Košarka

Vujčić: "Neka ova utakmica opet bude festival dalmatinske i hrvatske košarke"

S Gripa:Bernard Jurišić • petak, 14.12.2012.
Vujčić: "Neka ova utakmica opet bude festival dalmatinske i hrvatske košarke"
Foto: Bruno Karadža

Dalmatinski derbi uvijek je zanimljiv, bez obzira na pozicije i aktualne trenutke splitskih i zadarskih košarkaških institucija. Četiri godine nije bilo okršaja ovih protivnika u ABA ligi, a predbožićno vrijeme pravi je trenutak da se na Gripama ogledaju dva hrvatska košarkaška diva...

"Uspjeh Splita će biti uspjeh Hrvatske"

I danas su ugledni gosti kupovali dionice Žutih, među njima i kreator aktualnog Zakona o sportu, nekadašnji ministar Dragan Primorac. S njim su bili brat Damir, odvjetnik Vinko Ljubičić, te proslavljeni borilački as Branko Cikatić.

"Taj Zakon spasio je mnoge velike hrvatske klubove od nestajanja i to je činjenica. Stečaj bi bio sustavni model uništavanja većine naših klubova i liga, a preoblikovanje je dalo novo rješenje za spas klubova. Poanta je samo da većinski vlasnik mora voditi brigu o klubu", kazao je Primorac.

On je najavio kupovinu 100 dionica KK Splita, ali i daljnje motiviranje svojih prijatelja, gospodarstvenika i uglednika da se priključe ovom procesu:

"Ljudi su za Hajduk vadili novac iz čarape, pokazali koliko im znači i apeliram da se i KK Splitu pomogne na isti način. Posebno apeliram na gospodarstvenike da se uključe koliko mogu, jer tako se pokazuje društvena odgovornost, poštovanjem prema institucijama. A KK Split je institucija hrvatskog sporta."

Nije se mogla izbjeći ni paralela s Hajdukom, čije je preoblikovanje uspješno provedeno, ali život nakon toga baš i nije:

"Ne želim da se više igdje dogode greške kakve su se dogodile Hajduku. Da se išlo smjerom koji sam ja želio, Hajduk bi danas imao privatnog vlasnika u iznostu od 51%, privatni kapital bio je spreman. Međutim, Grad je dobio što je želio, napravile su se neke nepotrebne greške. Period bezvlađa u klubovima je prošlost, zato će se i Grad Split kao većinski vlasnik KK Splita morati uključiti u funkcioniranje kluba. Grad mora stati iza svojih simbola i ne dopustiti im da propadnu, kao što je Zagreb stao iza Dinama i Cibone."

Primorac je za kraj dodao: "Uspjeh preoblikovanja KK Splita će biti uspjeh cijele Hrvatske, jer će dokazati da cijenimo svoje institucije. Ja sam iz ovog grada, a Split nije naučio na poraze. Zato mislim da će i ovaj proces uspjeti i svaka čast gospodi Naletiliću, Vujčiću i Bajroviću na svemu što su napravili. Split će nakon ovoga imati najčišće sportske klubove uz potpuno poštivanje zakona. To je najljepša poruka iz najsportskijeg grada na svijetu."

Osim njih, danas su na Gripama svoje su simbolične dionice upisali bivši tajnik Jugoplastike i povjerenik ABA lige Josip Bilić i splitska gimnastička olimpijka Tina Erceg u ime svog kluba.

Split je izgubio samo jednu utakmicu kod kuće (Partizan), Zadar pobijedio samo jednu u gostima (Cedevita). Taj podatak gura Splićane u ulogu favorita uoči subotnjeg (17h) okršaja na Gripama, no povijest dvoboja ova dva kluba sugerira da su svi rezultati uvijek mogući.

"Sama riječ 'derbi' donosi tenziju, nije to obična utakmica. Dobro smo se spremili za Zadar i vjerujemo u pobjedu. Vjerujem da će biti puno navijača i da ćemo im pružiti dobru utakmicu", kazao je trener Žutih Mladen Erjavec.

Nakon Kragujevca gdje su bili blizu pobjedi i bez Vujčića, Marinellija i Markulina, Splićanima se vraćaju sportski direktor i pričuvni razigravač, dok će Markulin još malo izbivati zbog ozljede meniska. Probleme sa stopalima u zadnje je vrijeme imao Vuković, no i on bi trebao biti spreman nastupiti.

"Zadar je dobra ekipa i zaslužuju maksimalni respekt. Često bolje igraju u gostima nego kod kuće, puno trče i igraju agresivno. Na nama je da ih 'smirimo', da kontroliramo skok i minimaliziramo broj izgubljenih lopti. Važna je koncentracija svih 40 minuta."

Pobjeda bi bila pravi "šlag na tortu" dobre jeseni u regionalnom društvu kojem su se Splićani vratili nakon tri sezone izbivanja.

"Sve ćemo napraviti da ostvarimo tu pobjedu i uspješno zaokružimo prvi dio sezone".

Dvoboj je utoliko važniji što se i Split i Zadar ove sezone bore za izbjegavanje posljednjeg mjesta koje znači novu godinu pauze iz ABA lige. Erjavec drži da ta sudbina ipak neće zadesiti ni jednu od dvije momčadi za koje je igrao:

"Imamo bolji raspored u nastavku i mi i Zadar i mislim da neće biti problema ni za jedne, ni za druge."

Nikola Vujčić i ovog je tjedna puno više "radio" u uredu i na sastancima nego na treninzima, no njegov nastup protiv Zadra nije sporan.

"Naravno da mislim da imamo kvalitetniju i iskusniju momčad, a i igramo kući gdje uvijek imamo samo jedan cilj - pobjedu. I u Zadru ima njih puno koji su tu kod kuće, imamo veliko poštovanje prema njima i jednu stvar sigurno nećamo napraviti. Nećemo ih podcijeniti i dat ćemo sve od sebe da ih pobijedimo", kazao je Vujčić.

I u subotu će se moći kupiti dionice splitskog kluba uoči utakmice, a Vujčić je pozvao navijače oba kluba da dođu na Gripe i uživaju u košarkaškom spektaklu:

"Pozivam sve ljubitelje košarke da dođu i guštaju u ovom dalmatinskom derbiju. Neka ova utakmica opet bude festival dalmatinske i hrvatske košarke. Naš cilj je uvijek isti, pobijediti sve protivnike u našoj dvorani i dati našim navijačima novi razlog za slavlje. Pobjedom protiv Zadra došli bismo na šest pobjeda u prvom krugu ABA lige, što je za nas iznad svih očekivanja."

Dalmatinski derbi na Gripama na rasporedu je u subotu u 17 sati, a nakon dugo vremena najavljene su i kamere HTV-a.

ABA liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

13. kolo

Split75:78Zadar
Crvena zvezda87:73Radnički
MZT Skoplje Aerodrom92:88Krka
Igokea94:88Cibona
Szolnoki Olaj70:68Partizan
Cedevita90:69Široki Brijeg
Petrol Olimpija95:92 *Budućnost VOLI
1Igokea 206+156
2Crvena zvezda 188+208
3Radnički 179+124
4Partizan 1610+73
5Budućnost VOLI 1610+90
6Cedevita 1511+28
7MZT Skoplje Aerodrom 1412+1
8Petrol Olimpija 1313+8
9Krka 917-127
10Cibona 917-18
11Široki Brijeg 917-56
12Szolnoki Olaj 917-206
13Zadar 917-94
14Split 818-187

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik14.12.2012. u 16:56
    zna li HTV put do splita? samo pratiti putokaze na lučkome A1 A1 A1 pa na Dugopolje izlaz i još 15 km i tu ste.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.12.2012. u 16:32
    sutra radost loptanja pod obručima i slavko cvitković? samo me zanima tko će mu biti sukomentator??
    Obrisan korisnik
  • LazialZD14.12.2012. u 15:10
    Jako mi se sviđa izjava legendarnog Vuje - "Neka ova utakmica opet bude festival dalmatinske i hrvatske košarke" Pravi Zadar i Split jako fale Hrv košarci a Dalmatinski derbiji oduvik su bili veliki mečevi i košarkaške fešte pa se iskreno nadan da će tako biti i sutra na krcatim Gripama... [više na forumu]
    LazialZD
  • Obrisan korisnik14.12.2012. u 14:58
    mažalost velik broj fanova hokeja će biti zakinut zbog jedne utakmice u ubacivanju lopte u košaru
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.12.2012. u 14:52
    "a nakon dugo vremena najavljene su i kamere HTV-a." Što - nema hokeja?
    Obrisan korisnik