Košarka

Popović u zadnjoj sekundi za pobjedu Žalgirisa, prekinuta serija Reala

Branimir Korać • četvrtak, 14.02.2013.
Popović u zadnjoj sekundi za pobjedu Žalgirisa, prekinuta serija Reala
Foto: EPA

Iznimno uzbudljive bile su posljednje dvije utakmice sedmog kola skupine E Eurolige. Žalgiris je u gostima u produžetku svladao Brose Baskets uz pogođena tri slobodna bacanja Marka Popovića u posljednjoj sekundi susreta. Real više nije jedina neporažena momčad Topa 16 nakon što je naletio na minu u Istanbulu...

Anadolu Efes - Real Madrid 74:72

Efes je u Istanbulu ugostio jedinu neporaženu momčad Topa 16, madridski Real, te mu nanio prvi poraz u ovoj fazi natjecanja. Ovom pobjedom Efes je ujedno preuzeo vodeću poziciju na ljestvici sa šest pobjeda i samo jednim porazom.

Obje momčadi u susret su ušle nakon razočaravajućih poraza u četvrtfinalu kupa stoga su tražile pobjedu koja bi vratila dobro raspoloženje. U konačnici ostvarili su je Turci koji su tijesno slavili 74:72.

Bila je to neizvjesna utakmica u kojoj je Efes dominirao u prvih 20 minuta gdje je na poluvremenu imao ugodnu prednost 46:36 iako je tijekom prvog dijela ta prednost bila i veća.

Turci su napadački napravili jako dobar posao u tom razdoblju igre, imali su veći broj raspoloženih igrača i Real je bio u problemima.

Ipak, u drugom poluvremenu Real je uspio smanjiti zaostatak, a nakon tehničke pogreške klupi domaćina, serijom ubačaja s linije slobodnih bacanja Carrolla, a zatim polaganjem Begića, Real se približio na 55:52.

Unijelo je to posebnu neizvjesnost u utakmicu, a posebno kada je Real posljednju dionicu otvorio serijom 6:0 za preuzimanje vodstva. Iako se činilo da će tu Madriđani prelomiti utakmicu i otići prema pobjedi, Efes je izdržao taj nalet, odgovorio je serijom 7:0 za vraćanje prednosti na svoju stranu.

Efes je imao prednost u posljednjoj minuti, a susret je zakomplicirao tricom Mirotić za smanjenje na 73:72 14 sekundi prije kraja. Nakon toga Savanović ubacuje tek jedno slobodno bacanje, Realu ostaje 11 sekundi za zadnji napad, ali Carrollov pokušaj trice nije bio uspješan i Efes slavi 74:72.

Predvodili su ga Jamon Lucas sa 16 poena i pet asistencija i Savanović s 13 poena i osam skokova. Stanko Barać je napokon dobio nešto bolju minutažu, odigrao je 20 minuta i ubacio sedam poena (3/5 za dva) uz tri skoka. Kod gostiju Rudy Fernandez je upisao 14 poena, sedam skokova i šest asistencija, a Felipe Reyes i Jaycee Carroll su dodali po 11 poena. Dontaye Draper za deset minuta ostao je bez poena (0/1 za dva, 0/1 za tri) uz tri skoka.

Brose Baskets - Žalgiris 87:88 (produžetak)

Prava drama odvijala se u Bambergu gdje je domaći Brose tražio prvu pobjedu ugostivši Žalgiris. Međutim i Litavcima je ovo bila važna utakmica jer nisu mogli dopustiti da konkurencija odmakne stoga se punih 45 minuta vodila velika borba.

Čovjek odluke na kraju je bio Marko Popović koji je u produžetku ubacio osam od 12 poena Žalgirisa uključujući i tri slobodna bacanja u posljednjim trenucima susreta za pobjedu 88:87.

Sve do sredine druge četvrtine Žalgiris je bio u vodstvu i potpuno kontrolirao utakmicu, međutim onda je došlo do pada u njegovoj igri što Brose koristi i radi preokret. Nijemci su poveli s 34:29, ali Žalgiris se ponovno probudio i do kraja prvog dijela napravio je seriju 9:2 i s prednosti otišao na odmor.

Nijedna momčad nije uspjela prelomiti utakmicu u drugom dijelu, no do pobjede su značajno bliži bili gosti iz Kaunasa.

Imao je Žalgiris konstantno prednost, pet minuta prije kraja i visokih 71:61, ali već tri minute kasnije Brose se posve približio i smanjio na 73:72. Tricom Lafayettea gosti su se ponovno odvojili, no 55 sekundi prije kraja Darjuš Lavrinovič zarađuje tehničku pogrešku, a Gavel s četiri slobodna bacanja poravnava na 76:76.

U posljednjem napadu Kaukenas je pokušao položiti za pobjedu, ali nije uspio i otišlo se u produžetak.

Dodatnih pet minuta obilježio je Marko Popović. Pop je krenuo tricom i polaganjem što je odvelo Žalgiris na 81:78, međutim nisu Litavci uspjeli zadržati prednost. U završnici sa slobodnim bacanjima raspoloženi Gavel je 15 sekundi prije kraja donio domaćinu prednost 87:85, ali je onda napravio prekršaj nad Popovićem na šutu za pobjedu što je Popoviću donijelo tri slobodna bacanja. Sva tri puta bio je precizan i nakon nekoliko frustrirajućih poraza u završnicama, Žalgiris je uspio slaviti.

Marko Popović susret je završio s 21 poenom (3/3 za dva, 3/8 za tri), 16 poena je dodao Kšištof Lavrinovič, a 14 poena i šest skokova Rimantas Kaukenas. Mario Delaš je za 19 minuta ubacio tri poena (1/1 za dva). Kod Brosea Gavel je ubacio 25 poena uz pet skokova, a Sharrod Ford 20 poena uz pet skokova.

Euroliga, skupina E

  • Rezultati
  • Ljestvica

7. kolo

CSKA Moskva86:69Panathinaikos
Alba Berlin65:67Unicaja Málaga
Anadolu Efes74:72Real Madrid
Brose Baskets87:88 *Žalgiris
1CSKA Moskva 113+114
2Real Madrid 104+64
3Anadolu Efes 95-3
4Panathinaikos 95+33
5Unicaja Málaga 77-27
6Žalgiris 68+25
7Alba Berlin 410-77
8Brose Baskets 014-129

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik15.02.2013. u 11:49
    ljudi...nemojte biti naivni...NIKAD ništa neće biti od delaša i zube. u najboljem slučaju, biti će dobri klupski igrači, starteri, za klubove koji igraju eurocup (nikako euroligu)! radošević će uspjeti BILO GDJE, gdje bude imao 20 minuta po tekmi. uspjet će zato jer je radnik, jer se trudi i zato... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.02.2013. u 10:23
    Moramo slati naše nedorečene talente u Litvu !! Ovi su podigli Radoševića , sad će i Delaša. Možda i Zubčić proigra kod njih. To je velika packa našim trenerima.
    Obrisan korisnik
  • cimbo15.02.2013. u 08:01
    Delas dobija sve vecu i vecu minutazu, jos ce Litvanci od propalog talenta napraviti i igraca...
    cimbo
  • gerrard15.02.2013. u 00:25
    al meni u ovom realu(gledo sam ih zadnje 2-3 tekme u euroligi) nije jasno zašto carol gotovo svaku utakmciu u 1. pol gotovo da ni neigra..nego samo kad zagusti..a ima daleko najbolji šut, i uz rudya je daleko najjači igrač..
    gerrard
  • pikepiletina15.02.2013. u 00:08
    Planinić i Ukić na mjestu Popa ne bi izborili ni produžetke
    pikepiletina