Košarka

Real Madrid se priključio Olympiakosu u finalu, sjajna večer Ante Tomića ostala bez nagrade

Mišo Gulić • petak, 10.05.2013.
Real Madrid se priključio Olympiakosu u finalu, sjajna večer Ante Tomića ostala bez nagrade
Foto: EPA

Grčkom Olympiakosu u finalu ovogodišnjeg izdanja Eurolige pridružio se Real Madrid koji se u posljednjoj četvrtini serijom 17-2 vratio iz "mrtvih" te na kraju bez uzbuđenja susret protiv Barcelone priveo kraju. Kataloncima nije pomogla niti sjajna predstava Ante Tomića koji je polufinalni ogled zaključio s 18 koševa i 12 skokova, od čega je veliku većinu na kontu imao već nakon prvog dijela...

Barcelona je susret otvorila s četiri koša Tomića, nakon čega je uslijedilo tricaško razdoblje s dvije pogođene Reala i jednom katalonske momčadi. No, jasno je bilo da Madriđani neće moći živjeti samo od ubačaja izvana, što se i potvrdilo nekoliko minuta kasnije kada je semafor pokazao prednost Katalonaca od 13:6. Odličan posao radio je Tomić koji je s ubačenih šest koševa i četiri skoka i najzaslužniji za prednost svoje momčadi od 18:11 nakon prvih deset minuta.

Trener Barcelone u nastavak susreta na parket je poslao momčad bez startera, što mu se vrlo brzo osvetilo, a čak tri trice u tom periodu zabio je Llull, za potpuni priključak Kraljeva (23:22). S povratkom udarnih snaga Barcelone, "napredovanje" Reala se nakratko zaustavilo, ali nakon nove postignute trice (Rodriguez), prednost je prešla u posjed Bijelih (26:27).

Barcelona je u drugom dijelu četvrtine živjela isključivo od učinka hrvatskog centra, "klapala" je organizacija igre, dok je s druge strane proradila kompletna vanjska linija Reala, a 40-ak sekundi prije odlaska na odmor polaganjem Llulla njegova prednost narasla je na šest koševa viška (31:37). Ista prednost stajala i nakon prvih 20 minuta igre (33:39), a vrijedi spomenuti kako je u tom vremenu Tomić na kontu već imao 14 koševa i šest skokova.

Prvi koš u drugom dijelu djelo je Begića za plus osam Reala (33:41), ali nakon tri minute igre briljantni Tomić zabija za poravnanje (42:42), čime je već debelo bio u double-double učinku (18p, 11sk) uz svega jedan promašaj iz igre do tada. Nastavilo se tada koš za koš, ali završne minute odlaze na stranu Barcelone koja je pred posljednjih deset minuta ušla s tri koša prednosti (51:48).

Tricom od table Huertasa i polaganjem Jasikevičiusa Katalonci odmah na otvaranju bježe na plus osam (56:48), a nešto kasnije i na plus devet tricom Inglesa (61:52). No, Barcelona je tada neobjašnjivo stala, zaredala s greškama, i što je najčudnije, prestala koristiti Tomića, nakon čega se vrlo brzo našla u popriličnom zaostatku.

Sedam i pol minuta prije kraja krenuo je Reyes show, prednost katalonske momčadi se počela brzo topiti, a nevjerojatnu seriju od 17-2 za Real, zaključio je onaj koji ju je i počeo, Felipe Reyes (63:69), dvije minute prije posljednjeg zvuka sirene. Madriđani do kraja nisu imali problema obraniti stečenu prednost te na kraju upisati pobjedu od 67:74.

Prvo ime pobjedničke momčadi bio je Reyes sa 17 koševa i pet skokova, dok je Llull dodao 13, a koš manje uz devet asistencija djelo je Rodrigueza. U redovima Barcelone Tomić je susret zaključio na 18 koševa i 12 skokova, a koš više ubacio je Huertas.

Euroliga, doigravanje

polufinale

CSKA Moskva52:69Olympiakos
Barcelona67:74Real Madrid

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik11.05.2013. u 09:44
    Realova vanjska linija je razbila Barcinu na obe strane terena. Barci su falili Jawai i PMichael a Navaro nije mogao ni primit loptu a kamoli šutirati koliko dobro su odigrali obranu na njemu. Lorbek -tragičar, Jasikevičius divlja u napadu i kasni u obrani , dok je Huertas je pogodio neke šuteve... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.05.2013. u 02:29
    bravo real,vrijeme je za naslov...
    Obrisan korisnik
  • loozer11.05.2013. u 00:33
    Očajno vođena tekma od strane Xavi-a, nadam se da će mu se ove sezone zahvalit jer vidljiv je pad barce u nazad 2godine, što taktički se fulalo od njegove strane i gubile važne tekme kao ova, što igrački jer je dovodio igrače koji nisu kalibar barce i igrači za titule
    loozer
  • Obrisan korisnik11.05.2013. u 00:22
    jedan video za autora clanka-MIŠU. http://www.youtube.com/watch?v=2vAhQJQSWUY
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.05.2013. u 00:19
    Barsa je nažalost propustila veliku priliku.Rea je trijumfofao zahvljujući ofnzivnom skoku,poenima iz druge šanse,i sjajnom Reyesu.Ni meni nisu jasne neke odluke Pasquala konkretno zasto je toliko ekao da pozove time out,i ne prekine seriju Reala.Vidjelo se da Navaro nije fit,Tomić je i ovaj me... [više na forumu]
    Obrisan korisnik