1. Hrvatska nogometna liga, 17. kolo, 24.11.2012, 19:00 h, Stadion na Kantridi, gledatelja: 3500
Suci: Mario Zebec (Cestica), Borut Križarić (Čakovec), Hrvoje Menđušić (Vinkovci)
Rijeka
Rijeka
Leon Benko 68', 76'
2:1(0:1) Inter-Zaprešić
Mislav Oršić 26'
Inter-Zaprešić

Video: Benko donio Rijeci preokret i skok na drugo mjesto MAXtv Prve lige

Igor Šestak • subota, 24.11.2012.
Video: Benko donio Rijeci preokret i skok na drugo mjesto MAXtv Prve lige
Foto: Sandro Donda

Leon Benko postigao je dva pogotka za Rijeku u utakmici protiv Intera te joj donio bodove vrijedne uspona na drugo mjesto MAXtv Prve lige. U utakmici koja je obilovala grubostima i kartonima Inter je vodio golom Oršića od 26. do 68. minute, ali se u Zaprešić ipak vraća praznih ruku.

Inter-Zaprešić
Rijeka
Inter-Zaprešić
17
(do 72')
77
(do 46')
Pričuvni igrači
Trener
Elvis Scoria
1
Krševan Santini
3
Ivan Čeliković
5
Matej Bagarić
7
Mirko Kramarić
(do 56')
8
Ante Budimir
14
Frano Mlinar
(do 76')
15
Ivan Herceg
16
Tomislav Šarić
18
Hrvoje Plazanić
20
Mislav Oršić
24
Josip Milardović
Pričuvni igrači
26
Stephan Vujčić
56'
9
Matija Matko
76'
 
Trener
Borimir Perković

Poslijepodnevni rezultati drugih utakmica MAXtv Prve lige išli su na ruku Riječanima pa je momčad s Kantride imala priliku preuzeti drugo mjesto na tablici. Elvis Scoria na raspolaganju nije imao Čavala i Čulinu, a odlučio se za formaciju 4-4-2 s Benkom i Cesarcem u napadu, dok su po krilima nadirali također vrlo ofenzivni Gabrić i Mujanović.

Gosti iz Zaprešića u Rijeku su doputovali u vrlo dobroj formi i sa samo jednim porazom (od Dinama) u posljednjih devet utakmica. Trener Borimir Perković već duže ne može računati na stopere Batura i Ćosića, pa na toj poziciji prisilno već nekoliko kola igra Herceg. Strateg gostiju momčad je postavio u uobičajenu 4-1-4-1 formaciju, koja se u ofenzivnom dijelu igre transformira u 4-3-3. Najistureniji igrač gostiju bio je Budimir, a preko krila napadali su Oršić i Kramarić.

U prvih deset minuta utakmica je bila izrazito mirna i bilo je teško predvidjeti u kakav će se "vatromet" pretvoriti. Iako se mogao očekivati žestoki pritisak Rijeke od početka utakmice, Inter je u početnih 15 minuta bio bolji i u potpunosti kontrolirao zbivanja na travnjaku. Dobra igra gostiju rezultirala je i prvom prilikom. U 12. minuti lijepu su akciju po desnoj strani odigrali Plazanić i Mlinar, ali su zaradili tek korner. No, nakon njega u prilici se našao Ivan Čeliković i opasno pucao s ruba kaznenog prostora, ali malo pored vrata.

Rijeka je u prvih 15 minuta ostala bez prilike. Tek je Mujanović zabio iz zaleđa pa mu pogodak nije priznat. Tada se nitko nije previše bunio, ali situacija u 17. minuti izazvala je daleko više "bure". Ponovno je Mujanović utrčao iza leđa Interove obrane i postigao pogodak, ali su suci i taj pogodak poništili zbog nedozvoljene pozicije Rijekinog krilnog igrača. Iako se činilo kako je odluka opravdana, domaći igrači su žestoko protestirali, a korak dalje otišao je trener Scoria te je zbog prigovora udaljen iz svog trenerskog prostora.

U 24. minuti u sjajnoj se prilici našao Brezovec nakon duge lopte Kreilacha, ali je sjajno u udarac ušao gostujući vratar Santini. Lopta se odbila natrag Brezovcu, ali Santini je obranio i drugi njegov pokušaj. Dvije minute kasnije Kantridu je šokirao Mislav Oršić.

Ključni trenutak

Rijeka je u prvom dijelu imala nekoliko vrlo dobrih prilika, ali ih nije uspjela realizirati. Nastavak je donio jalovu i neopasnu Rijeku, ali preokret je donijela 68. minuta. Tada je Benko postigao izjednačujući pogodak, koji je domaćima bio poticaj za završnicu u kojoj su došli do važna tri boda.

Krilni napadač gostiju povukao je loptu od centra prema domaćem golu. Rijekini braniči su ga pratili, ali nisu čvršće kretali prema njemu pa se Oršić s 25 metara od gola odlučio na udarac. Lopta se odbila od Kneževića prevarila Lisjaka i zakoprcala se u riječkoj mreži.

U 29. minuti pred Santinija je izbio Kreilach, ali gostujući vratar je još jednom spasio svoju momčad. U idućih desetak minuta nije bilo prilika, ali je bilo grubosti i kartona. Sudac Zebec u periodu od 32. do 42. minute pokazao je čak pet žutih kartona. Domaćini su nekoliko puta čvršće startali, a gosti su dosta vremena provodili ležeći na travnjaku pa se atmosfera na Kantridi prilično užarila. Posljednju priliku prvog poluvremena imali su Riječani u 45. minuti. S lijeve je strane ubacio Gabrić, a efektno je škaricama pokušao Benko, ali lopta je otišla preko gola.

Rijekina klupa na poluvremenu je uvela Mutomba, ali ta izmjena nije donijela poseban napredak u igri. U prvih 15 minuta nastavka domaćini nisu bili posebno opasni, tek je Cesarec zaprijetio udarcem glavom. Gosti iz Zaprešića logično su se okrenuli branjenju svojih vrata i čekanju kakvog kontranapada koji bi mogao lansirati Oršića i Budimira u novu priliku.

Inter je u 65. minuti uspio kreirati jedan kontinuirani napad koji je završio udarcem Čelikovića. Lopta je pred golom zapela u nogama Budimira koji ju je proslijedio u mrežu, ali je taj pogodak poništen zbog zaleđa - opravdano. Minutu kasnije Rijeka je izjednačila.

Igrač utakmice

Za titulu igrača utakmice sve do 68. minute konkurirali su Mislav Oršić, ali i gostujući vratar Krševan Santini. No, da nijedan od njih ne ponese tu titulu pobrinuo se Leon Benko. Napadač Rijeke prvo se u spomenutoj 68. minuti našao na pravom mjestu u pravo vrijeme i u mrežu pospremio odbijanac nakon udarca Mujanovića. Osam minuta kasnije odlično je iskoristio povratnu loptu Cesarca i snažnim udarcem donio Rijeci pobjedu.

U svojim nastojanjima da dođe do izjednačenja Rijeka je bila vrlo jalova sve do 68. minute. Tada se na desnoj strani iznenada otvorio prostor za Mujanovića, koji je oštro pucao. Loptu koja je išla prema suprotnom kutu odbio je santini, ali točno na nogu Benka. Napadaču Rijeke nije bilo teško poslati loptu u praznu mrežu.

Postignuti pogodak podigao je kvalitetu igre domaćih igrača. Još je nekoliko puta prijetio Benko, a onda u 76. minuti donio svojoj momčadi vodstvo. Čeliković na svojoj lijevoj strani nije uspio izbiti loptu već se ona odbila do Cesarca. Rijekin napadač krenuo je prema Santiniju pa odigrao povratnu loptu za Benka, koji je iz prve prizemno pucao i svladao gostujućeg vratara.

U posljednjih deset minuta nije bilo pravih prilika, ali je bilo novih grubosti pa je utakmica završila s čak deset žutih kartona. Jednim vrlo ružnim potezom istaknuo se Plazanić, ali je za udaranje protivničkog igrača u prekidu igre od suca Zebeca dobio tek žuti karton.

Ovom pobjedom Rijeka se popela na drugo mjesto prvenstvene ljestvice s bodom više od Hajduka i Lokomotive. Inter je ostao na istoj poziciji jer su poraze u ovom kolu doživjeli i Puljani i Vinkovčani, njihovi najbliži susjedi. U idućem kolu Rijeku očekuje derbi s Hajdukom, a Inter će ugostiti Split.

MAXtv Prva liga

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Dinamo 3368:20+4877
2Lokomotiva 3354:38+1657
3Rijeka 3346:42+453
4Hajduk 3345:31+1452
5Split 3349:37+1252
6Istra 1961 3335:32+344
7Osijek 3325:33-839
8Slaven Belupo 3335:50-1539
9Zadar 3339:61-2236
10Inter-Zaprešić 3336:41-535
11Cibalia 3329:44-1532
12Zagreb 3328:60-3227

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik25.11.2012. u 13:09
    evo nas na drugom mjestu napokon!! SAMO RIJEKA
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.11.2012. u 11:10
    U Splitu sigurno Rijeka gubi.....1 kao kućaaaaa,previše je Rijeka postala opasna,trebat će ju srezat kojim penalom ili crvenim kartonom u St
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.11.2012. u 10:25
    Sve je to lijepo, ali kad simulira igrač nekog velikog kluba nitko se ne oglasi, da se Iniesta, Xavi, Messi, Ronaldo, Kheidira, Ozil, ma bilo koji igrač razbacuje po podu onda ništa, a ako to rade Budimir ili Šarić onda svi počnete komentirati. Dajte, svako se bori na svoj način, a Inter se bori da... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.11.2012. u 00:36
    Ako su na ovakav način igrači Intera ostali neporaženi do ovog kola onda im želim nastavak natjecaja u 2.HNL. Sramota da se ti ljudi nazivaju profesionalcima. Imaju sreće što je i sudac utakmice bio blagonaklon jer su sa ovim silnim simulacijama i krađom vremena (do rezultata 1:1) zaslužili igrati... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.11.2012. u 22:48
    Eto šta se sve može kad se ima navijače....Onom Plazaniću bi uletio tako da više e bi hodao, a kamoli igrao nogomet, sreća da je Breza ok i da mu nije vratio.previše igrača ima 2 žuta, protiv tovara ne igra samo Kreilach.Forza Fiume!
    Obrisan korisnik