Košarka

Efes velikim preokretom do slavlja u Vitoriji, potpuni raspad Caje u drugih 20 minuta

Branimir Korać • četvrtak, 01.11.2012.
Efes velikim preokretom do slavlja u Vitoriji, potpuni raspad Caje u drugih 20 minuta
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Trener Caje Laboral Duško Ivanović imat će velikih problema objasniti i shvatiti što se dogodilo njegovim igračima u drugom poluvremenu susreta protiv Anadolu Efesa. Turci su zaostatak na poluvremenu od minus 18 pretvorili na kraju u plus 12 i odnijeli veliku pobjedu...

Poput priče o doktoru Jekyllu i gospodinu Hydeu bio je dvoboj Caje Laboral i Anadolu Efesa. Domaćin je pokazao dva apsolutno suprotna lica, u prvom poluvremenu odlično i na tragu onog kakvo želi Duško Ivanović, a zatim u drugom poluvremenu očajno.

Anadolu Efes je u Vitoriju doputovao sa spoznajom da dolazi na vruć teren na kojem nije lako slaviti, ali poučkom Žalgirisa koji je sjajnu igru iz ove sezone pretočio u pobjedu u Vitoriji i Turci su bili hrabri. Vjerovali su u pobjedu i onda kada ih je većina otpisala, a čini se kako su ih otpisali i protivnici kojima se takav izlazak na parket u drugom dijelu obio od glavu poput bumeranga.

Prvih 20 minuta bili su rapsodija za domaćina, posebno se to odnosi na drugu četvrtinu koja je napadački odrađena izuzetno dobro. U tom razdoblju su domaći igrači probijali obranu Efesa kako su htjeli, Nocioni, Causeur, Cabezas, sijevalo je sa svih strana i na poluvremenu je već bilo 48:30.

Duško Ivanović teško da je mogao imati nekih značajnijih zamjerki na ono što je pružala njegova momčad na parketu u tom razdoblju igre. S druge strane Oktay Mahmuti nije mogao biti zadovoljan obranom i činjenicom da su igrači Caje Laboral isuviše lako dolazili do poena.

Vrlo brzo se to promijenilo. Već početak drugog poluvremena je dao naznake da se neće ponoviti prvo poluvrijeme, Efes je bio značajno agresivniji, a domaćin više nije pogađao kao što je to činio u prvih 20 minuta.

Još u 25. minuti je Caja imala velikih 15 poena razlike, a onda je uslijedila kriza. Efes je serijom 12:0 došao na tek tri poena zaostatka, negativnu seriju Caje je nakratko prekinuo Lampe ubačajem za 55:50 niti ne sluteći što domaćina očekuje.

Ulazak u posljednju četvrtinu je bio u istom ritmu, Caja je i dalje bila vrlo loša u napadu i novom serijom Efes je preuzeo stvari u svoje ruke i poveo 63:55. Tek pet minuta prije kraja Bjelica zakucava za 63:57 što kaže da je Caja u Vitoriji, na svom parketu, u deset minuta ubacila tek dva poena. Malo je tko to mogao uopće zamisliti.

Efes je tada bio u velikom naletu, domaćin je pokušao nešto izvući, ali nije imao nikakve šanse. Turci su ogromni povratak u utakmicu začinili pobjedom 76:64 koju je domaćin očajnom igrom u tih središnjih deset minuta drugog dijela praktički poklonio.

Jordan Farmar je odigrao još jednu sjajnu utakmicu za goste ubacivši 18 poena uz šest skokova dok je Kerem Gonlum dodao deset poena. Kod Caje Carlos Cabezas je ubacio 12 poena, Andres Nocioni 11, a Nemanja Bjelica osam uz 12 skokova.

Euroliga, skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

4. kolo

Žalgiris92:87Armani Milano
Baskonia64:76Anadolu Efes
Olympiakos79:77Cedevita
1Žalgiris 82+111
2Olympiakos 82+51
3Anadolu Efes 55-2
4Baskonia 46-29
5Armani Milano 37-7
6Cedevita 28-124

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!