Liga prvaka - završnica, Polufinale - prve utakmice, 24.04.2013, 20:45 h, Signal Iduna Park
Suci: Bjorn Kuipers. Sander van Roekel, Erwin Zeinstra (svi Nizozemska)
Borussia Dortmund
Borussia Dortmund
Robert Lewandowski 8', 50', 55', 66' (11m)
4:1 Real Madrid
Cristiano Ronaldo 43'
Real Madrid

Video: Briljantna Borussia uz četiri gola Lewandowskog potopila Real Madrid

Ante Zovko • srijeda, 24.04.2013.
Video: Briljantna Borussia uz četiri gola Lewandowskog   potopila Real Madrid
Foto: EPA

Robert Lewandowski postigao je četiri pogotka u pobjedi Borussije Dortmund 4:1 protiv Real Madrida u njihovom prvom dvoboju polufinala Lige prvaka. Sjajna njemačka momčad deklasirala je sastav Josea Mourinha u kojem je od početka krenuo hrvatski reprezentativac Luka Modrić.

Borussia Dortmund
Real Madrid
Borussia Dortmund
Real Madrid
 
Roman Weidenfeller
 
Neven Subotić
 
Mats Hummels
 
Lukasz Piszczek
(do 83')
 
Marcel Schmelzer
 
Sven Bender
 
Ilkay Gündogan
(do 90'+1')
 
Mario Götze
 
Marco Reus
 
Jakub Blaszczykowski
(do 82')
 
Robert Lewandowski
Pričuvni igrači
 
Sebastian Kehl
82'
 
Kevin Grosskreutz
83'
 
Julian Schieber
90'+1'
Trener
Jürgen Klopp
 
Diego Lopez
 
Raphaël Varane
 
Pepe
 
Sergio Ramos
 
Fabio Coentrao
 
Sami Khedira
 
Mesut Özil
 
Xabi Alonso
(do 80')
 
Luka Modrić
(do 68')
 
Cristiano Ronaldo
 
Gonzalo Higuain
(do 68')
Pričuvni igrači
 
Angel Di Maria
68'
 
Karim Benzema
68'
 
Kaka
80'
Trener
Jose Mourinho

Poslije Bayernovih 4:0 protiv Barcelone, čini se da su dvije njemačke momčadi na najboljem putu za finale na Wembleyju.

Nadahnuta Borussia u Dortmundu je sjajnim ritmom i presingom slomila španjolskog velikana koji je uspio zabiti poslije velike pogreške domaćeg braniča. Jürgen Klopp nije imao slabu kariku u svojem sastavu. Sve je predvodio fantastični Lewandowski koji je pokazao ubojiti instinkt za golove. Velike zasluge za uvjerljivo slavlje svakako idu mladom i neumornom veznom redu koji je pritiskao goste i početkom drugog poluvremena u suradnji s Poljakom unakazio Real za drugu pobjedu protiv momčadi Josea Mourinha ove sezone u Ligi prvaka.

Bilo je očito da domaći žele što prije zaskočiti Španjolce. Real se solidno odupirao pritisku, no poslije sjajnog prodora Reusa i obrane Lopeza, aktualni španjolski prvak je prvi put kapitulirao.

Götze odlično nabacuje s lijevog krila u peterac, a Lewandowski je pobjegao Pepeu, ispružio nogu i zakucao za 1:0.

Real je smirio ritam, no u napadačkoj fazi bio je ograničen zbog velikog pritiska na njegove igrače od odlično postavljenih domaćih igrača. Cristiano Ronaldo imao je na sebi uvijek dva igrača, pa je prvi put zaprijetio iz slobodnog udarca s više od 30 metara. Weidenfeller je uspio izboksati.

Krenuo je u drugom dijelu prvog poluvremena i pritisak Reala koji je uspio izjednačiti praktički ni iz čega. Reus je u 42. minuti pao u gostujućem kaznenom prostoru poslije dvoboja s Varaneom. Sudac Kuipers pokazao je da se igra nastavi, a dok su gotovo svi raspravljali je li to penal ili nije, Hummels je u obrani napravio kardinalnu pogrešku. Nije dovoljno jako opalio loptu pri vraćanju svom vrataru, iskoristio je to Higuain i asistirao Ronaldu za laganu realizaciju.

U drugom poluvremenu uslijedila je rapsodija njemačke momčadi. Reus u 50. minuti pronalazi poljskog napadača ispred Realova gola. Gostujući braniči kao da su stali tražeći zaleđe, a Lewandowski je to spremio u gol i krenuo slaviti dok su Realovci u nevjerici prosvjedovali kod sudaca.

Pritisnula je Borussia i brzo pronašla još jedan gol. Opet Lewandowski. Schmelzer je uputio centaršut s lijevog krila, a lopta se odbila do strijelca koji se odupro Pepeu i fantastično pogodio rašlje nemoćnog Lopeza za hat-trick.

Nije popuštao domaći stisak, a poslije nove Lopezove intervencije, Xabi Alonso ruši Reusa u šesnaestercu. Lewandowski je tako u 67. minuti iskoristio priliku za svoj i Borussijin četvrti pogodak ne ostavivši vrataru ni šanse.

Mourinho je odmah potom počeo pojačavati napad ulascima Kake, Benzeme i Di Marije, no gosti su bili znatno poremećeni u svojim planovima zbog neprestanog presinga Borussije koja sasvim zasluženo nosi veliku prednost u Madrid gdje će loviti svoje prvo finale poslije šampionske 1997. godine. Kad bi i konačno prošli, Realovci su se suočavali s raspoloženim vratarom Weidenfellerom koji ima velike zasluge za konačni rezultat. Varane je na isteku sudačke nadoknade propustio veliku priliku za drugi gol. Poslije kornera prebacio je okvir i gostima je ostalo samo žaliti zbog toga jer bi s dva gola bili itekako u igri za prolaz.

Liga prvaka - završnica

polufinale - prve utakmice

Bayern4:0Barcelona
Borussia D.4:1Real Madrid

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik25.04.2013. u 20:25
    Sušec je kreten, nije Xavi Alonso.....hahaha
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.04.2013. u 15:00
    Torcida je nedavno sucu Ivanu Bebeku poslala bijeli štap, posudi ga koji put od njega kad budeš gledao utakmice
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.04.2013. u 14:54
    real nije zaslužio finale, borussia ih je deklasirala u svakom pogledu, igraju nogomet budućnosti, bili su prebrzi za real, očito mourinho nije naučio ništa iz prve dvije tekme ili je prebahat, al obilo mu se u glavu. neka drži casillasa na klupi, prepotentni magarac!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.04.2013. u 14:51
    Meni nedostaje slavni tandem Ćosić-Štimac i njihovo komentiranje utakmice... Stvarno mi fale one situacije kada lopta ide miljama daleko od gola a Štimac viče "EVO GA!!!" , "GOL!!!" ili kad mu je svaka druga riječ krucijalno i štoper.
    Obrisan korisnik
  • kuky99025.04.2013. u 09:42
    Kaže klopp da lewandowski nije zabio izgubiti bi 0-1 hahah kralj
    kuky990