Nogomet

Osijek desetkovan na Rijeku, "tko više nabije, taj dobije" u Koprivnici

Sportnet • subota, 06.04.2013.
Osijek desetkovan na Rijeku, "tko više nabije, taj dobije" u Koprivnici
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Nakon zagrebačkog ogleda u petak, subota donosi četiri utakmice hrvatskog prvenstva, koje se igraju u Rijeci, Koprivnici, Vinkovcima i Zadru...

Utakmicu 26. kola MAXtv Prve lige protiv Osijeka Riječani dočekuju u dobrom raspoloženju na valu dobrih rezultata u zadnjim kolima pod vodstvom trenera Matjaža Keka. Ukoliko uspiju pobijediti Osječane, bila bi im to četvrta uzastopna pobjeda, koja bi ih ostavila u utrci za europska mjesta sljedeće sezone.

Na Kantridi se očekuju dobro popunjene tribine s obzirom da bi napokon Riječani mogli odigrati utakmicu koju neće ometati oborine. Ponovno su Matjažu Keku na raspolaganju svi igrači, ali trener Riječana poziva na oprez: " Igrači neka zaborave posljednji rezultat Osijeka jer to nas može prevariti, opustiti. Treba gledati što je bilo prije jer Osijek iako nije puno zabijao, malo je primao. Radi se o organiziranoj ekipi", osvrnuo se Kek.

Podsjetimo, Osijek je prošli tjedan izgubio 0:4 na domaćem terenu od Istre 1961. Rijeka sigurno ne želi ništa manje od tri boda u ovoj utakmici. Za sada se svi čini idilično, a hoće li tako ostati i nakon Osijeka ostaje za vidjeti.

Nedostaju: nitko

Nogometaši Osijeka u 28. kolu MAXtv Prve lige gostuju kod "prijateljske" Rijeke, koja je ove zime kupila pola njihove momčadi, spasila ih gotovo sigurnog bankrota i bit će zanimljivo vidjeti kako će se to odraziti na odnos snaga na terenu Kantride. Trener Osječana Stanko Mršić s druge strane od silnih izostanaka prvo mora sastaviti momčad, a tek onda razmišljati o lošoj formi i šest uzastopnih utakmica bez postignutog pogotka.

"U Vinkovcima Rijeka nije bila impresivna, napadali su s malim brojem igrača, ali na Kantridi će sigurno biti drugačije. Pokušat ćemo ih udaljiti od naših vrata, prijetiti preko protunapada. Predati se sigurno nećemo," najavio je osječki strateg.

No, bit će im izuzetno teško. Kvržić i Lešković igrači su Rijeke, na posudbi do kraja sezone u Osijeku i zbog dogovora klubova nemaju pravo nastupa. Smoje i Aleksić pocrvenili su protiv Istre 1961 i na njih ne može računati Mršić. Vrgoč je pod suspenzijom kluba jer ne želi produljiti ugovor, Josip Mišić i Novaković van stroja, Šorša nije još uvijek spreman, a Mislav Leko upitnog je nastupa zbog ovotjedne ozljede. Ako Mršić izvuče neodlučeno bit će to ravno senzaciji.

Nedostaju: Smoje, Aleksić (kartoni), Kvržić, Lešković (dogovor klubova), Vrgoč (suspenzija kluba), J. Mišić, Novaković, Šorša (ozljede)

"Jednostavno moramo proigrati i našem negativnom nizu mora doći kraj", kazao je u najavi susreta sa Splitovcima Roman Sović, strateg Slaven Belupa. "Ja čvrsto vjerujem da su moji igrači kvalitetniji od mnogih drugih, no nismo u pobjedničkoj formi, ni fizički ni psihički. Jedini izlaz nam je vjera u sebe."

Sović naglašava dakle kako kvalitativne razlike među Koprivničanima i Splićanima nema, ali: "Split ima širok raspon igrača, koji su u dobrom nizu, imaju samopouzdanje i optimističnu atmosferu i zato su dodatno snažniji." Zbog toga se nada da će utakmica u subotu biti prekretnica i za njegovu ekipu.

No, težak teren sigurno neće biti zabavan za ni jednu ekipu: "Ponavljam, takav travnjak ni jednom nogometašu nije drag i nitko ne trenira svoje igrače za živo blato. Kaže se često da loš i blatan teren bolje leži slabijim ekipama, a mi to nismo. Kao i uvijek, pobjedu će odnijeti onaj koji bude imao više trke, agresivnosti i truda", zaključio je Sović.

Nedostaju: Grgić, Brlek (ozljede)

Nogometaši Splita nastavljaju svoju borbu za Europu gostovanju kod Slaven Belupa. U prošlom su kolu na svom terenu ubilježili tri boda protiv Cibalije, a u Koprivnici bi im, s obzirom na to u kakvom se stanju nalazi travnjak, vjerojatno odgovarao i bod. Trener Crvenih Zoran Vulić skeptičan je oko potencijalne kvalitete utakmice.

"Znamo kakav je teren, tu igre neće biti. Daj Bože da se varam, ali sumnjam. Tko više nabije, taj dobije. Možemo samo preskakati igru i igrati što dalje od svog gola. Svaka najmanja pogreška može se naplatiti. Ne znam čemu se igraju ove utakmice. Zbog publike? Zbog koga?"

Vuliću će u Koprivnici nedostajati kartonirani Erceg te ozlijeđeni Belle i Zeba. Križanac se muči s leđima, ali je ipak otputovao s momčadi. Posljednje gostovanje u Podravini Splitovci ne pamte po dobru. U studenom prošle godine ondje su, doduše, osvojili bod, ali su na tom putu zaradili dva isključenja i izrazili svoje nezadovoljstvo sudačkim odlukama.

Nedostaju: Erceg (kartoni), Belle, Zeba (ozljeda)

Nakon okršaja u Kupu, Cibalia u Vinkovcima dočekuje Lokomotivu i u prvenstvu, a domaći trener Miroslav Bojko svjestan je težine zadatka, odnosno kvalitete protivnika. No, borba za opstanak ne ostavlja mnogo prostora za kalkulacije i razmišljanja, osvajanje ponekog boda jednostavno je nužnost.

"Lokomotiva nije slučajno u vrhu, igra možda i najbolji nogomet u Hrvatskoj, atraktivno i s velikim brojem pogodaka. Nismo ih mogli pratiti u drugom poluvremenu u Kupu, zbog umora, ali nadam se da ćemo sada biti oporavljeni i spremni. Možemo se nositi s njima, samo treba držati ritam", objasnio je Bojko uoči sraza.

Promjena u sastavu, najavio je, neće biti, osim izostanka Bartolovića zbog žutih kartona. Tomislav Mazalović, koji je u srijedu bio jedini strijelac svoje momčadi protiv Lokomotive, nada se kako bi Cibalia mogla do još boljeg rezultata: "Moramo biti na visokoj razini pa imamo šanse. Budemo li maksimalno borbeni, možda ćemo gledati potpuno drugačiju utakmicu od one iz Kupa".

Nedostaju: Bartolović (kartoni)

Nogometaši Lokomotive će u subotu navečer po drugi put u tri dana gostovati u Vinkovcima kod Cibalije. Nakon remija u polufinalu Hrvatskog nogometnog kupa, igrače Tomislava Ivkovića sada očekuje ogled u MAXtv Prvoj ligi u kojemu priželjkuju bitne bodove u borbi za pozicije koje vode u europska natjecanja.

"Moramo uzeti u obzir kako se Cibalia grčevito bori za ostanak u ligi, zbog toga će ova utakmica na neki način Vinkovčanima biti još važnija od Kupa", rekao je trener Lokosa za službenu klupsku stranicu te naglasio važnost pobjede u subotnjem susretu: "Bodovi su nam neophodni. Kako bismo ostali u borbi za Europu, moramo nastaviti kontinuitet pozitivnih rezultata."

"U najmanju ruku igrat ćemo jednako kvalitetno kao u Kupu. Smatram kako možemo još bolje, ali trebat će nam malo više sreće", izjavio je u najavi utakmice Ivković, koji u Vinkovcima neće moći računati na nastupe ozlijeđenih Pavičića, Škvorca i Mihaljevića te suspediranog Martinca.

Nedostaju: Pavičić, Škvorc, Mihaljević (ozljede), Martinac (kartoni)

Jedna od ključnih zadarskih utakmica u borbi za prvoligaški život bit će ona protiv Istre 1961, suparnika koji je u vrlo dobroj formi, no na Stanovima prostora za kalkulacije više nema. Pobjeđivati se mora, pogotovo kod kuće, i pogotovo protiv momčadi koje nisu u samom vrhu poretka.

Trener Ferdo Milin ističe kako ne želi da imperativ rezultata sputa njegovim igračima noge: "Tri boda su imperativ, ali ne želim dečkima stavljati dodatni teret na leđa. Do kraja sezone je još dovoljno utakmica i idemo korak po korak i nadamo se najboljem".

Na raspolaganju neće imati suspendiranog Josipa Bilavera, a ujedno će morati i podići momčad nakon prošlotjednog "pada" na Maksimiru, kada je Dinamo Tomislava Gluića matirao čak pet puta. No, Zadranima u prilog idu domaći rezultati iz 2013. godine - pobjeda nad Lokomotivom 1:0 i neriješenih 1:1 protiv Hajduka - kao i činjenica da ove sezone protiv Puljana nisu nijednom izgubili.

Nedostaju: Bilaver (kartoni)

Nakon najveće pobjede ove sezone u prvenstvu, Istra se okreće dvoboju protiv Zadra. Na Gradskom vrtu briljirao je Goran Roce koji je postigao hat-trick i najzaslužniji je za slavlje od 4:0. Zeleno-žutima tek sad preostaje najvažniji dio jer u sljedeće četiri utakmice igraju s momčadima koje su ispod njih na tablici. Prvi je na redu Zadar, a potom slijede Zagreb, Inter i Cibalia. Prilika je to za definitivnu potvrdu ostanka.

Pamićevim igračima na Stanovima neće biti lako što pokazuju rezultati iz međusobnih susreta ove sezone. I u Puli i u Zadru je bilo 1:1 i Istra nije uspjela svladati ekipu koja je uvijek bila slabije rangirana od nje. Ipak, Obšivač ne razmišlja o ničemu drugom nego o tri boda: "U tom susretu nas zanima samo pobjeda. Ako odradimo posao kako trener od nas očekuje i damo sve od sebe, pobjeda neće doći pod znak pitanja."

Istra 1961 će i u Dalmaciji moći računati na najboljeg strijelca Rocea, a moguće je da će nastupiti i drugi napadač Sandi Križman koji se oporavlja od ozljede. Vratar Ježina ipak neće zaigrati protiv svoje bivše momčadi, kao niti Anđelković i Horvat koji još ne treniraju punim intenzitetom. Dodatni motiv za pobjedu Puljani će imati jer na Stanovima njihovi navijači Demoni slave 21. rođendan.

Nedostaju: Ježina, Anđelković, Horvat (ozljede)

MAXtv Prva liga

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Dinamo 3368:20+4877
2Lokomotiva 3354:38+1657
3Rijeka 3346:42+453
4Hajduk 3345:31+1452
5Split 3349:37+1252
6Istra 1961 3335:32+344
7Osijek 3325:33-839
8Slaven Belupo 3335:50-1539
9Zadar 3339:61-2236
10Inter-Zaprešić 3336:41-535
11Cibalia 3329:44-1532
12Zagreb 3328:60-3227

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik06.04.2013. u 17:04
    svaka cast vulicu na ovom sta je reko. vise niko negleda hnl, a tako nam je dobra repka, zalosno:(
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.04.2013. u 16:36
    Idemo Rijeko,neznam ja tko je uvijek ufuran nego osječani,zna se koji je naš cilj,iđi u EL
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.04.2013. u 16:05
    Osječe oderi ove ufurane rječane sa svojim klincima i spusti ih malo na zemlju....
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.04.2013. u 15:28
    Od prve minute agresivno, presing, u fazi obrane stajati blizu igrača, i ako ne bude srljanja (ili individualnih pogrešaka - Neretljak protiv Belupa) onda bi i rezultat mogao biti dobar. Osijek ima problema, to je očigledno, ali i takav Osijek predstavlja prijetnju. Jer jedna, dvije kontre i bunker... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.04.2013. u 12:39
    fofarrrr, bilo bi i vrijeme da isperete gorak okus nakon onog legendarnog guženja usred rijeke (šifra 1:5). a i da malo popravite skor u međusobnim susretima.
    Obrisan korisnik