Nogomet

Video: Odličan posao Zenita i Real Sociedada, Kazahstanci pred čudom

Branimir Korać • utorak, 20.08.2013.
Video: Odličan posao Zenita i Real Sociedada, Kazahstanci pred čudom
Foto: EPA

Prvih pet dvoboja play-offa Lige prvaka ispunili su očekivanja. Pred velikim iznenađenjem je kazahstanski Šahter Karagandi koji ima veliku prednost protiv Celtica, a pred prolazom su Zenit i Real Sociedad...

Šahter Karagandi piše povijest kazahstanskog nogometa. U najboljem izdanju jednog kazahstanskog kluba u europskim kup natjecanjima, Šahter je slavio protiv Celtica 2:0 i napravio veliki korak prema čudu, ulasku u skupine Lige prvaka.

Kazahstanci su poveli već u 12. minuti kada je Celticova obrana loše reagirala na ubačenu loptu koju je Vasiljević proslijedio do kapetana Finončenka koji zabija za vodstvo domaćina.

Celtic je odmah krenuo po pogodak, osam minuta kasnije Kris Commons je opalio iz daljine i pogodio gredu. Gosti su zaprijetili u još nekoliko navrata, međutim pogotka nije bilo. Zato je na drugoj strani pao još jedan i to u 77. minuti kada je Vičius pucao, lopta se odbila od Stevena Mouyokoloa, a glavom ju je u mrežu poslao Hizničenko.

Zenit je napravio veliki posao već na gostovanju u Portugalu gdje je nadigrao Paços de Ferreiru s visokih 4:1 i iluzorno je očekivati da Portugalci mogu u Sankt Peterburgu nešto napraviti.

Potop domaće momčadi dogodio se u posljednjih pet minuta susreta. Zenit je u 85. minuti imao 2:1, postojala je neka mala nada za Portugalce, ali nakon autogola Degre potpuno su pali.

Gosti su poveli u 27. minuti preko Širokova na asistenciju Dannyja i do 58. minute držali tu minimalnu prednost. Međutim domaćinu su se brojni napadi isplatili i u toj 58. minuti poravnao je André Leao.

Svega dvije minute Paços de Ferreira nije imala negativan rezultat, već u 60. minuti Širokov svojim drugim golom, ponovno na asistenciju Dannyja, vraća prednost na stranu Rusa.

Sve do 85. minute Paços de Ferreira se nečem nadala, a onda je Andrej Keržakov izveo slobodan udarac, lopta je pogodila vratnicu, a zatim se od vratara Degre odbila u mrežu. U posljednjoj minuti Širokov je kompletirao hat-trick i Paços de Ferreiru usmjerio prema Europskoj ligi.

Ogroman korak prema grupnoj fazi Lige prvaka napravio je Real Sociedad koji je slavio u gostima kod Lyona 2:0. U vrlo dobrom susretu Real je potvrdio kako nije bez veze bio prošle sezone hit Primere.

Već u 12. minuti gosti su imali veliku priliku kada je Carlos Vela u vrlo dobroj situaciji pogodio vratnicu, a ono što on nije iskoristio u 12., iskoristio je Antoine Griezmann u 17. minuti. Ovaj put je Vela asistirao, a Griezmann je krasnim golom doveo goste u prednost.

Početak drugog poluvremena donio je novi šok za domaćina. Još jedan krasan pogodak za goste, a ovaj put je strijelac bio Haris Seferović, mladi švicarski internacionalac koji bi mogao naslijediti Swanseajeveog Michua kao najbolji ulov prijelaznog roka.

Domaćin je očajnički pokušavao barem smanjiti zaostatak, blizu toga je bio Maxime Gonalons kada je u 66. minuti dobro pucao glavom, ali lopta je pogodila gredu. 15 minuta prije kraja dodatno je otežan posao Lyona nakon što je Milan Biševac zaradio drugi žuti karton što je olakšalo posao Realu.

Maribor Ante Čačića odigrao je hrabru utakmicu na gostovanju u Češkoj kod favorizirane Viktorije, imao je do 89. minute korektnih i dostižnih 2:1, a onda je domaćin postigao pogodak koji im za podosta postotaka podižu šanse u uzvratu.

Početak je bio jako loš za slovenskog prvaka, već u osmoj minuti Handanovič je morao po loptu u mrežu nakon što je Marian Čišovsky zabio nakon ubačaja Daride. Asistent je prešao u ulogu strijelca u 58. minuti kada je iz blizine pogodio za 2:0, no Maribor je do velikog gola u gostima ipak stigao u 66. minuti. Još jedan krasan pogodak ove večeri djelo je Mariborovog braniča Aleša Mejača koji je sve napravio savršeno, od primanja lopte do udarca.

Ipak, gosti nisu uspjeli zadržati ovih aktivnih 2:1, u 89. minuti Michal Duriš je bio priseban i zabio za 3:1 i pobjedu Viktorije.

Otvorenu i vrlo dobru utakmicu odigrali su PSV i Milan. Završilo je 1:1 što uzvrat ostavlja posve otvorenim.

Milan je stigao do prednosti u 15. minuti kada je Ignazio Abate odlično ubacio, a Stephan El Shaarawy nije imao težak posao pogoditi mrežu.

Već u sljedećoj minuti moglo je biti 2:0. Mario Balotelli je odlično pucao, Jeroen Zoet je vrhovima prstiju odbio loptu koja je na kraju pogodila gredu.

Krajem prvog dijela i domaćin je pogodio okvir gola i to Maher da bi nakon točno sat vremena igre Nizozemci uspjeli poravnati i postaviti konačnih 1:1. Strijelac je bio Tim Matavž koji je dobro reagirao na odbijenu loptu od strane Abbiatija koji nije ukrotio udarac Brume.

Liga prvaka, kvalifikacije

4. pretkolo

Šahter Karagandi2:0Celtic
Viktoria Plzeň3:1Maribor
Lyon0:2Real Sociedad
Paços de Ferreira1:4Zenit
PSV Eindhoven1:1Milan
Dinamo0:2Austria Beč
Ludogorec Razgrad2:4Basel
FCSB1:1Legia Varšava
Schalke 041:1PAOK
Fenerbahçe0:3Arsenal
Austria Beč2:3Dinamo
Basel2:0Ludogorec Razgrad
Legia Varšava2:2FCSB
PAOK2:3Schalke 04
Arsenal2:0Fenerbahçe
Zenit4:2Paços de Ferreira
Maribor0:1Viktoria Plzeň
Celtic3:0Šahter Karagandi
Real Sociedad2:0Lyon
Milan3:0PSV Eindhoven

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.08.2013. u 15:34
    Ništa čudno, ipak je sociedad 4. klub primere, koja je puno jača liga od francuskog prvenstva, a imaju i dobru ekipu plus kaj su transferirali ilarimendija u real za 40 miljuna, pa ima i para!
    Obrisan korisnik
  • Lovro-ZG21.08.2013. u 15:01
    Sociedad i Zenit su zabili prekrasne golove. Što bi bilo veselo da Kazahstanci prođu u LP.
    Lovro-ZG
  • teletabis8921.08.2013. u 13:59
    Očekivani rezultati, jedino me iznenadio me domaći poraz Lyona kojem se može dogoditi da nakon 7 uzastopnih naslova prvaka od 2002. do 2008. drugu sezonu zaredom neće igrati u Ligi prvaka. Šteta za Maribor, kad su već treću sezonu zaredom došli do play offa, bio bi red da jedanput uđu i u Ligu... [više na forumu]
    teletabis89
  • Zdren21.08.2013. u 13:13
    Šahter se skrumpirao, a Lyon je totalno smeće od ekipe i trebali su izgubiti s većom razlikom.PSV - Milan - odlična tekma, bar po sažecima.
    Zdren
  • Yurraz21.08.2013. u 12:58
    Imo je ovaj Šahter puno sreće, baš me zanima kak će proć u uzvratu. A dve gajbe Sociedada su vrh!
    Yurraz