Nogomet

Matić: "Svjestan sam snage Torina, no siguran sam da možemo nastaviti pozitivnu europsku seriju"

Niko Rukavina • srijeda, 20.08.2014.
Matić: "Svjestan sam snage Torina, no siguran sam da možemo nastaviti pozitivnu europsku seriju"
Foto: FaH

Nogometaši RNK Splita sutra igraju najveću utakmicu u svojoj povijesti. Na stadionu Hrvatskih vitezova u Dugopolju, u play-offu Europske lige, dočekuju talijanski Torino. Iako su svjesni jačine i renomea protivnika, vjeruju da bi na uzvrat u Torino mogli otputovati s kvalitetnim rezultatom.

Trener crvenih Ivan Matić u prvi plan stavio je svoje igrače. Smatra kako su već sada napravili veliki uspjeh za klub s Parka Mladeži¬: "Sve zasluge idu mojim igračima koji su već sada ostvarili povijesni uspjeh. Ne trebam pretjerano naglašavati važnost utakmice protiv Torina, međutim, vjerujem kako možemo na pozitivan način nastaviti ovu povijesnu priču. Igramo protiv momčadi iz "liga petice" što dokazuje o kakvoj se momčadi radi. Oni su favoriti u ovom dvoboju, no siguran sam kako možemo odigrati još jednu dobru utakmicu i nastaviti dobar europski niz", rekao je trener Splita.

Split je do sada odigrao čak 13 službenih utakmica ove sezone, dok su Torinezi odigrali samo dvije protiv švedskog Brommapojkarna u 3. pretkolu Europske lige. S jedne strane, to bi za Splićane mogla biti prednost, no s druge strane, crveni igraju na tri fronta te bi zbog zgusnutog rasporeda moglo doći do psihičkog i fizičkog zamora.

"Remi u prvoj utakmici bi za nas bio pozitiva rezultat. Suparnika smo gledali u dvije utakmice protiv Brommapojkarne koje su uvjerljivo dobili te u pripremnoj utakmici protiv Rubina koju su izgubili. No, vidjeli smo da su jako kvalitetni. Veliki broj utakmica u odnosu na Torino može biti naša prednost, ali već smo vidjeli i neke nedostatke zbog ubitačnog ritma. Najbolji primjer su porazi od Rijeke i Dinama. U Maksimiru se posebno u napadačkom aspektu igre vidio umor naših igrača", rekao je zakraj Matić.

Uz Matića, na konferenciji za novinare pojavio se i iskusni internacionalac, bivši hrvatski reprezentativac, Tomislav Dujmović. Budući da je veliki dio karijere proveo u jakoj ruskoj ligi, naviknut je na utakmice protiv snažnih protivnika poput Torina.

"Rasli smo u svakoj novoj europskoj utakmici, u neku ruku iznenadili smo sami sebe, ali s druge strane napunili smo se samopouzdanjem tako da možemo sutra očekivati dobru utakmicu i rezultat. Vidimo neke svoje prednosti, motiva nam ne manjka, a siguran sam da će svakom pojedincu u mislima biti prisutan potencijalni ulazak u skupine Europske lige. Ako dobro uđemo u dvoboj, ako ostvarimo kontrolu lopte, nije bitno protiv koga igramo. Uigranost je sigurno jedna od naših prednosti a sve što smo do sada napravili u Europi daje nam dodatnu snagu" kazao je iskusni veznjak Splita.

Giampiero Ventura, trener Torina, smatra kako će im utakmice protiv Splita biti odlična priprema za početak prvenstva kojeg 31. kolovoza otvaraju protiv Intera u Torinu: "Naš cilj je potvrditi ovaj dobar trenutak, te se kroz ovu utakmicu dobro pripremiti za prvenstvo. Naš glavni cilj je kvalitetan ulazak u prvenstvo, ali i ova utakmica je važna. Biti će to dobar test za moju ekipu", kazao je Ventura.

Torinu je ovo prvi nastup u Europi nakon 20 godina. U trećem pretkolu su s ukupnih 7:0 pobijedili švedsku Brommapojkarnu. Trener Il Tora ipak tvrdi kako im je Europa jako bitna: "Europa nam je kao važna. Igramo protiv momčadi koja je jaka od Šveđana. Osjećamo kako još nismo u formi, ali vjerujem da možemo ostvariti pozitivan rezultat. Mi idemo na pobjedu u svakoj utakmici, nije nam bitan protivnik", rekao je strateg Torina.

Na konferenciji je bio i mladi Matteo Darmian, talijanski reprezentativac koji je igrao na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu. Nakon odlaska Immobilea i vjerojatnog odlaska Cercija, talijanski novinari ga ističu kao vođu ovog Torina. "Ne treba isticati nikoga kao vođu. Puno bitnije je da igramo kao kolektiv", zaključio je Darmian.

Split i Torino prvu utakmicu igraju sutra u 20:30 na stadionu Hrvatskih vitezova u Dugopolju. Iz kluba s Parka mladeži izjavili su kako prodaja ulaznica ide odlično te da su torinski navijači zatražili 500 ulaznica. Budući da je Split jedini hrvatski klub koji nastupa u play-offu Europske lige, a neće biti u izravnom prijenosu na HRT-u, za očekivati je da će stadion u Dugopolju, kapaciteta 5.200 mjesta, biti ispunjen do posljednjeg mjesta.

Europska liga, kvalifikacije

4. pretkolo

Dnipro2:1Hajduk
Petrolul1:3Dinamo
Split0:0Torino
Rijeka1:0Šerif Tiraspol
Hajduk0:0Dnipro
Šerif Tiraspol0:3Rijeka
Torino1:0Split
Dinamo2:1Petrolul

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.08.2014. u 15:06
    Split je jedini naš klub koji u ove dvije utakmice doista nema što izgubiti. Torino igra jaku Talijansku ligu, ima 7 puta skuplju ekipu od Splita te se očekuje njihov prolaz. No Split nikako nije bez šansi. Imam osječaj da je Torino ipak malo podcjenio kako Split kao klub tako i samo ovo... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.08.2014. u 20:14
    Ajmo Splite samo hrabro. JRT necu ni komentirati, nije tu problem sto ne zele prenositi, samo su previse korumirani i nesposobni da ista obave kako treba.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.08.2014. u 20:10
    pa ovo je strašno,igraju protiv Torina,prva talijanska liga, i nema prijenosa i to na domaćem terenu i nema prijenosa a plaćamo htv-u 4 programa. Al naravno najlakše gazit male klubove jer se neće puno ljudi buniti. Sramota!!!!!
    Obrisan korisnik