekao je nakon utakmice Rakočević.

Rakočević i Nikola Vujčić bili su godinu dana suigrači u turskom Efesu i vrlo se dobro poznaju. Stoga Rakočevića nije iznenadila sjajna partija sportskog direktora Žutih, koji je 25 minuta držao pravi "sat košarke". 17 poena, pet skokova, sedam asistencija, dvije blokade za 25 minuta na parketu. I neki potezi, driblinzi, asistencije koje su još jednom svjedočili o karijeri jedne od legendi Eurolige, "playmakera u tijelu centra".

"Što mogu reći nego još jednom ponoviti da sam ponosan na svoju momčad, na svoje suigrače i sve ljude koji se već mjesecima zajedno sa mnom muče da ovaj klub spasimo od likvidacije. Igrao sam deset godina na najvišoj razini i u velikim klubovima, ali igre i pobjede s ovim ljudima i na ovom mjestu su uistinu posebni. Sretan sam kao malo dijete...", govorio je nakon utakmice Vujčić.

Tribine su bile dobro ispunjene, više od 2.000 gledatelja došlo je pogledati povratak Žutih u regionalno društvo. Nakon ovakve partije, nema dvojbe da će ih u narednim utakmicama biti i više. I to posebno treba istaknuti - ni jedan, ni najmanji incident, uvreda ili ružna riječ nije poletjela prema igračima ili klupi Crvene zvezde. Istaknuo je to po završetku susreta i trener gostiju Milivoje Lazić:

"Split je grad košarke i šampionski grad u kojem ljudi znaju cijeniti pravi sport i sprotaše. Publika je bila fenomenalna, bodrili su svoju momčad bez vrijeđanja protivnika i mnogi bi se mogli ugledati na njih. Zahvaljujem se KK Splitu na korektnosti i sjajnom prijemu tijekom našeg boravka ovdje. Sve je bilo super, osim rezultata. Razočaran sam, na papiru imamo bolju momčad, ali nismo to pokazali na terenu. Splitu svaka čast, želim im sve najbolje, ovaj klub treba košarci na ovim prostorima. Želim im da se i dalje ovako bore i prezentiraju i svoj grad i hrvatsku košarku na pravi način."

Lazić je izdvojio ključ pobjede splitske momčadi protiv njegove:

"Split je više želio ovu pobjedu, više su se borili za svoj grb i dres i apsolutno su zasluženo pobijedili. Mi smo zakazali u svim segmentima, posebno u borbenosti i ne odustajanju od naših ideja i principa i u obrani u napadu. Ne možemo si dozvoliti da primimo 'šabačke kontre', kako ih mi u Srbiji zovemo, u kojima je Nikola Vujčić sjajan. Već 15 godina Vujčić dokazuje svoju igračku klasu, on je velika snaga splitske momčadi."

Zvezda nastavlja svoj boravak u Dalmaciji, nakon Splita im slijedi gostovanje u Zadru u utorak. Dva poraza na startu bila bi veliki udarac za momčad koja je, s obzirom na uložen novac u momčad, proglašena jednim od glavnih favorita ovogodišnje ABA lige.

"Zvezdi ni jedna utakmica nije laka, posebno ne na gostovanju, svi protiv nas ulaze s više energije i želje. Zadar nisam gledao, ali sam dobio informaciju da su odigrali vrlo kvalitetno i srčano protiv Partizana, pali su zbog nekih stvari koje ne bih komentirao. Zadar igra kući i imat će navijači vjetar u leđa i bit će nam jako teško."

Splićani su sjajno otvorili svoj povratak u ABA ligu i najavili puno lijepih trenutaka splitskim ljubiteljima košarke u novoj sezoni. Crvenu zvezdu pobijedili su bez plaće, praktično bez Vukušića, bez Katića, pa i bez Šarića. Kako li će to tek izgledati kad se Žuti kompletiraju?

ABA liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Široki Brijeg63:69Igokea
Partizan81:74Zadar
Radnički65:71Petrol Olimpija
Budućnost VOLI74:78Cedevita
Cibona72:77MZT Skoplje Aerodrom
Split87:81Crvena zvezda
Krka71:56Szolnoki Olaj
1Igokea 206+156
2Crvena zvezda 188+208
3Radnički 179+124
4Partizan 1610+73
5Budućnost VOLI 1610+90
6Cedevita 1511+28
7MZT Skoplje Aerodrom 1412+1
8Petrol Olimpija 1313+8
9Krka 917-127
10Cibona 917-18
11Široki Brijeg 917-56
12Szolnoki Olaj 917-206
13Zadar 917-94
14Split 818-187

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik01.10.2012. u 10:48
    svaka čast splitskoj publici! čestitke i gospodinu laziću na izjavi.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.10.2012. u 00:31
    Cini se da je ovaj Lazic pravi gospodin, za raliku od onog debelog muckog djubreta...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.09.2012. u 23:50
    Zvezda me ne mogu reć neugodno iznenadila jer to bi bio teški anderstejtment. Ono šta su prezentirali na gripama bilo je tragikomično - ameri cirkusanti, svi ostali ubi bože, a koncept igre guraj na Katića kao da je kalibar Dwighta Howarda. Nastave li ovako padaju u Zadru bez problema većih.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.09.2012. u 18:27
    Split je odličan jer se oni bore za košarku.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.09.2012. u 16:33
    + 7 najveći rezultat., Čudno da ova liga nema više gledatelja, jer osim izjednačenosti ima i kvalitetu.
    Obrisan korisnik