SP 2015. - Završnica, osmina finala, 26.01.2015.
Island
Island 25:30 Danska
Danska

Danski uragan na čelu s Landinom otpuhao nemoćne Islanđane

Davor Kovačević • ponedjeljak, 26.01.2015.
Danski uragan na čelu s Landinom otpuhao nemoćne Islanđane
Foto: EPA

Repriza prošlog svjetskog finala odigrat će se već u četvrtfinalu. Danska je na čelu s briljantnim Landinom na golu doslovno otpuhala Island s parketa i izborila mega-okršaj sa Španjolskom. A s konačnih 25:30 Islanđani još mogu biti prezadovoljni.

Poslije dva uvodna mučenja i dva kvalitetnija izdanja protiv Rusije i Poljske, Danci su najbolje dosadašnje u Dohi sačuvali za osminu finala. Island je bez svog vođe Arona Palmarssona pao bez ispaljenog metka i neslavno završio katarsku priču, dok Danci svoju nastavljaju i to u najjačem četvrtfinalnom ogledu što će ujedno biti i repriza finala iz 2013. godine.

Ono što je u nepunih sedam minuta utakmice napravio Nicklas Landin graničilo je s ludošću. Onom pozitivnom naravno. Danski i (po)najbolji svjetski vratar obranio je sve moguće pokušaje izbezumljenih Islanđana, skupio šest od šest, a bilo je tu još barem dvije-tri nelake obrane dok su sjevernjaci pokušavali probiti Landina pod prekršajem.

19 obrana danskih vratara

Landin je teren napustio s 14 uspješnih intervencija, dok je Green u završnici ukupan danski broj povećao na 19. Najbolji strijelac Danske bio je Lauge sa šest golova, Petersson i Sigurdsson su po sedam puta pronalazili put do danske mreže, a Gustavsson je na golu Islanda skupio 12 obrana.

Na drugoj strani danski uragan je odjurio na 5:0 i prisilio islandskog izbornika na neplansku prvu minutu odmora već u sedmoj minuti. Konačno, na samom isteku iste Islanđani su se uspjeli upisati na semafor, a Landin je morao po prvu loptu u mrežu.

Gustavsson je na islandskom golu krpao propuste ispred svojih vrata koliko je mogao, ali to je bilo dovoljno tek da se Danci zadrže negdje oko varirajućih pet-šest razlike koliko je i glasio rezultat nakon prvih 30 minuta (10:16).

U istom stilu Landin je započeo i drugo poluvrijeme i Danci su u 35. minuti ubilježili i najveće vodstvo na utakmici (18:10). Ako su i postojala ikakva nadanja oko povratka Islanda u utakmicu, ona su otklonjena, čak i onda kada su smanjili na lažno optimističnih -6 (15:21) 17 minuta prije kraja što su Danci riješili s ekspresna dva gola.

Kao da Islanđanima nije bila puna kapa Landina i njegovih sjajnih obrana, pa se tu morao “umiješati“ i drugi danski vratar Jannick Green koji je samo preuzeo Landinovu smjenu i nastavio njegovim stopama, a to je značilo i obaranje rekordne razlike (28:19) u 54. minuti. Konačnih +5 još će i zamagliti prikazani odnos snaga u Lusail areni.

SP 2015. - Završnica

osmina finala

Austrija27:29Katar
Španjolska28:20Tunis
Slovenija30:28Sjeverna Makedonija
Hrvatska26:25Brazil
Njemačka23:16Egipat
Island25:30Danska
Poljska24:20Švedska
Francuska33:20Argentina

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • serieA27.01.2015. u 10:11
    cijelo prvenstvo slušam da danci nisu u formi,nije to ona danska.....a ono toliko rutinski dobili island...sada dvoboj sa španjolskom koji će definitivno pokazati pravu snagu danske a i furije
    serieA
  • Obrisan korisnik26.01.2015. u 22:06
    ne piše nam se dobro ne počnu li naši igrati...
    Obrisan korisnik