Nogomet

Dinamo za nastavak povijesnog niza i revanš, Osijek dolazi s ambicijama

Ante Zovko, Damir Žbulj • nedjelja, 10.03.2013.
Dinamo za nastavak povijesnog niza i revanš, Osijek dolazi s ambicijama
Foto: FaH

Osijek u posljednji dvoboj 23. kola MAXtv Prve lige ulazi bez rezultatskog opterećenja, protiv Dinama u Maksimiru gdje je posljednji put uzeo prvenstveni bod. Dinamo je pak neporažen tri godine na svojem terenu u prvenstvu i želi nastaviti taj niz i ugroziti povijesni rekord, a i revanširati se Osječanima za poraz na startu drugog dijela sezone.

Osijek je malo poremetio planove Dinamu na početku drugog dijela sezone pobijedivši ga 2:1 u odgođenoj utakmici 19. kola, no branitelj naslova vrlo se brzo vratio na pobjednički kolosijek i poslije stopostotnog učinka u tri derbija (Rijeka 4:1, Hajduk 2:1, Slaven Belupo 3:0), vrijeme je za revanš Bijelo-plavima.

Momčad Krunoslava Jurčiča imala je čast srušiti rekord u nepobjedivosti u Maksimiru od 38 domaćih utakmica koji je 1996. postavila Croatia Otta Barića. Dinamo je danas na brojci 39 i pokušat će se do kraja prvenstva izjednačiti s generacijom iz 1967. godine i nanizati 44 susreta bez poraza.

Sudeći prema povijesti međusobnih prvenstvenih dvoboja, Osijek nema što tražiti u Zagrebu. Više od remija Osječani nisu ostvarivali, u rujnu prošle godine izvukli su 0:0, prije toga zadržali su Dinamo u ožujku 2009. (0:0), a još ranije u svibnju 2005. (3:3). Od remija 2009. godine Dinamo je nanizao četiri pobjede s gol-razlikom 10:1.

U Kupu je bila drugačija priča, ali Dinamo je ušao u lijepu seriju i efikasan je, želi što prije osigurati osmi naslov u nizu. Na ruku bi mu u nedjelju trebali ići i vremenski uvjeti. U Osijeku je prošli put padao snijeg.

"Kod Osijeka smo prošli put mogli vidjeti zgusnutu formaciju koju i sad možemo očekivati. U njoj su igrači Osijeka bili disciplinirani, a išli su im na ruku i vremenski uvjeti. Mi nismo bili toliko ubojiti, iako sam već onda pohvalio neke elemente u toj utakmici. Nadam se da ćemo sutra demonstrirati konkretnost koju smo pokazali i na posljednjim utakmicama", najavio je Jurčić.

Jedini upitnici u momčadi bili su nad glavama dvaju napadača. Duju Čopa i Antu Rukavinu muče leđa i trener će odlučiti o njihovu nastupu tijekom dana, a naglasio je da nema potrebe riskirati. Zvonko Pamić sanirao je svoju ozljedu i mogao bi se naći na klupi.

Nakon što su u prvoj ovogodišnjoj utakmici u Gradskom vrtu nadvisili zagrebački sastav, ekipa Stanka Mršića posljednju trećinu MAXtv Prve lige otvara upravo protiv Dinama, ovog puta na Maksimiru. Prošlo je samo mjesec dana od tog dvoboja i bit će zanimljivo vidjeti mogu li Bijelo-plavi u tako kratkom vremenu ponoviti vrhunsku izvedbu koja ih je dovela do bodova protiv vodeće, najbolje nogometne ekipe u Hrvatskoj.

Slavonci su gotovo osam godina trebali čekati na takav uspjeh, velikim slavljem najavili su i bolje te mirno i sigurno proljeće, međutim, nisu ga dočekali. U izvedbama protiv Cibalije i Istre nisu se baš proslavili, kod Splita je ipak osvojen bod, no, daleko su Osječani još od mirne završnice sezone, što znači da će svaki bod biti od presudne važnosti u borbi za očuvanje prvoligaškog statusa.

"Na Maksimir nismo došli na izlet, ne smije nam nedostajati borbenosti i tada nam nitko neće moći ništa zamjeriti. Ne mislimo se predati i pokušat ćemo uzeti neki plijen, ali ako u tome ne uspijemo, moramo krenuti dalje, razmišljati već o narednom suparniku. No, to niti u kojem slučaju ne znači da smo mi ovdje došli bez ambicija. Moramo biti hrabri i borbeni," najavio je strateg Osječana Stanko Mršić pred zagrebački dvoboj s Dinamom.

U posljednjem okršaju s Dinamom odličan je bio Pušić, vratar Mikulić pokazao je kako je zasluženo preuzeo mjesto prvog vratara, a Vrgoč je osim odlično obavljenih obrambenih zadaća uspio još i zabiti pogodak, no upravo je nastup pouzdanog stopera upitan zbog problema u pregovorima oko produljenja ugovora.

Brige i problemi već su standardni okvir u kojem djeluje Mršić, zbog ozljeda su ispali iz kombinacija i Pongračić i Josip Mišić, ali u dvoboju s Dinamom ipak će moći računati na oporavljenog Kvržića, dok će zaigrati i novopridošli Dragan Blatnjak, iskusni napadački rutiner, koji bi svakako trebao biti od pomoći u rješavanju problema neefikasnosti Osijeka.

U posljednjem gostovanju na Maksimiru Stanko Mršić uzeo je bod, a osim šokantnog poraza u finalu prošlosezonskog Kupa, sadašnji strateg Osječana ima sasvim solidan omjer s Modrima. U četiri prvenstvena nastupa protiv Zagrepčana još uvijek ne zna za poraz i vjerojatno će biti izuzetno sretan ako se ta tradicija nastavi, makar ponovno bilo 0:0.

U najavljenom sastavu tako nema Vrgoča, kojeg će u posljednjoj liniji zamijeniti Leko, a uz kapetana Smoju u posljednjoj liniji naći će se još i Ibriks i Lešković , vezom bi trebali ordinirati Kurtović i Kvržić te Pušić i Jakovljević, dok će u napadu. uz vjerojatno ipak spremnog Peroševića, zaigrati i Blatnjak. Na posljednjoj crti obrane bit će vratar Mikulić.

Osijek u Zagreb na dolazi s bijelom zastavom, pokazali su već da znaju i mogu odigrati protiv Dinama i bit će interesantno vidjeti može li Mršić sa svojom ekipom još jednom ostati neporažen. Bit će im u svakom slučaju teško protiv napaljenog i za revanš posebno motiviranog Jurčićeva sastava.

MAXtv Prva liga

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Dinamo 3368:20+4877
2Lokomotiva 3354:38+1657
3Rijeka 3346:42+453
4Hajduk 3345:31+1452
5Split 3349:37+1252
6Istra 1961 3335:32+344
7Osijek 3325:33-839
8Slaven Belupo 3335:50-1539
9Zadar 3339:61-2236
10Inter-Zaprešić 3336:41-535
11Cibalia 3329:44-1532
12Zagreb 3328:60-3227

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik10.03.2013. u 13:02
    Prognoziram laganu pobjedu Dinama. Osijek nema sto traziti u Maksimiru. Navijam za Hajduk, ali u ovom trenutku Dinamo je miljama ispred svih u HNL. Zelim Dinamu mnogo uspjeha u Ligi Prvaka, slijedece sezone.
    Obrisan korisnik