Rukomet

Samouvjereni Hrvati protiv optimističnih Slovaka, na osječkom otvaranju kvalifikacija

Damir Žbulj • srijeda, 31.10.2012.
Samouvjereni Hrvati protiv optimističnih Slovaka, na osječkom otvaranju kvalifikacija
Foto: Bruno Karadža

Hrvatska rukometna reprezentacija ponovno je u akciji. Nakon što su ove godine već odradili Europsko prvenstvo i Olimpijske igre, a prije nego što početkom iduće krenu u Španjolsku na Svjetsko prvenstvo, izabranike Slavka Goluže očekuju dva kvalifikacijska susreta za odlazak na Euro 2014. godine u Danskoj. Prije odlaska na gostovanje u Latviju, priliku da se pokažu hrvatskim navijačima brončani iz Londona imat će u Osijeku, a suparnik je Slovačka...

Nije bilo previše vremena za 'odmor' hrvatskim rukometašima od reprezentativnog dresa. Još su svježe uspomene na londonsku olimpijsku broncu, a već se mora krenuti u nove pobjede, kako bi se osigurao nastup na europskoj smotri 2014. godine u Danskoj.

Hrvatska se nalazi u skupini s Mađarskom, s kojom su dvoboji na rasporedu u travnju iduće godine, ali i Latvijom i Slovačkom, s kojima će izabranici Slavka Goluže snage odmjeriti u ovih nekoliko dana, ali i prema očekivanjima ostvariti dvije uvodne pobjede.

Duvnjak oduševljen povratkom u Slavoniju

"U Osijeku je atmosfera uvijek odlična. Sretni smo što smo tu. Utakmica sa Slovačkom neće biti lagana, ali mi smo favoriti i dat ćemo sve od sebe da razveselimo osječku publiku," poručio je Domagoj Duvnjak, sigurno jedan od ključnih igrača za dvoboj sa Slovacima.

Teže bi trebalo biti protiv Slovačke, pristojne reprezentacije sačinjena od solidnih igrača koji igraju širom Europe, no koji su snagom i kvalitetom ipak ispod Hrvatske.

Izbornik je za ove kvalifikacijske okršaje malo promijenio sastav u odnosu na londonsku olimpijsku ekipu. Poziv je izostao Losertu i Ninčeviću, dok su zbog ozljeda poštedu dobili Lacković, Bičanić, Balić.

Od brončanih tu su i dalje, bez obzira na sve priče, kapetan Vori, Alilović, Štrlek, Čupić, Horvat, Duvnjak, Kopljar, Buntić, Vuković, Gojun, a priliku će dobiti još i Josip Valčić, Marko Matić, Hrvoje Batinović i Filip Ivić iz CO Zagreba, Musa iz Kielcea že pomoći Voriju na crti, dok će svoj reprezentativni potencijal pokušati predstaviti i Ivan Slišković, mladi šutere Nexea, koji je dobio naknadni poziv izbornika.

Osijek se iskazao kao odličan domaćin hrvatskim reprezentacijama već nebrojeno puta u svim mogućim sportovima. Potvrdila je to tamošnja publika u nedavnom gostovanju nogometaša,a Goluža očekuje kako će njegova selekcija dobiti podjednaki vjetar u leđa u dvoboju sa Slovacima. ""Drago mi je što smo ovdje u Slavoniji. Imamo odlične uvjete za rad i odlično smo primljeni. Dvorana će prema najavama biti puna, a očekujem odličnu atmosferu na tribinama," poručio je izbornik Goluža.

Iako Slovačka nije 'bezvezna' reprezentacija, Hrvatska u dosadašnji okršajima nije imala previše problema s njima. Bile su to redovito sigurne pobjede, posljednja u siječnju ove godine u sklopu priprema za Euro, kada je razlika bila devet pogodaka. Sa Slovacima su Hrvati već igrali kvalifikacije za Euro, a posebno je pamtljiva pobjeda u Zadru u lipnju 2009. godine od 34:21, dok je još izbornik bio Červar.

Slovake predvodi izbornik Peter David, koji u Osijek dolazi s problemima ozljeda nekih važnih igrača. Daniel Valo, Peter Kukučka i Csaba Szücs neće biti u Osijeku, a još neki ključni igrači, poput bivšeg Zagrebaša Kopče nisu sasvim fit.

Slovaci razmišljaju i o Mađarskoj

"Očekujemo 'vruću' atmosferu u Osijeku, ali možemo obećati kako ćemo za nekoliko dana na isti način i mi ugostiti Mađare u Prešovu. Tamošnja Arena je već rasprodana i naši navijači izgaraju od želje da nas dođu podržati," izjavio je izbornik Slovačke Peter David, koji sigurno bodove prije očekuje u domaćem dvoboju s Mađarskom, nego na gostovanju u Osijeku.

Nositelj igre je Pick Szegedov František Šulc, kojeg je nedavno zagrebačka publika imala prilike pobliže upoznati u gostovanju njegova kluba u Ledenoj dvorani u sklopu Lige prvaka. Osim na crti, gdje se dobro nalazi već spomenuti Kopčo, danas član Gummersbacha, Slovačka svoju veliku nadu polaže i na krilne igrače. Martin Stranovsky također je nedavno gostovao u Zagrebu, ali u dresu katalonskog giganta Barcelone, dok je Radoslav Antl također poznanik hrvatske publike, jer nastupa u redovima sudionika regionalne SEHA lige, Tatrana iz Prešova.

"Iz ove dvije utakmice očekujemo kako ćemo rukometni svijet iznenaditi barem jednom. Imamo problema s ozljedama nekih ključnih igrača, ali nosit ćemo se s tim na najbolji mogući način," hrabro je poručio slovački izbornik, pred dolazak u Osijek.

Slovačku osim utakmice s Hrvatskom, 4. studenog očekuje domaći dvoboj u Prešovu s Mađarskom, gdje se ipak više nadaju kako bi mogli parirati suparniku. daleko od toga da su u Hrvatsku stigli s bijelom zastavom, ali prema trenutnom stanju u ekipama, Hrvatska, ukoliko maksimalno ozbiljno shvati večerašnji dvoboj, ne bi smjela imati apsolutno nikakvih problema da stigne do prvih bodova na otvaranju kvalifikacija.

Nakon Osijeka, Hrvati putuju za Latviju, gdje će odmjeriti snage s tamošnjom reprezentacijom. Bodovi iz ova dva susreta bit će odličan kapital za nastavak kvalifikacija i dvoboje protiv izuzetno neugodnih Mađara.

Kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2014., skupina 4:
Hrvatska - Slovačka, 18 sati, Osijek, dvorana Gradski vrt

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik31.10.2012. u 11:55
    slovaci nemaju šanse. ajmo dečki!
    Obrisan korisnik