SP 2015. - Završnica, osmina finala, 26.01.2015.
Njemačka
Njemačka 23:16 Egipat
Egipat

Njemačka obranom zaustavila Egipat i izborila ogled s domaćinom

Davor Kovačević • ponedjeljak, 26.01.2015.
Njemačka obranom zaustavila Egipat i izborila ogled s domaćinom
Foto: EPA

Utakmica protiv Švedske bila je putokaz Egipćanima kako mogu iznenaditi još jednu favoriziranu reprezentaciju, ali su naletjeli na prečvrst zid. Nijemci su pravom kolektivnom igrom u kojoj nije bilo slabe točke ostavili Egipat na svega 16 golova i sigurno zaplovili prema četvrtfinalu i okršaju s domaćinom Katarom.

Pravu provjeru za ono što ih čeka u četvrtfinalu Njemačka je imala u osmini finala protiv Egipta. Punu dvoranu, tisuće navijača protiv sebe i velik broj decibela koji su Nijemci počeli smanjivati odmah s prvim sučevim zviždukom.

U utakmici u kojoj su obrane vodile glavnu riječ ona njemačka je bila puno kvalitetnija, pokretnija, kompaktnija i limitirala Egipćane na najmanji broj pogodaka koja je neka ekipa zabila na Svjetskom prvenstvu uz onaj Čilea protiv Španjolske te Islanda protiv Švedske.

Kako će se kretati rezultat jasno je pokazao početak utakmice. Nervoza s obje strane rezultirala je izgubljenim loptama i promašenim sedmercima, a upravo je taj trenutak možda i usmjerio rezultat na njemački mlin. Iako je Heinvetter krenuo u susret s obranom, Lichtlein je obranjenim sedmercem u četvrtoj minuti “kupio“ mjesto na golu i od tog trenutka dovodio Egipćane do ludila.

Mreža se prvi put zatresla u petoj minuti, a njemačka obrana zadržala je Egipćane na tri gola u prvih 15 minuta. Morali su Nijemci to oploditi - i jesu. Stvorili su kapital od pet pogodaka prednosti (9:4), a Lichtlein je na golu u prvom poluvremenu skupio deset obrana.

Intenzitet ispred Lichtleinova gola nije ništa opao ni u nastavku, štoviše. U sedam minuta Nijemci su serijom 5-0 otišli na 17:8, egipatski su golovi postajali prava rijetkost, pa su tako do 50. minute pala tek tri. Ono što je u prvom dijelu radio Groetzki, preuzeo je Genshemier, zabio pet pogodaka u nizu što s krila, što iz kontre, što iz sedemerca i jedino što su Egipćani mogli jest čestitati boljem i rasploženijem protivniku.

Upravo je na svojim krilima Njemačka letjela prema četvrtini finala. Groetzki je u prvom dijelu bio na četiri gola, ukupno pet, Genshemier na jednom nakon prvih 30 minuta, ali je u drugom dodao pet. Issa i Elahmar su s četiri gola bili najbolji pojedinci Egipta.

SP 2015. - Završnica

osmina finala

Austrija27:29Katar
Španjolska28:20Tunis
Slovenija30:28Sjeverna Makedonija
Hrvatska26:25Brazil
Njemačka23:16Egipat
Island25:30Danska
Poljska24:20Švedska
Francuska33:20Argentina

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik26.01.2015. u 22:08
    Danas su svi favoriti (Fr, njemačka i danska) pokazali kako se igra jaka obrana. Gledajte, mimoze naše!
    Obrisan korisnik
  • narada10826.01.2015. u 19:04
    Lichtlein 20 obrana = 56%, rekord ovog SP- dosad. Zar to nije bilo vrjedno spominjanja gore? Treba to napraviti. No mene ne iznenađuje to. Njemci su cjelog SP-a imali Heinevettera kao prvog vratara, a kad se je u zadnjim minutama utakmica trebala lomiti par puta uveli Lichtlein-a. I nikad ih nije... [više na forumu]
    narada108