Košarka

Himki obranio domaći teren, Lončar usporio raspoloženog Australca

Ivor Krapac • petak, 02.11.2012.
Himki obranio domaći teren, Lončar usporio raspoloženog Australca
Foto: EPA

U susretu momčadi koje su poslije tri kola imale pobjedu i dva poraza u euroligaškoj skupini A, Himki je opravdao ulogu favorita protiv Union Olimpije došavši do pobjede pred svojim navijačima. Na putu do završnih 10 poena prednosti, Zoran Planinić i Krešimir Lončar bili su među boljima u ruskoj momčadi, a Lončar se osobito istaknuo solidnim poslom na oba kraja parketa u drugom poluvremenu, kada se u obrani dobro nosio s Olimpijinim australskim centrom Aronom Baynesom...

S omjerom 1-2 uoči ove utakmice na obje strane, Himki je u ogled s Union Olimpijom ušao s više pritiska na leđima, ne samo zbog igranja kod kuće, već i zbog objektivne vrijednosti dviju momčadi. Aktualni pobjednici Eurokupa nisu mogli biti previše zadovoljni što su u prva tri kola ostvarili samo jednu pobjedu. Protiv gostiju iz Ljubljane igrali su s imperativom, a s takvim teretom uspjeli su stići do 75:65 i povratka na polovičan učinak u rubrici pobjeda i poraza.

Bila je to utakmica u kojoj je ruska momčad imala veći broj raspoloženih igrača. Najviše je pružio šuterski raspoloženi Vitalij Fridzon, s 20 poena uz 4/6 za tricu, dok se K.C. Rivers priključio sa 16 poena. Hrvatski dvojac Zoran Planinić - Krešimir Lončar ubilježio je po osam poena, Planinić i šest asistencija, a Lončar i sedam skokova i dvije asistencije, uz kvalitetan posao u branjenju Arona Baynesa u drugih 20 minuta.

Australski centar u gostujućim redovima završio je s 27 poena i 10 skokova, a najveći dio, 20, zabio je u prvom poluvremenu. Sasu Salin dodao je 10 poena i šest skokova, a Dylan Page 10 poena, pet skokova i tri asistencije, dok je Dražen Bubnić igrao četiri minute i u tom razdoblju imao izgubljenu loptu i dvije osobne pogreške.

Himki je odlučujuću seriju napravio u drugoj četvrtini. Predvođeni Baynesom, gosti iz Ljubljane završili su prvu dionicu s poenom prednosti (19:18), da bi ih unatrag bacio domaći niz od 13:0 između 13. i 15. minute, za odmak do 35:24 pet i pol minuta do kraja prvog poluvremena. Najraspoloženiji igrač Union Olimpije tada se odmarao na klupi, a pokazalo se da to propadanje u trenucima kada nije bilo Baynesa Ljubljančani više nisu nadoknadili.

Gosti su najbliže stigli četiri minute do kraja utakmice, s četiri uzastopna Baynesova poena za smanjenje na 66:60. Imali su priliku doći i bliže, ali poslije promašene trice Jake Blažiča u Olimpijinoj potrazi za približavanjem na -3, Sergej Monja je poslije Lončarovog skoka u napadu i asistencije ubacio tricu za 69:60 dvije i pol minute prije završetka, nakon čega Himki više nije bio ozbiljnije ugrožen. U preostalom razdoblju domaći su imali i +11, a završilo je s okruglih 10 razlike.

Ruska momčad će u sljedećem, petom kolu biti u Ateni, gdje će ih za tjedan dana dočekati Panathinaikos. Union Olimpija također će biti u akciji narednog petka, kod kuće protiv madridskog Reala.

Euroliga, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

4. kolo

Fenerbahçe73:64Panathinaikos
Real Madrid80:66Red October Cantu
Himki75:65Petrol Olimpija
1Real Madrid 73+94
2Panathinaikos 64+26
3Himki 64-1
4Fenerbahçe 55-11
5Red October Cantu 37-22
6Petrol Olimpija 37-86

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!