Nogomet

Video: Boateng i Balotelli potopili PSV, Celtic u sudačkoj nadoknadi izbacio Šahter

Igor Šestak • srijeda, 28.08.2013.
Video: Boateng i Balotelli potopili PSV, Celtic u sudačkoj nadoknadi izbacio Šahter
Foto: EPA

U srijedu je odigrano posljednjih pet utakmica ovosezonskih kvalifikacija za Ligu prvaka pa su sada poznati svi sudionici tog prestižnog natjecanja za sezonu 2013./2014. Klubovi koji su posljednji osigurali svoje vize za Ligu prvaka su Milan, Real Sociedad, Celtic, Zenit i Viktoria Plzen...

Nogometaši Milana u Ligu prvaka su se plasirali zahvaljujući domaćoj 3:0 pobjedi nad nizozemskim PSV-om. Rossoneri su s gostovanja donijeli rezultat 1:1, a strijelci u uzvratu bili su Boateng dvaput i Balotelli jednom.

Abbiati je u osmoj minuti obranio dobar pokušaj Matavža, a samo minutu kasnije Milanov Ganac je silovito potegao s dvadesetak metara i smjestio loptu u donji desni kut Zoetovih vrata. U nastavku prvog dijela obje su momčadi imale dobrih prilika, a najbliže pogotku stigao je El Shaarawy u 32. minuti kada je pogodio gredu. Lopta se odbila sasvim blizu gol-crte, a suci utakmice procijenili su da pogotka nije bilo.

Vratar Milana je dobrom obranom otvorio i drugo poluvrijeme te zaustavio pokušaj Wijnalduma, a prednost Milana udvostručio je Balotelli nakon kornera u 55. minuti. Centrirao je El Shaarawy, Mexes glavom prenio loptu, a napadač ju sjajnom reakcijom sproveo u gornji kut. Konačni udarac PSV-u zadao je Boateng pogotkom u 77. minuti. Svoje protivnike u skupinama Lige prvaka Milan će saznati u četvrtak, dok će se družina Phillipa Cocua morati zadovoljiti Europskom ligom.

Celtic je na svom stadionu uspio napraviti pravi podvig i protiv kazahstanskog Šahtera nadoknaditi dva pogotka zaostatka. Otpor Šahtera Škoti su lomili čitavo prvo poluvrijeme, a onda se u prvoj minuti sudačke nadoknade ukazao Commons i sjajnim dalekometnim udarcem svladao Mokina. Gosti, očito šokirani primljenim pogotkom, loše su otvorili i nastavak susreta, što je kaznio Samaras pogotkom iz blizine za 2:0.

Bhoysi su nastavili pritiskati i tražiti treći pogodak. Stokes je u 60. minuti pogodio okvir gola, a istim je ishodom završio pokušaj Kižničenka na drugoj strani tri minute kasnije. Isteklo je 90 minuta i činilo se kako će putnik u Ligu prvaka biti poznat tek nakon produžetaka, no s time se nije složio Forrest. Stokes se sjajno probio u kazneni prostor gostiju pa zavrnuo za Forresta koji je u drugoj minuti sudačke nadoknade Celticu osigurao novi nastup u najjačem europskom nogometnom natjecanju.

Za razliku od Celtica, Lyon nije dočekao čudo u San Sebastianu. Lavovi su bili u vrlo teškoj misiji nakon što ih je Real Sociedad na Gerlandu svladao 2:0, a niti u uzvratu nisu uspjeli postići pogodak. Igralo se dobro i bilo je prilika na obje strane, no mreže se nisu tresle sve do 67. minute. Griezmann je tada izveo korner, pronašao glavu Vele, a Meksikanac srušio sve nade Francuza.

U samoj završnici Vela je još jednom pokazao svu raskoš svog talenta i doveo Real do ukupnih 4:0. Uzeo je loptu na svojoj polovici, sjurio se prema vratima ostavivši iza sebe čak trojicu Lyonovih braniča pa lobom svladao Lopesa.

Ruski Zenit najveći je dio posla odradio još prošlog tjedna. Tada je na gostovanju bio bolji od Pacos Ferreire rezultatom 4:1, a svoj četvrti ulazak u skupine Lige prvaka potvrdio je još jednom golijadom. Mreže su mirovale u prvih pola sata, a onda je Danny iskoristio odličnu povratnu loptu Smolnikova i doveo Zenit u vodstvo.

Odmah na početku drugog dijela Portugalac je postigao novi pogodak, ovoga puta krasnim lobom nakon solo-akcije. Za 3:0 Zenita pobrinuo se Bukharov u 66. minuti pogotkom glavom, a minutu kasnije do pogotka su došli i gosti zahvaljujući Joseu. U 78. minuti Aršavin je izborio, a potom i realizirao kazneni udarac, a konačnih 4:2 postavio je Carlao udarcem glavom u 83. minuti.

Pretjeranih briga u uzvratnoj utakmici nije imala ni češka Viktoria iz Plzena. Nakon što je u prvoj utakmici na domaćem terenu svladala Maribor 3:1, Viktoria je u Ljudskom vrtu povela već u trećoj minuti i širom si otvorila vrata Lige prvaka. Slabom se reakcijom istaknula obrana Maribora, a u strijelce se upisao Tecl. Momčad Ante Čačića potom je zaigrala bolje, u preostalom vremenu prvog poluvremena napravila određeni pritisak i stvarala šanse, ali češka je mreža ostala nedirnuta.

Rezultatskih promjena u nastavku nije bilo pa će Viktoria drugi put u svojoj povijesti nastupiti u skupinama Lige prvaka, dok će Ante Čačić Maribor povesti u europsku jesen u Europskoj ligi.

Liga prvaka, kvalifikacije

4. pretkolo

Šahter Karagandi2:0Celtic
Viktoria Plzeň3:1Maribor
Lyon0:2Real Sociedad
Paços de Ferreira1:4Zenit
PSV Eindhoven1:1Milan
Dinamo0:2Austria Beč
Ludogorec Razgrad2:4Basel
FCSB1:1Legia Varšava
Schalke 041:1PAOK
Fenerbahçe0:3Arsenal
Austria Beč2:3Dinamo
Basel2:0Ludogorec Razgrad
Legia Varšava2:2FCSB
PAOK2:3Schalke 04
Arsenal2:0Fenerbahçe
Zenit4:2Paços de Ferreira
Maribor0:1Viktoria Plzeň
Celtic3:0Šahter Karagandi
Real Sociedad2:0Lyon
Milan3:0PSV Eindhoven

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik29.08.2013. u 15:28
    bravo Škoti
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.08.2013. u 13:29
    Kazahstanske ovce su odahnule od olakšanja :D
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.08.2013. u 08:29
    Y N W A !!!!!! presreeeeeetaaaaaannnn:))))) al koliko sam ja sretan toliko je moj zid tuzan, nakon jucer pun je rupa...xDDDDD
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.08.2013. u 01:34
    Ispade nam Karaganda...Steta to ce mi ime faliti u LP:))
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.08.2013. u 23:57
    cou sam da Lyonu zao sto nema vise Lovrena..sad ne znaju koga krivit poslije poraza -_-
    Obrisan korisnik