Liga prvaka, Natjecanje po skupinama, Skupina A, 5. kolo, 21.11.2012, 20:45 h, Porto, Estádio do Dragão
Suci: Paolo Tagliavento, Mauro Tonolini, Lorenzo Manganelli (Italija)
Porto
Porto
Lucho Gonzalez 20'
Joao Moutinho 67'
Silvestre Varela 85'
3:0(1:0) Dinamo
Dinamo

Video: Dinamo odigrao nadahnuto poluvrijeme, pa se raspao i ostao kratkih rukava

Marin Vuković • srijeda, 21.11.2012.
Video: Dinamo odigrao nadahnuto poluvrijeme, pa se raspao i ostao kratkih rukava
Foto: EPA

Nogometaši Dinama na gostovanju u Portu odigrali su možda i najbolje poluvrijeme u ovoj sezoni Lige prvaka, no to nije bilo dovoljno za prvi bod, a niti za prvi pogodak u skupini. Porto nije briljirao, odigrao je koliko je bilo potrebno, iskoristio nekoliko prigoda i s konačnih 3:0 zajedno s PSG-om zasluženo putuje u osminu finala Lige prvaka.

Porto
Porto
Dinamo
1
Helton
2
Danilo
22
Eliaquim Mangala
23
Abdoulaye Ba
(do 66')
30
Nicolas Otamendi
3
Lucho Gonzalez
(do 75')
8
Joao Moutinho
35
Steven Defour
(do 66')
10
James Rodriguez
9
Jackson Martinez
17
Silvestre Varela
Pričuvni igrači
25
Fernando
66'
26
Alex Sandro
66'
27
Christian Atsu
75'
Trener
Vitor Pereira
10
(do 76')
21
(do 86')
90
(do 84')
Pričuvni igrači
Trener
Ante Čačić

Hrvatski prvak i peti put ove sezone travnjak je napustio pognute glave, pa će prve bodove i pogotke tražiti u posljednjem susretu protiv kijevskog Dynama. Porto je na svom Dragau slavio s visokih 3:0, premda ostaje dojam da nije pružio partiju za pamćenje i da se za konačan rezultat nije morao posebno pomučiti.

Dinamo je pokazao bolje, zrelije lice od onoga na kojeg nas je navikao u prethodnim ogledima u ovoj skupini i u prvom poluvremenu ubilježio par sjajnih prigoda, no pogoci Lucha Gonzaleza nakon obrambenog propusta Modrih, te Joaa Moutinha iz sjajnog slobodnog udarca i Silvestrea Varele u završnici bili su dovoljni za sva tri boda.

Dinamo je solidno otvorio utakmicu i u početnih desetak minuta bio ravnopravan suparnik Portugalcima, koji su zabilježili tek jedan pokušaj Jacksona Martineza glavom, koji je odsjeo pored vratnice. U 13. minuti pak najbolja Dinamova prigoda u prvom poluvremenu. Loptu je sjajno iz Modre trećine iznio Domagoj Vida, gurnuo je prema Sammiru, koji s dvadesetak metara iskosa silovitim udarcem pogađa vratnicu.

Međutim, kako je to već običaj Dinama u Ligi prvaka, obrambeni propust u 20. minuti donio je Portu vodeći pogodak kojega po dotad prikazanoj igri definitivno nije zaslužio. Nekoliko brzih dodavanja na rubu kaznenog prostora razmijenili su igrači Porta, a lopta je potom došla do zaboravljenog Lucha Gonzaleza, kojemu iz srca šesnaesterca nije bilo teško poslati loptu iza leđa nemoćnog Ivana Kelave.

Pogodak domaćina donekle je obeshrabrio Modre nogometaše, pa je uslijedilo razdoblje dominacije Porta i neuspješni pokušaji Jacksona Martineza i Jamesa Rodrigueza. Dinamo je odolijevao pritisku, a zatim šest minuta prije odmora u dva navrata mogao doći do izjednačenja.

Sammir je prebacio visoko postavljenu obranu Porta i preciznom loptom pronašao Fatosa Beqiraja, a Crnogorac je u situaciji jedan na jedan previše oklijevao s udarcem kojeg je na kraju blokirao Danilo. Nakon kornera koji je uslijedio Vidin je udarac zaustavio vratar Helton, a Beqirajev novi pokušaj portugalska obrana čisti s gol linije.

Bila je to naznaka da bi Dinamo mogao izvući nešto iz utakmice na Dragau, no u nastavku smo vidjeli jedno posve drugo lice Modrih. Porto je tražio put do Dinamovih vrata, pokušavali su Rodriguez i Martinez, no Kelava je iz svakog ogleda s protivnicima izlazio kao pobjednik. Sve do 67. minute, kada je prekršaj za žuti karton u opasnoj zoni načinio Josip Šimunić.

Slobodan udarac izveo je Joao Moutinho, majstorski prebacio živi zid i pogodio nebranjeni, gornji desni kut Kelavina gola. Porto je udvostručio vodstvo, a Dinamo se posve isključio iz utakmice. Konačni udarac stigao je pet minuta prije kraja nakon lijepog proigravanja i asistencije Moutinha za Silvestrea Varelu, kojemu nije bilo teško postaviti konačnih 3:0.

Imao je Porto prilike i potpuno dotući Dinamo, u drugoj minuti sudačke nadoknade Danilo je povratnom loptom uposlio Varelu, a ovaj s desetak metara pucao u Kelavu. Porto je zasluženo uknjižio bodove i izborio put u osminu finala, a Dinamo je novim, petim porazom uoči posljednjeg kola izgubio sve izglede za utješni plasman u Europsku ligu.

Liga prvaka, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Porto3:0Dinamo
Dynamo Kijev0:2PSG
1PSG 614:3+1115
2Porto 610:4+613
3Dynamo Kijev 66:10-45
4Dinamo 61:14-131

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Kracho22.11.2012. u 15:38
    Ja ipak mislim,unatoč svemu,da je Dinamo na dobrom putu da postane konkurentan u LP! Da bi to uspio treba učiniti slijedeće: 1. Smijeniti trenera Antu Čačića zato jer je vidljivo da nije uspio napraviti igru (obrana - napad) i zato jer nema autoritet kod igrača i OBAVEZNO za trenera postaviti... [više na forumu]
    Kracho
  • Obrisan korisnik22.11.2012. u 14:54
    Ma yebem se ako bi i Ingrid Antičević Marinović na klupi Dinama bila išta lošija od Čačića. Za mene već sada najgori trener u povjesti nogometa.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.11.2012. u 14:02
    s obzirom na dresove sad se zovu zlatna mladež... "tata" tajkun, nedodirljiv u državi, imaju brda love i dobre automobile mada nitko ne zna čime su ih zaslužili, uglavnom ih vidiš na jarunu u kasne noćne sate... dinamo je koncentrirao sve najgore osobine iz ove zemlje... mislim, osim ovih... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.11.2012. u 12:35
    Ne razumijem odakle ovoliki hvalospjevi za Kovačića. On je stvarno dobar ali je daleko od kompletnog igrača. Isto kao i Modrića koristi se kao zadnji vezni a više bi Dinamo profitirao da je on 'Sammir'. Jak je na lopti ali nema još kvalitetu i pregled igre da bi iz kretanja mogao odigrati neko... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.11.2012. u 11:22
    I kovačić je sinoć pokazao raznim radoševićima i andrijaševićima da je on za njih izmisli nogomet...Bit će bolji od modrića definitivno...
    Obrisan korisnik