Košarka

Cedevita blizu iznenađenja u Pireju, europski prvak se izvukao u završnici

Branimir Korać • petak, 02.11.2012.
Cedevita blizu iznenađenja u Pireju, europski prvak se izvukao u završnici
Foto: EPA

Košarkaši Cedevite odigrali su svoju dosad najbolju utakmicu u Euroligi. Na gostovanju kod aktualnog prvaka Europe Olympiakosa, igrači Božidara Maljkovića bili su u igri za pobjedu do posljednjih sekundi, međutim u završnici su u dva navrata brzopleto reagirali i nisu uspjeli stići do iznenađenja. Olympiakos je na kraju slavio 79:77...

Igrači Cedevite pokazali su da mogu igrati u Europligi. Gostovanje kod Olympiakosa bilo je prilika za momčad Božidara Maljkovića da pokaže kvalitetu i da nije zalutala u ovo natjecanje. Olympiakos ne igra niti blizu dobro kao prošle sezone i dobar rezultat na ovom gostovanju bi značio jako puno za podizanje samopouzdanja.

Na kraju je upisan tijesan poraz 79:77, međutim u Cedeviti mogu biti zadovoljni otporom koji su pružili, ali opet i biti nesretni jer je u završnoj minuti postojala prilika za pobjedu i borbu do posljednje sekunde, međutim dva propuštena napada Braceya Wrighta u nizu značila su kraj nadanja. Domaćin je s linije slobodnih bacanja bio miran i nije bilo za njega neugodnih iznenađenja.

Velika probleme Cedeviti u samom početku susreta stvarao je Vasilis Spanoulis kojeg bekovi hrvatske momčadi nisu mogli zaustaviti. U prvih deset minuta Spanoulis je već utrpao 14 poena i bio očekivano najveća opasnost po koš Cedevite.

Daleko od vrućeg terena

Nekada je gostovanje u Grčkoj bilo izuzetno neugodno, vruć teren na kojem domaćin nošen navijačima ide prema pobjedi. Međutim u ovom susretu Dvorana mira i prijateljstva je bila više prazna nego puna, na terenu su se uredno čule instrukcije trenera prema igračima i tek u dva-tri navrata navijači su se oglasili. Ovo je bilo daleko od vrućeg gostovanja s kojeg je teško odnijeti bodove, a prste u tome ima dosta toga. Od aktualne gospodarske krize u Grčkoj, Cedevite kao protivnika bez pobjede u Euroligi i renomea pa do jednostavno Olympiakosovih slabih igara ove sezone.

Sredinom prve dionice Olympiakos je preuzeo kontrolu nad rezultatom, a kada se odvojio na 21:12, činilo se kako će i na ovom gostovanju Cedeviti sve krenuti nizbrdo. Ipak, tu je stala serija domaćina, Cedevita se uspjela stabilizirati i ne dopustiti domaćinu da prerano prelomi utakmicu.

Još u 15. minuti Grci su vodili 31:22 nakon što je tricu ubacio Acie Law, a nakon toga kreće serija Cedevite. U narednih dvije minute na krilima Andrića i Wrighta Cedevita radi 11:0 i preuzima vodstvo, domaćini su u tom razdoblju izgledali dosta smušeno u napadu te su ušli u šutersku krizu.

Međutim, na nesreću po Cedevitu ta stvaralačka kriza Olympiakosa nije potrajala. Domaćin je ponovno zaigrao bolje u napadu i vratio konce igre u svoje ruke te do odlaska na odmor stigao do prednosti 42:35.

Do odlaska na odmor napadački najuspješnijem Spanoulisu priključio se i Papanikolaou i njih dvojica su ubacili čak 26 od 42 poena Olympiakosu na poluvremenu. Cedevita je najviše problema domaćinu radila pod koševima gdje su Andrić i Bilan kombinirano ubacili 23 poena i tako koristili rupu nastalu odlaskom Joeya Dorseya.

Na startu drugog dijela Cedevita je odmah uhvatila priključak s domaćinom, uporno pokušavala stići i do poravnanja, međutim brzopletost u napadu gostiju držala je Olympiakos u prednosti.

Gotovo cijelim tijekom treće dionice Olympiakos je imao prednost od dva do pet poena, 40 sekundi prije kraja treće dionice napokon je ta granica probijena polaganjem Bilana, međutim na drugoj strani Hines polaže za 56:53 nakon tri četvrtine.

Momčad Božidara Maljkovića je u te tri četvrtine pokazala najviše u dosadašnjem dijelu svog euroligaškog nastupa, ne toliko samom kvalitetom igre u kojoj je i dalje bilo dosta pogrešaka, koliko velikom borbenošću i željom da se dođe do pozitivnog rezultata.

Da bi Cedevita mogla doći do iznenađenja i da je otpustila kočnice u svojoj igri vidjelo se na startu posljednje dionice kada nakon trica Šuputa i Greena preuzima vodstvo i odlazi na 61:56.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Svega šest minuta prije kraja susreta Maljkovićeva momčad je imala najviših 65:58, međutim brzim tricama Spanoulisa i Sloukasa Olympiakos je vratio nadu i posve se vratio u utakmicu da bi na dvije i pol minute do kraja i poveo 70:68.

Ova serija domaćina od čak 12:3 nije demoralizirala Cedevitu koja se uspjela pribrati i u zadnje dvije minute spriječiti Olympiakosov bijeg. Suton i Gelabale su na 100 sekundi do kraja susreta vratili vodstvo na Cedevitinu stranu (72:70).

40 sekundi prije kraja susreta Sloukas ubacuje uz peti prekršaj Gelabalea, zatim dodaje i slobodno bacanje te vraća prednost na stranu Grka. Nakon toga Cedevita ima dva napada za preuzimanje vodstva, prvo Wright ispaljuje brzu tricu nakon koje lopta odlazi ponovno na Cedevitinu stranu, no Amerikanac još jednom preuzima odgovornost, ovaj put ide na polaganje, ali lopta staje na prvom obruču.

Wright odmah radi brzi prekršaj na Papanikolaouu koji ubacuje dva bacanja i Cedeviti ostaje 11 sekundi za posljednji napad i hvatanje produžetka. Očekivano, Grci rade prekršaj, Suton ubacuje prvo bacanje, umalo hvata loptu u napadu, međutim ona ipak odlazi van igrališta. Nakon novog prekršaja, Sloukas ubacuje dva bacanja i tu je priči bio kraj. Na kraju je Suton samo zabio za 79:77 i kozmetičko uljepšavanje rezultata.

U redovima Cedevite Miro Bilan je ubacio 16 poena uz sedam skokova, a Lukša Andrić je dodao 15 poena. Kod domaćina Spanoulis je susret završio s 21 poenom i sedam dodavanja, a Papanikolaou s 14 poena.

Euroliga, skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

4. kolo

Žalgiris92:87Armani Milano
Baskonia64:76Anadolu Efes
Olympiakos79:77Cedevita
1Žalgiris 82+111
2Olympiakos 82+51
3Anadolu Efes 55-2
4Baskonia 46-29
5Armani Milano 37-7
6Cedevita 28-124

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik03.11.2012. u 01:53
    meni nije jasno.. trideset sekundi do kraja, cedevita zaostaje 1 poen i ima loptu, a wright(cini mi se da je on bio) majstor u 4 sekundi napada ide tricu sutirat i to nakon time outa?!?
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.11.2012. u 01:34
    Ovo su trebali dobiti, sve ostalo je zavaravanje...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.11.2012. u 00:04
    mozda ce vam ovo glupo zvucati ,ali Cedeviti je trebao onaj poraz od Zadra..sad ce se oni dizati polako
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.11.2012. u 23:37
    mislin da Gelabale jos nije ima sut ispod 50%
    Obrisan korisnik
  • africa_2302.11.2012. u 22:25
    Michael Gelebale je zvijer
    africa_23