Rukomet

Zagrebaši pod novim imenom kreću u tešku, ali i uzbudljivu novu rukometnu sezonu

Piše:Zvonka Keliš • subota, 06.09.2014.
Zagrebaši pod novim imenom kreću u tešku, ali i uzbudljivu novu rukometnu sezonu

Momčad Zagreba u novom će ruhu, točnije, pod novim nazivom RK PPD Zagreb, otvoriti novu i itekako tešku rukometnu sezonu. Nakon zahtjevnih priprema te dobrih izdanja u Njemačkoj i Francuskoj, Zagrebaši su pripreme zaključili s pomalo neočekivanim porazom koji je stigao kao dobro upozorenje pred prvi susret nove sezone i hrvatski derbi s našičkim Nexeom u Osijeku nakon čega slijedi velika borba s jakim suparnicima kako u SEHA ligi tako i u Ligi prvaka. Vrijedi stoga vidjeti što u sezoni 2014./2015. mogu godinu dana zreliji i iskusniji Zagrebovi momci te mogu li svoju momčad predvoditi do željenih uspjeha na europskom, regionalnom, kao i hrvatskom tlu.

Hrvatski rukometni prvak ove će subote i službeno zakoračiti u svoju novu rukometnu sezonu. Uz nastavak pomlađivanja momčadi, koja je sada godinu dana na okupu u gotovo istom sastavu te samim time i kao momčad godinu dana zrelija, a nije prošla kroz iznenađenja i promjene na klupi, vrijeme je da mladi hrvatski rukometni talenti uz svoje starosjedioce konačno pokažu što sve znaju i umiju, baš kao što je to najavljivano da će učiniti ukoliko uspiju u gotovo jednakom sastavu na okupu ostati godinu, dvije, tri...

No, pred momcima trenera Borisa Dvoršeka i njegovih iskusnih pomoćnika Zlatka Saračevića i Marija Kelentrića ni ove sezone neće bit lak posao. Dapače, možda će u ovom sastavu zakoračiti i u svoju do sad najtežu rukometnu sezonu.

Liga prvaka donijela je, naime, zanimljiv, ali težak ždrijeb, no svakako uzbudljiv i primamljiv kako za samu ekipu i stjecanje iskustva tako i za publiku koja bi trebala ove i dalje mlade Lavove nositi do što boljih rezultata. SEHA GSS liga također je pojačana, ne samo novim imenom i novom momčadi već i pojačanjima koja su stigla u redove starih dobrih poznanika i vrsnih suparnika. Domaće prvenstvo i Kup Hrvatske, pak, su nekako jedini sigurni ciljevi za čija se ostvarenja u obliku dvostruke krune Zagrebaši ne bi trebali znatnije pomučiti. No, sezona je duga i zanimljiva i vrijedi vidjeti kakvim će se RK Zagreb uz novo sponzorsko ruho pokazati na kako regionalnim i europskom rukometnim terenima tako i na onim hrvatskim.

Pogled unatrag

Prije pogleda unaprijed na ono što kuca na vrata, vrijedi se osvrnuti na ono što i nije tako daleko iza momčadi Zagreba. Sezona iza nas donijela je, naime, zanimljiv početak u kojem je tadašnji aktualni regionalni i hrvatski prvak sve podredio početku Lige prvaka i ostvarivanju što boljih rezultata kako bi se u drugi dio sezone ušlo sa što većim mogućnostima za konačan prolazak skupine Lige prvaka. Međutim, uz brojne ozljede u Zagrebovim redovima ekipa nije bila na vrhuncu zadatka i bodovi su znali biti izgubljeni ili, pak, teško izboreni na terenima gdje uistinu to nisu trebali biti.

Dolasci/odlasci

Nije se pretjerano mnogo odvijalo na polju dolazaka i odlazaka u Zagrebovim redovima. Već se pred kraj protekle sezone tako znalo da će bijelo plave boje Zagreba ovoga ljeta napustiti desno krilo Jerko Matulić koji sada brani boje francuskog Chamberyja, dok je prije svega nekoliko dana sporazumno klub napustio i lijevi vanjski Josip Šandrk koji je, pak, krenuo put rumunjskog Dinama iz Bukurešta.

Redove Lavova popunio je, pak, povratnik u Zagreb Luka Raković, koji je stigao iz makedonskog Vardara, a koji će na desnom krilu biti vrlo dobra konkurencija Zlatku Horvatu. Također, stigle su i nove mlade snage, točnije, donedavni igrač Dubrave Domagoj Pavlović te mladi igrač RK Ivanića Mateo Lukačec, a oba su se tijekom priprema dobro uhodala te su pokazali kako trener Dvoršek na njih, uz, dakako, još mnogo rada i dokazivanja, može računati.

Najavljivao se kao cilj stoga plasman na završnicu SEHA GSS lige te, naravno, dvostruka hrvatska kruna koja nije dolazila u pitanje. Polusezona je, međutim, donijela oporavak većine ozlijeđenih igrača uz poneko novo ime kao vrijedno pojačanje samoj ekipi, a kako se Liga prvaka, njeno peto mjesto u skupini A i osam osvojenih bodova u deset odigranih susreta, uz četiri slavlja i šest poraza, polako počela ostavljati iza sebe vrijeme je bilo za ostvarivanje daljnjih zacrtanih ciljeva i planova.

Final Four SEHA GSS lige u Novom Sadu bio je osiguran uz drugo mjesto na ljestvici, iza Tatran Prešova, no polufinale je u dvorani Spens donijelo tada prejak i motiviran Vardar protiv kojeg se Zagrebaši nisu pokazali u svom najboljem izdanju. Popravak je stoga uslijedio u susretu za treću regionalnu poziciju gdje je momčad pokazala da može i zna te da je isto učinila dan ranije, ako ništa dobranije bi namučila Vardar na njegovu putu k finalu i potom i naslovu prvaka.

Zagrebaši su stoga iz Novog Sada put Zagreba krenuli s trećim mjestom u Regionalnoj ligi, uvjerljivim slavljem nad ekipom Tatrana te igrom iz istog susreta za koju su najavljivali da je žele gledati u svakom narednom dvoboju. U domaćem prvenstvu problema ponovno nije bilo, naslov osvajača Kupa Hrvatske i hrvatskog prvaka osvojen je sigurno i sasvim uvjerljivo čime je konačno spuštena zavjesa na zanimljivu sezonu 2013./2014.

Bolji od Nijemaca, velika borba s Francuzima

Nova sezona napornih priprema počela je kod Lavova već tradicionalno krajem srpnja, a po okupljanju u Zagrebu slijedila je Rogla gdje je najzahtjevniji dio priprema odrađen pod vodstvom kondicijskog trenera Bojana Goluba. Njemačka turneja, također već pomalo tradicionalno, bila je ono što je slijedilo, a gdje su se Zagrebaši uistinu pokazali u dobrom svjetlu. Spielothek kup donio je slavlje nad Eintracht Hildesheimom, remi s Mindenom te poraz od Lübbeckea, a sve za drugo mjesto na samom turniru, dok je Zagreb nekoliko dana potom što može pokazao protiv Göppingena koji je također svladan.

Porazi kao dobro upozorenje

"Spremni smo, dobro smo trenirali i odradili pripreme, pogotovo u Njemačkoj gdje smo se dobro nosili s ekipama poput Füchsea i Chamberyja te poslije i u Francuskoj s Montpellierom i St. Raphaelom. Odigrali smo dvije loše utakmice koje nam mogu biti upozorenje, no to možda i nije loše da vidimo kako moramo u svaku utakmicu ulaziti s više od 100% kako se to više ne bi događalo. Tako da je možda poraz od Varaždina dobro došao, on nas je i najviše pokolebao, no nakon njega smo imali nešto više sastanaka i razgovora te smo skupili glave i dogovorili se kako se to više ne smije ponoviti", otkrio je Zagrebov pivot Čorić.

Nosili su se Zagrebaši dobro i s ekipama na Sparkassen kupu gdje su remizirali s berlinskim Lisicama, a iako su poraženi od Chamberyja u Zagreb su se vratili sa slavljem nad Kadetten Schaffhausenom, kao i dobrom igrom vrijednom petog mjesta na Kupu. Nekoliko dana treninga u Zagrebu nagovijestilo je kako je vrijeme i za put u Francusku gdje su Dvoršekovi momci zauzeli posljednje, četvrto mjesto na turniru Vendee Hand Trophee u Nantesu, no dobre borbe s Montpellierom i St. Raphaelom dale su do znanja kako je ekipa na dobrom putu.

Povratak u Zagreb donio je novi niz pripremnih utakmica po Hrvatskoj i ne tako dobre rezultate, koji su zapravo dobro upozorenje za ovu momčad koju očekuje još itekako mnogo rada kako bi pozitivnim putem koračala u sezoni pred nama. Upisani su tako poraz od katarskog El Jaisha te slavlje nad Zametom, u kojem su se od Zagrebova dresa oprostili i rukometni velikani Mirza Džomba i Valter Matošević. Slavio je Zagreb i nad slovenskim Mariborom, no pripremnu sezonu nije okončao pobjednički već lošijom igrom i izdanjem te samim time i porazom od Varaždina.

U Zagreb stižu Duvnjak, Vori, Kopljar i društvo

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Ukoliko je rukometna sezona iza nas bila zanimljiva, kakva će tek onda biti ona pred Zagrebom. Ždrijeb Lige prvaka donio je odlična imena u skupinu A zajedno s hrvatskim prvakom pa će tako u sezoni 2014./2015. na suprotnoj strani terena zagrebačke Arene stajati moćni i dodatno pojačani njemački Kiel predvođen najboljim rukometašem svijeta Domagojem Duvnjakom, kao i francuski PSG hrvatskog trojca Igora Vorija, Marka Kopljara i Jakova Gojuna.

Za mjesto među četiri najbolje ekipe koje kreću u daljnju fazu ovog najelitnijeg europskog klupskog natjecanja dobrano će se boriti i makedonski Metalurg trofejnog hrvatskog trenera Line Červara i hrvatskog mladog, ali sve boljeg rukometaša Luke Cindrića, kao i španjolska Naturhouse La Rioja koja možda Zagrebašima može biti lagana nepoznanica, ali će ih dobrano namučiti, kao što je to učinila i prošle sezone s kasnijim osvajačem Lige prvaka Flensburgom podjelom bodova u skupini D. Neće tu lako biti ni s pobjednikom kvalifikacijske skupine 1 koji bi najvjerojatnije trebao stići u imenu još jednog regionalnog sudionika, Meškov Bresta ili Tatran Prešova, stoga je borba za bodove upravo u svakoj utakmici, uz zanimljiv rukomet, dapače, itekako osigurana.

Najjača SEHA liga do sada

"Sama SEHA liga ove će godine biti izuzetno teška i vjerojatno i jača no ikada do sada s obzirom na klubove poput Veszprema, Metalurga, Vardara, Tatrana, Meškova i drugih. Ima zaista jako dobrih ekipa, svaka će utakmica biti napeta i Liga je izvanredna ove godine. Stoga od početka moramo krenuti žestoko", otkrio je Dvoršek.

Jake i zanimljive regionalne rukometne borbe uz pomalo prošaran raspored donosi i četvrto izdanje SEHA GSS lige u kojem će naslov prvaka ponovno braniti makedonski Vardar, a borba za nastup na Final Fouru bit će možda i najteža do sada. Iako bez slovenskih klubova, koji regionalnu ligu na koncu nisu popunili zbog financijskih razilaženja s vodstvom Lige, SEHA je liga već samim ulaskom mađarskog Veszprema dobila ne samo na jačini i zanimljivosti već i na dodatnoj kvaliteti uz nova najbolja europska i svjetska rukometna imena.

No, uz mađarski Veszprem hrvatskih rukometaša Renata Sulića i Mirka Alilovića, koji je već na startu sezone pokazao koliko je uvjerljiv i jak te se za neke momčadi može činiti i kao klasa za sebe, makedonski Metalurg i Vardar imat će mnogo toga za reći. Iako će se sva tri kluba vjerojatno prvenstveno fokusirati na ostvarivanje što većeg i boljeg uspjeha u Ligi prvaka, SEHA liga i jake utakmice koje im ona donosi bit će im ne samo dobra priprema već i pravi trening za dvoboje s najboljima u Europi.

Slika 2 od 2.

Upravo stoga, uz navedenu trojku s kojom će se Zagreb morati dobrano potući i protiv koje će se morati pokazati u najboljem izdanju kako bi osvojio bod ili sva tri, problema će imati i u slovačkom, ali i bjeloruskom protivniku, kojima je također cilj biti među četiri najbolje ekipe po isteku regularnog dijela regionalne sezone. Tatran Prešovu se vratio bivši Zagrebaš Michal Kopčo te je uz promjenu na klupi i još poneko novo ime, a već standardno istu glavninu ekipe njegova najjača snaga upravo zajedništvo stečeno dugim nizom godina provedenih u gotovo istom sastavu. Meškov Brest se, pak, također dosta promijenio, ali i pojačao, a uz naslov bjeloruskog prvaka i mogućnost sudjelovanja u Ligi prvaka motiv i polet više trenera Željka Babića i društva bez daljnjega je osiguran.

Zagrebovi najjači regionalni suparnici ove sezone su tako poznati, no posla će hrvatski prvak imati i s ostatkom društva, točnije, svojim prvim suparnikom ove sezone, našičkim Nexeom, kao i Radničkim iz Kragujevca, Vojvodinom te Borcem. No, protiv istih bi bodovi, pak, trebali biti sigurniji za osvojiti i popuniti ljestvicu, posebice na terenu dvorane Kutije šibica u koju se momčad Zagreba, nakon dijela sezone provedene u dvorani Sutinska vrela, vraća na zadovoljstvo većine navijača.

Pogled u budućnost

Nimalo lak posao nije pred momčadi Zagreba koja u novu sezonu ulazi i u novome ruhu. Uslijed odlaska svog sada već bivšeg sponzora imena Croatia osiguranja, RK Zagreb je krenuo u potragu za novim sponzorom te ga je pronašao u Prvom plinarskom društvu koje je iskazalo povjerenje u Zagrebove Lavove te će momčad od upravo ove subote i prvog izdanja u SEHA GSS ligi ove sezone nastupati pod imenom RK PPD Zagreb.

Uz vrlo dobro zdravstveno stanje s obzirom na prethodne sezone, momčad Zagreba u nove rukometne uzbudljivosti stupa tek bez svog lijevog vanjskog Stipe Mandalinića koji se oporavlja od ozljede prednjih križnih ligamenata zadobivene u polufinalnom susretu Final Foura SEHA lige u Novom Sadu, a iako se već u naponu snaga pridružio ekipi u treninzima njegov se potpuni i pravi povratak na teren očekuje za narednih mjesec dana.

Protiv Nexea po pobjedu

Zagrebov kružni napadač Čorić uoči otvaranja sezone s našičkim Nexeom o samom je suparniku i susretu kazao: "Nexe je uvijek bio neugodan protivnik, posebno je napaljen protiv nas što je normalno. Uvijek je veliki motiv igrati protiv prvaka Hrvatske. Nexe se bori za drugo mjesto u Hrvatskoj, no ove godine je i Varaždin jači te je dobio novog i dobrog trenera. Stoga je veliki motiv za Nexe tu, no mi sebi ne možemo dozvoliti nikakav poraz te moramo osigurati pobjedu za početak sezone. To je najvažnije na samom otvaranju."

Sama glavnina ekipe i njena srž ostale su iste pa tako vratari Ivan Stevanović i Filip Ivić nakon odrađenih priprema izgledaju bolje i raspoloženije no do sada, brzine, koncentracije, ideja i konkurencije na krilnim pozicijama nikako ne nedostaje, a i na mjestu kružnog napadača također je lagana gužva jer su se kako Teo Čorić tako i Ilija Brozović dobrano iskazali i dokazali, a svoju priliku tu čeka još i Leon Šušnja.

I u vanjskoj je liniji itekako zanimljivo jer uz tri desna vanjska igrača, od kojih dva izuzetno raspoložena i u vrlo dobroj formi, te prorjeđivanje pozicije na lijevoj strani gdje se tek čeka povratak već sada motiviranog Mandalinića tu su ideje i mogući odabir između trojice igrača na poziciji srednjeg vanjskog. A kada se tome pridoda obrana s Tončijem Valčićem i čvrstina i agresivnost na kojoj se ponovno toliko radilo, trebalo bi biti itekako zanimljivo.

No, vrijedi sve to vidjeti na djelu već protiv našičkog Nexea ove subote od 19 sati u dvorani Gradski vrt u Osijeku gdje će Zagrebaši hrvatskim derbijem i službeno otvoriti novu, zanimljivu, ali i itekako tešku rukometnu sezonu. Dvostruka hrvatska kruna ponovno ne bi trebala biti problem, no vrijedi pripaziti da Nexe, Varaždin ili možda Dubrava lagano ne iznenade.

Kako je i sam trener Dvoršek kazao: "Momčad se standardizirala, zna se tko ima koji zadatak i tko ima koju ulogu, zna se i prva sedmorka, sve se zna stoga sada krećemo pokazivati svoju kvalitetu već od prvoga kola. Sve smo posvetili Nexeu i pripremi za početak sezone te želimo osim pobjedom krenuti dobrom i pravom igrom te brzim i modernim rukometom."

Momčad Zagreba će stoga morati pokazati tu čvrstu obranu i moderan i brz rukomet o kojima je toliko bilo riječi, a iskusniji bi igrači uz mlade hrvatske talente, koji su još godinu stariji te već jedno sigurno vrijeme na okupu, sada trebali otkriti mogu li predvoditi Zagreb na onaj pravi i potreban način vrijedan ostvarivanja ciljeva i želja, osim na hrvatskom, i na važnom regionalnom i europskom tlu.

Foto: Matija Hećimović

SEHA GSS liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Meškov Brest31:27Borac Banja Luka
Prešov29:32Telekom Veszprem
Nexe Našice19:35RK Zagreb
Vardar Skoplje27:21Metalurg Skoplje
Radnički Kragujevac24:24Vojvodina
1Telekom Veszprem 18561:413+14851
2Vardar Skoplje 18531:462+6945
3Meškov Brest 18507:459+4839
4RK Zagreb 18480:417+6336
5Prešov 18539:500+3933
6Nexe Našice 18449:512-6316
7Metalurg Skoplje (-1)18397:445-4815
8Borac Banja Luka 18464:537-7313
9Vojvodina 18444:510-6610
10Radnički Kragujevac 18472:589-1177

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik06.09.2014. u 14:44
    Hvala Luka ;)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.09.2014. u 13:35
    prijenos će biti ovdje -> https://www.youtube.com/watch?v=he7LBpSPQ7A
    Obrisan korisnik
  • ZooM06.09.2014. u 12:16
    Sretno plinašima u novoj sezoni.. :)
    ZooM
  • Obrisan korisnik06.09.2014. u 12:03
    Ima li bilo gdje prijenos Nexe-Zagreb?
    Obrisan korisnik
  • nido06.09.2014. u 11:50
    E, svaka cast Zvonka, zbog ovoga volimo SPORTNET!!!
    nido

SEHA GSS liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Meškov Brest31:27Borac Banja Luka
Prešov29:32Telekom Veszprem
Nexe Našice19:35RK Zagreb
Vardar Skoplje27:21Metalurg Skoplje
Radnički Kragujevac24:24Vojvodina
1Telekom Veszprem 18561:413+14851
2Vardar Skoplje 18531:462+6945
3Meškov Brest 18507:459+4839
4RK Zagreb 18480:417+6336
5Prešov 18539:500+3933
6Nexe Našice 18449:512-6316
7Metalurg Skoplje (-1)18397:445-4815
8Borac Banja Luka 18464:537-7313
9Vojvodina 18444:510-6610
10Radnički Kragujevac 18472:589-1177