Rukomet

Zvjezdani PSG na uzdrmanog branitelja naslova, Kopljar na Metličića

Mihaela Bradovski • nedjelja, 30.09.2012.
Zvjezdani PSG na uzdrmanog branitelja naslova, Kopljar na Metličića
Foto: EPA

Treće kolo francuskog rukometnog prvenstva zaključit će dvoboj između Paris Saint Germaina i Montpelliera. Dvije momčadi od kojih se najviše očekuje u aktualnoj sezoni u dvoboj ulaze svaka sa svojim problemima. Trener domaće momčadi Philippe Gardent tek će uoči samog početka utakmice odlučiti hoće li u konkurenciji biti ponajbolji pojedinac njegove momčadu u dosadašnjem dijelu prvenstva Luc Abalo, dok je najveći zadatak Patricea Canayera kako razmišljanje svojih igrača usmjeriti jedino na igru. No bez obzira na sve te probleme upravo je ovo utakmica u kojoj će i jedan i drugi sastav željeti dati i više od svojih mogućnosti...

Od kako je 13. rujna, utakmicom između Billerea i Montpelliera, započela nova prvenstva utrka, svi ljubitelji francuskog rukometa čekali su samo jedan dvoboj - onaj aktualnog prvaka i PSG u novom izdanju. Ove dvije momčadi i prije starta nove sezone proglašene su najvećim favoritima u borbi za naslov prvaka, ali i preostale dvije titule. Teško da će današnji dvoboj odgovoriti na pitanje tko je bliži trofejima, jer sezona je dugačka, a i druge se klubove pita za riječ, no jasno je kako će, makar nakratko, utjecati na izgled ljestvice LNH.

Prvak bez podrške

Derbi dvoboj između PSG-a i Montpelliera bit će odigran bez nazočnosti gostujućih navijača. Naime dugo se nije znalo u kojoj će dvorani Parižani ugostiti aktualnog prvaka, a kada se doznalo da će to biti u Coubertin dvorani, marketinška agencija dobila je dozvolu za prodajom ulaznica. Gosti su naknadno zatražili ulaznice za svoje navijače i to uobičajenih 10 posto (350 ulaznica), no domaćini su vrlo brzo shvatili kako ulaznica - više nema. Sve što su mogli gostima ponuditi je deset mjesta u VIP loži što su oni primili s velikim razočaranjem.

I Montpellier i PSG prvo su kolo arhivirali uvjerljivim, pomalo i nevjerojatnim pobjedama. Sastav Patricea Canayera slavio je s 50:24 na gostovanju kod Billerea, dok su Parižani na domaćem terenu svladali Cesson s 11 razlike (34:23). MAHB je i desetak dana kasnije zadržao konstantu, s dvoznamenkastom je razlikom (40:30) preskočen Tremblay pa je uoči prvog velikog derbija sezone impresivna gol razlika francuskog prvaka. U 120 minuta rukometaši Montpelliera postigli su 90, a primili 54 pogotka. Četiri manje primili su upravo rukometaši PSG-a čija je posljednja linija trenutno najuspješnija gledajući tu istu statistiku, no na prvom ovosezonskom gostovanju Aix im nije dopustio više od 31:27 pobjede.

I dok je bolje raspoloženje krajem proteklog tjedna stanovalo u svlačionici Montpelliera, novi je donio velike potrese u najuspješnijem francuskom klubu proteklih godina, ali i europsku premijeru pa ostaje za vidjeti koliko su se Canayerovi igrači uspjeli oporaviti od medijskih napada, ali i napornog dvoboja u Njemačkoj. Gostovanje kod Flensburga pokazalo je koliko je nervoze prisutno u redovima Montpelliera, ali i snagu istog tog kolektiva. Gajić, Karabatić i društvo utakmicu su započeli brojnim pogreškama u napadu, nedostajalo je i ideje i Flensburg je lako poveo s 4:0, odnosno 8:3. Rukometaši francuske momčadi svoj su karakter pokazali izjednačivši na 18:18 pred odlazak na odmor, u nastavku su i vodili, a osvojeni bod veliki je uspjeh uzevši u obzir cjelokupnu situaciju.

Pariški klub ovoga je ljeta gotovo u potpunosti izmijenio svoj roster stoga, ali bez obzira na sva zvjezdana imena, sami igrači i struka PSG-a od navijača traže strpljenje jer uigranost nije nešto što dolazi preko noći. "Volio bih kada bi nas i drugi doživljavali onako kako se sami vidimo. Nema tu zvijezda, nitko nema poseban status. Mi smo grupa koja će, nadamo se, u što kraćem roku postati momčad", komentirao je nakon prvog kola donedavni član Montpelliera, a danas PSG-a Samuel Honrubia.

Philippe Gardent, trener PSG-a: "Nakon svega što se proteklog tjedna dogodilo oko francuskog rukometa ova je utakmica odlična prilika da fokus javnosti ponovno prebacimo na rukomet, odnosno ono što momčadi prikazuju na terenu. Da ponovno popravimo sliku o francuskom rukometu. Skidam kapu Montpellieru za ono što su napravili u Flensburgu. Bili su uzdrmani, ali pokazali su karakter, iskusni su i u trenucima kada su gubili nisu se raspali nego su se dodatno povezali. Pružimo li im priliku da to ponove protiv nas zakomplicirat ćemo si život."

"Iskreno, njegovo trenutno stanje sada nije niti blizu idealnoga za ovakvu utakmicu. Odluku ćemo donijeti u nedjelju, hoće li igrati ili ne, ali ja se i dalje nadam", kratko je Gardent prokomentirao neizvjesnost oko nastupa Luca Abaloa.

Neuigranost je na startu sezone bila problem i za MAHB iako su u klub ovoga ljeta stigla tek tri nova igrača (Metličić, Mamelund, Malmagro). Zbog nastupa sedmorice igrača na Super Globeu momčad francuskog prvaka prve je zajedničke treninge odradila tek par dana prije službenog starta sezone, odnosno vikenda u kojem je odigran Trofej prvaka. Montpellier taj naslov nije uspio obraniti, no struka predvođena trenerom Canayerom znala je kako pravi ritam tek treba pronaći. "Nisam potpuno nezadovoljan, sretan sam zbog reakcije momčadi u drugom dijelu i vjerujem da ćemo u idućih 15 dana do tri tjedna pronaći svoj ritam."

Kada su u pitanju dosadašnje pojedinačne predstave igrača ova dva kluba, u prvi su plan izbili Luc Abalo i Honrubia, odnosno Dragan Gajić, Issam Tej, Nikola Karabatić (14/18) i William Accambray (13/14). Najuspješniji šuter od spomenute šestorke je Slovenac u dresu Montpelliera koji sa 17 postignutih pogodaka drži sedmo mjesto u ukupnom poretku. Novi kapetan MAHB-a nije uspio realizirati tek pet šuteva, no osim u prvenstvu valja istaknuti i njegove predstave na Super Globeu, ali i Trofeju prvaka. Samo dva pogotka manje postigao je pivot Tej uz čak 93.75 posto uspješnosti šuta, dok je stariji Karabatić s devet zgoditaka povukao u drugom kolu, ali i u nastavku susreta Lige prvaka protiv Flensburga.

U prvih 30 strijelaca LNH PSG ima tek jednog igrača. Abalo je u dva uvodna dvoboja ugradio 14 vlastitih pogodaka, no čak 11 pokušaja je ostalo nerealizirano. Problem Philippeu Gardentu zadaje upravo ozljeda njegova najraspoloženijeg pojedinca. Abalo je propustio ovotjedne treninge, a odluka o njegovom nastupu trebala bi se donijeti na dan utakmice. Drugo francusko reprezentativno krilo Samuel Honrubia šest je puta pogađao mrežu Cessona, a jednom manje onu Aixa. Možda i najveća zvijezda ovog novog katarskog projekta Mikkel Hansen još uvijek nije na očekivanoj razini. Dok se domaćoj publici u debiju predstavio s pet golova, u drugom je kolu uspio poentirati tek dva puta. Što se tiče čuvara mreže Patrice Annonay uspio je skupiti 17 obrana (33.33%), dok je Primož Prošt zaustavio dva šuta više (40.43%).

Patrice Canayer, trener Montpelliera: "Fizički moja momčad nije u lošem stanju. Uspjeli smo odigrati vrlo dobru utakmicu u Flensburgu. Reći da je klima ugodna i opuštena bila bi laž. U većini mi smo momčad koja godinama živi zajedno, navikli smo na pritiske. Po radu na treningu ne vidim da se išta promijenilo na lošije unutar mog sastava, ne vidim značajne promjene u njihovom ponašanju, a u Njemačkoj su pokazali solidarnost na terenu što je dio odgovora na pitanja koliko nas je ovo sve bacilo unatrag. Moj je zadatak usmjeriti pozornost igrača samo i jedino na aktualni trenutak, a to je za nas ova utakmica."

Dvoboj je ovo između PSG-a i Montpelliera, dva kolektiva prepuna kvalitetnih igrača s odličnim stručnjacima na klupi, ali mnoge će oči biti uprte upravo u Hansena, odnosno Karabatića s druge strane. Na brojne se usporedbe osvrnuo upravo danski reprezentativac. "Nikola i ja smo dva različita profila igrača i prije nego što krenu priče o nama kao o individualcima smatram da je važnije koncentrirati se na kolektive u kojima on i ja igramo. Rukomet je prije svega timski sport." Francuski mediji ovaj dvoboj vide posebnim i kada su u pitanju Canayer te Philippe Gardent. Dugogodišnji strateg Chamberyja proteklih je sezona redovito gubio bitke protiv svog kolege na klupi MAHB-a i promjenom sredine zasigurno će željeti promijeniti i odnos snaga.

Nama će francuski derbi dodatno zanimljiv biti zbog nastupa Petra Metličića i Marka Kopljara. Baš kao i njegovi suigrači i bivši kapetan hrvatske reprezentacije sezonu je započeo uvjerljivije u odnosu na Kopljara. Metličić se u prvenstvu šest puta upisao u strijelce, a njima treba pridodati i četiri europska postignuta u četvrtak protiv Flensburga. Donedavni Zagrebaš u prvom se kolu dva puta upisao u strijelce, a isto je ponovio i protiv Aixa.

Osim navijača jednog i drugog kluba, ovaj će dvoboj pozorno pratiti i iz Chamberyja koji se u ovom trenutku nalazi na prvom mjestu s maksimalnim brojem bodova. Momčad Maria Cavallija u šestom će kolu na domaćem terenu odmjeriti snage s PSG-om, dok je gostovanje kod Montpelliera očekuje u posljednjem ovogodišnjem kolu, 19. prosinca.

LNH, treće kolo:
Paris Saint Germain Handball - Montpellier (15:15)

LNH

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Chambéry 24:23Ivry
Dunkerque28:25Nantes
Aix27:29Saint-Raphaël
Billere Handball24:26Créteil
Tremblay en France Handball28:25Toulouse
Sélestat23:23Cesson Rennes
Paris Saint-Germain38:24Montpellier
1Paris Saint-Germain 26868:699+16949
2Dunkerque 26744:672+7239
3Montpellier 26857:759+9838
4Nantes 26730:665+6534
5Chambéry  26752:723+2934
6Saint-Raphaël 26750:745+527
7Cesson Rennes 26686:710-2426
8Aix 26767:784-1721
9Sélestat 26740:774-3421
10Ivry 26657:698-4121
11Toulouse 26758:788-3020
12Tremblay en France Handball 26714:721-718
13Créteil 26711:763-5216
14Billere Handball 26609:842-2330

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!

LNH

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Chambéry 24:23Ivry
Dunkerque28:25Nantes
Aix27:29Saint-Raphaël
Billere Handball24:26Créteil
Tremblay en France Handball28:25Toulouse
Sélestat23:23Cesson Rennes
Paris Saint-Germain38:24Montpellier
1Paris Saint-Germain 26868:699+16949
2Dunkerque 26744:672+7239
3Montpellier 26857:759+9838
4Nantes 26730:665+6534
5Chambéry  26752:723+2934
6Saint-Raphaël 26750:745+527
7Cesson Rennes 26686:710-2426
8Aix 26767:784-1721
9Sélestat 26740:774-3421
10Ivry 26657:698-4121
11Toulouse 26758:788-3020
12Tremblay en France Handball 26714:721-718
13Créteil 26711:763-5216
14Billere Handball 26609:842-2330