Košarka

Aktualni prvak Europe brani naslov: Olympiakos nabio nove komplekse Rusima i 'razbio' CSKA u polufinalu

Damir Žbulj • petak, 10.05.2013.
Aktualni prvak Europe brani naslov: Olympiakos nabio nove komplekse Rusima i 'razbio' CSKA u polufinalu
Foto: EPA

Grčki Olympiakos prvi je sudionik finala ovogodišnjeg Final Four turnira košarkaške Eurolige. Nevjerojatnom lakoćom, uz sjajnu, kolektivnu igru u obrani, deklasirali su moskovski CSKA s +17, koji je ostao na samo 52 ubačeno poena. Teško je izdvojiti sve slabe pojedince u ruskom sastavu, ali Teodosićevih pet i Krstićeva dva poena dovoljno govore samo po sebi. Grke su prema obrani titule predvodili Pero Antić i Hines s 13 poena, koji je usput uhvatio i deset lopti. Ovosezonski MVP Eurolige Spanoulis nije odigrao neku utakmicu za pamćenje, ali to na kraju nije bilo niti potrebno Olympiacosu za ulazak u finale.

Gotovo je godinu dana prošlo od prošlosezonskog finala košarkaške Eurolige, u kojem je CSKA uspio 'prosuti' 19 koševa viška te na kraju izgubiti susret za titulu, upravo protiv grčkog Olympiakosa.

Prilika za uzvrat na velikoj sceni stigla im je izuzetno brzo, u polufinalu ovogodišnjeg natjecanja, u O2 Areni u Londonu, međutim, oni su bili ti koji su većim dijelom utakmice pomalo iznenađujuće lovili rezultatski zaostatak, koji je u posljednjoj dionici igre iznosio čak i 20 poena. Olympiakos nije ponovio 'grešku' Moskovljana iz Istanbula te je ipak sačuvao prednost do kraja.

Grci su do Final Foura dogurali i bez Dude Ivkovića, koji ih je posložio prošle sezone, no, dobar posao napravio je njegov nasljednik Georgios Bartzokas, uz veliku podršku na terenu odličnog Vasilisa Spanoulisa, MVP-a ovogodišnje Eurolige.

Ettore Messina na putu do Londona nije mogao računati na Kiriljenka, Šveda, ali i dalje je na raspolaganju imao ekipu koja je s pokrićem mogla računati na novi pohod na naslov. U ovo polufinale ušao je s petorkom Teodosić, Weems, Jackson, Hrjapa i Kaun.

Olympiakos je u polufinalni okršaj krenuli uz neizostavnog Spanoulisa, dok je Bartzokas uz njega postavio Lawa, Papanikolaoua, Powella i Printezisa.

Iako su Rusi prema kladioničarskim procjenama u ovaj dvoboj ipak ušli kao izraziti favoriti, već od prvog napada i promašaja Teodosića u isforsiranom prodoru moglo je biti vidljivo u kojem će smjeru krenuti prvi dio utakmice. Iako je CSKA još u početku dvoboja imao i laganu prednost, pogotovo zbog dalekometnih ubačaja Weemsa, Olympiakos je mudrom, čvrstom i strpljivom igrom, pogotovo Printezisa pod obručima, držao priključak i čekao svoju priliku koja se pojavila pred kraj prvog perioda.

Koš i dodatno bacanje Hinesa odvelo je Grke na +4, da bi tricom Sloukasa aktualni prvak Europe u drugu četvrtinu krenuo sa sedam koševa viška.

Ništa se nije promijenilo niti u drugih deset minuta igre. Trica Hrjape na otvaranju ponudila je nadu u bolje izdanje Moskovljana, ali uzvratili su Sloukas te pogotovo Pero Antić, ubačajem za tri poena pa je prednost Olympiakosa još i porasla.

Grci apsolutno zasluženo u finalu

Olympiacos će u nedjelju od 21 sat imati priliku obraniti naslov prvaka Europe i loviti treću titulu u povijesti kluba. U polufinalu protiv ruskog CSKA predvodili su ih Makedonac Pero Antić, koji je ubacio 13 poena, od čega su bile i dvije trice. Hines nije započeo susret u petorci, ali je odradio odličan posao, ubacio također 13 poena, ali je imao i deset skokova. MVP Eurolige Spanoulis ubacio je osam poena, imao je pet skokova i četiri asistencije, ali je imao i katastrofalan šut za tricu (0/6).

CSKA je podbacio u svim segmentima igre. Imali su ukupno 12 skokova manje od suparnika, šut za dvicu bio im je 33 posto, za tricu su pucali 7/29, dok su s linije slobodnih bacanja imali samo 56 posto uspješnosti. Ukupno su izgubili 13 lopti. Weems s 13 te Hrjapa s 11 bili su jedini donekle raspoloženi, dok je išao šut iz vana. Kaun je imao seedam poena i isto toliko skokova, no, podatak da je Teodosić iz igre svoj prvi koš zabio pet minuta prije kraja susreta dovoljno govori o igri srpskog igrača večeras. Ukupno je zabio pet poena i upisao samo jednu asistenciju. Krstić je bio još gori, imao je 1/5 iz igre te 0/4 s linije slobodnih bacanja.

Izuzetno slabo je tada izgledao ruski sastav, koji je bio u potpunosti van ritma, a ništa nisu promijenile niti minute odmora koje je pozvao Messina. Loša je bila njihova obrana, u napadu se sve svodilo na dalekometne šuteve, često nakon neizrađenih akcija, bez rezona. Nije bilo nikakve ideje u njihovoj igri, a devet izgubljenih lopti do odmora dovoljno je govorilo o njihovom stanju na terenu.

Sredinom druge četvrtine, nakon kontre i asistencije Spanoulisa za polaganje Lawa CSKA odlazi na +12 (35:23). Nevjerojatno je bilo i vidjeti kako Shermadini tri puta skače u napadu pored dominantne centarske linije Rusa, kada je pogodio koš i dodatno bacanje, za 38:25.

Nevjerojatno neefikasne bile su posljednje četiri i pol minute prvog poluvremena, Rusi su postigli tri, a Grci samo dva poena, no, svejedno su igrači Olympiakosa otišli zadovoljni na predah s 40:28 na semaforu i uz bučnu podršku navijača, u polupraznoj O2 Areni. Zanimljivo je kako je inače ponajbolji pojedinac moskovskog sastava, Srbin Teodosić, završio prvo poluvrijeme bez ubačaja, uz dva promašaja iz igre te samo jednom asistencijom.

Nastavak nije ponudio ništa novo, CSKA je i dalje bio izuzetno neefikasan, a kada je nakon polaganja Spanoulisa i Papanikolaou pogodio tricu za 45:28 i +17 u 23. minuti polufinalnog dvoboja, činilo se kako je utakmica već gotovo pa riješena. No, u glavama jednih i drugih zasigurno je bio veliki prošlogodišnji preokret iz Istanbula.

Sredinom treće četvrtine Rusi su dobili svoju šansu za priključak, Olympiakos je zaredao s pogreškama u napadu, ali i prekršajima u obrani, CSKA je ubačajima s linije slobodnih bacanja i serijom 6:0 donekle uhvatio priključak, međutim, nisu iskoristili slabo razdoblje protivnika kako bi u potpunosti uhvatili priključak. Forsirali su šut izvana, nije ništa ušlo, a kada je Pero Antić s još jednom tricom odgovorio na sve njihove pokušaje i odveo Olympiakos na 52:36, bilo je jasno kako ovaj dvoboj Grci neće izgubiti.

Grci su u posljednjoj četvrtini dokrajčili CSKA, na sedam minuta prije kraja bilo je i +20, a niti jedan pokušaj Messine s igračkim rotacijama nije se večeras pokazao kao uspješnim. Tek pet minuta prije kraja Teodosić je postigao svoje prve koševe iz igre, što samo po sebi dovoljno govori o fantastičnoj obrani koju je odigrao sastav Georgiosa Bartzokasa.

Olympiakos je susret mirno priveo kraju, završilo je 69:52 te se sada grčki košarkaši mirno mogu posvetiti drugom polufinalu gdje će suparnika doznati u španjolskom dvoboju Tomićeve Barcelone i Reala.

Euroliga, doigravanje

polufinale

CSKA Moskva52:69Olympiakos
Barcelona67:74Real Madrid

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik13.05.2013. u 09:38
    @kidjasson.....nije ništa posebno teodosiću, on je kita od igrača...igrač za male tekme.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.05.2013. u 14:11
    Siralex - Ili može i da su svi bili toliko slabi da se nema koga izdvojiti zbog imalo bolje igre. Igra riječi. Nego šta je to s našim Teom. Kad dođu utakmice odluke tog nema nigdje. U lanjskom finalu je zaslužio šamarčinu pred cijelom publikom i to od Kirilenka. A ove godine je izgorio već u... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.05.2013. u 07:20
    ''Teško je izdvojiti slabe pojedince u ruskom sastavu'' Ova rečenica bi značila da su svi bili toliko dobri da je teško izdvojiti nekoga tko je bio slab. Ispravno bi bilo: ,,Teško je izdvojiti dobrog pojedinca u ruskom sastavu''.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.05.2013. u 22:34
    Košarkaška rapsodija u režiji Olympiakosa. Svaka čast!
    Obrisan korisnik
  • manu10.05.2013. u 20:48
    užitak je bilo gledati Olympiakos, borbenost, inteligencija, priprema utakmice.. sve vrhunski
    manu