Nogomet

Hajduk otvara sezonu s vodećom momčadi irskog prvenstva

Ante Zovko • četvrtak, 17.07.2014.
Hajduk otvara sezonu s vodećom momčadi irskog prvenstva
Foto: Simon Maljevac

Prvu službenu utakmicu sezone Hajduk će odigrati u Irskoj. Ždrijeb je poslije 37 godina Splićane u drugom pretkolu Europske lige spojio s Dundalkom, od kojeg su objektivno kvalitetniji, ali domaći su u natjecateljskom ritmu, u pobjedničkoj seriji i nikako ih se ne smije podcijeniti, pogotovo što Hajduk na raspolaganju nema kompletan sastav.

Dundalk i Hajduk sastali su se u prvom kolu Kupa kupova 1977. Irci su slavili 1:0 kod kuće, a Hajduk je uzvratio s 4:0 u drugom susretu. Hajduk još nema pobjede u Irskoj. 2004. godine je ispao od Shelbournea u drugom pretkolu Lige prvaka nakon što je poražen 0:2 u gostima u drugom dvoboju. U prvom na Poljudu Hajduk je slavio 3:2.

Veći dio današnje Hajdukove momčadi, koja je igrala Europsku ligu i prošle godine, ostao je na okupu. Uvijek je prednost imati igrače koji imaju iskustva iz europskih natjecanja, a Splićani imaju i istog trenera, Igora Tudora.

U Hajduku su poslije ždrijeba bili zadovoljni. No, status nositelja ne znači automatski status velikog favorita. Dundalk je prvoplasirana momčad irskog prvenstva koje je u punom jeku te je prošao prvo pretkolo Europske lige s ukupnih 5:1 protiv luksemburškog Jeunesse Escha (2:0, 3:1).

Irci u sastavu imaju tri igrača koji imaju deset postignutih golova u ovoj godini, Patricka Hobana, Richieja Towella i Davida McMillana. Hoban bi u četvrtak mogao upisati svoj prvi europski nastup, McMillan ima suspenziju u domaćim natjecanjima, ali je dostupan za europska, a Dundalk neće moći računati na duže ozlijeđenog kapetana Stephena O'Donnella.

Hajduk je na pripremama u Sloveniji odigrao pet utakmica s protivnicima koji su manje ili više jači od Dundalka te je upisao tri remija i dva poraza s ukupnom gol-razlikom 3:8. Realizacija je bila najveća boljka Bilih na pripremama. Tudor je rekao da očekuje da će se "otvoriti" kad počnu natjecateljske utakmice.

Trener Hajduka ima u glavi okvirno udarni sastav, no u prvoj službenoj utakmici neće ga moći sastaviti po svojim željama zbog ozljeda Tina Svena Sušića, Marka Bencuna, Joa i Time, a brine ga i što će se igrati na umjetnoj travi.

Izostanak Sušića mogao bi značiti debi dojučerašnjeg kadeta, 17-godišnjeg Nikole Vlašića. U zadnjoj prijateljskoj utakmici, u remiju 1:1 s Kubanom od prve minute su nastupili Stipica, Vršajević, Maloča, Milović, Milić, Caktaš, Bradarić, Sušić, Kouassi, Maglica i Gotal.

Dundalk u ovaj susret ulazi ohrabren nedjeljnom ligaškom pobjedom 1:0 protiv četvrtoplasiranog Shamrocka. Time je preuzeo vodstvo u irskoj ligi zahvaljujući za deset golova boljoj gol-razlici od Cork Cityja (+29). Ta pobjeda označila je 12. utakmicu u svim natjecanjima bez poraza za Dundalk, koji je od svibnja upisao deset pobjeda i dva remija.

Pregršt je podataka koji izazivaju respekt prema Ircima. Brojni sadašnji Hajdukovi igrači bili su u momčadi koja je lani neplanirano ispala iz Europske lige od gruzijske Dile Gori. Bila je to dobra škola za ovaj dvoboj koji će valjda završiti drugačijim ishodom.

Drugo pretkolo Europske lige, prva utakmica:
Dundalk - Hajduk, 20:45 h

Europska liga, kvalifikacije

2. pretkolo

Split2:1Hapoel Beer Sheva
Rijeka1:0Ferencvaros
Dundalk0:2Hajduk
Hapoel Beer Sheva0:0Split
Hajduk1:2Dundalk
Ferencvaros1:2Rijeka

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik17.07.2014. u 17:15
    Dundalk-Hajduk 1:1 Split-Hapoel 1:0 Rijeka-Ferenc 2:1
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.07.2014. u 17:07
    Danas nema mržnje...svim hrvatskim predstavnicima neka je sretno!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.07.2014. u 15:56
    kvargu ako nenozemo dobiti irce...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.07.2014. u 13:16
    Oprezno u obrani, a naprijed šta bude bude
    Obrisan korisnik