Rukomet

Zagrebaši pred prepunom Arenom sanjaju podvig protiv Karabatića i društva

Zvonka Keliš • četvrtak, 09.04.2015.
Zagrebaši pred prepunom Arenom sanjaju podvig protiv Karabatića i društva
Foto: Davor Sajko

Arena Zagreb ovoga će četvrtka biti domaćin prave rukometne poslastice i novog odličnog spektakla kojega će svim ljubiteljima rukometa prirediti hrvatski te španjolski prvak. Momčadi PPD Zagreba i Barcelone u potpuno ispunjenoj Areni, uz odličnu atmosferu i poneko iznenađenje prije samog početka dvoboja, zaigrat će u prvom četvrtfinalnom susretu Lige prvaka u kojem će predvođeni svojim navijačima Zagrebaši pokušati skinuti skalp još jednom rukometnom velikanu te tako zaustaviti Karabatića, Šarića, Lazarova i društvo.

Pred momčadi PPD Zagreba ovoga je četvrtka veliko četvrtfinale Lige prvaka u kojem su se Zagrebaši posljednji puta našli u sezoni 2011./2012. kada su nakon dvije vrlo dobre borbe od ekipe njemačkog Kiela zaustavljeni na putu prema ostvarenju europskog sna. Tada je hrvatski prvak kod kuće izvukao remi 31:31 da bi u gostima upisao poraz 27:33. Balić, Kopljar, Štrlek, Špiler, Gojun i društvo tada su posljednji put odveli momčad Zagreba do četvrtfinala, a sada, tri sezone kasnije u četvrtfinale najelitnijeg europskog klupskog natjecanja hrvatskog prvaka odvela je mlada ekipa Zagreba predvođena iskusnim trenerom Veselinom Vujovićem.

Teška, ali zanimljiva bila je skupina A Lige prvaka za Zagrebaše koji su u istoj pokazali kako se mogu nositi s onim velikim rukometnim imenima te upravo protiv njih izvući slavlja u svojoj za sada i dalje neosvojivoj Areni Zagreb. Pokazali su se tijekom grupne faze natjecanja Zagrebaši u dobrom svjetlu, pokazali su kako s novim trenerom odlično rade te su pokazali kako njihova mladost, koja je sada već sigurno vrijeme na okupu, sazrijeva na najbolji mogući način kako bi ostvarila zadane želje i ciljeve.

U osminu finala Lige prvaka stoga su Zagrebaši krenuli s treće pozicije u skupini, tik iza PSG-a i Kiela, dok su iza sebe ostavili ekipe Naturhouse La Rioje, Meškov Bresta i Metalurga. Vrijeme je potom bilo za daljnju fazu natjecanja u kojoj je ždrijeb odlučio kako će Zagreb snage odmjeriti s iskusnim i hladnim danskim KIF Koldingom, no isti je u Zagrebu ostao bez riječi te je svladan s pet pogodaka razlike (22:17), iako je sama razlika mogla biti i veća. Uzvrat je u Danskoj, točnije, u Kopenhagenu, donio poraz Zagrebaša, no samo minus dva (21:23) pred povratak kući označio je kako su Vujovićevi momci osigurali svoje mjesto među osam najboljih momčadi Europe.

Posljednjih osam u Europi označava novu veliku borbu, ali i posljednju stepenicu pred potpuno ostvarenje sna ove momčadi i njenog trenera, koji zajedno sanjaju završni Final Four turnir u Kölnu. No, na putu prema Njemačkoj stoji velika i moćna Barcelona sa sjajnim rukometašima. Upravo stoga, pred Zagrebovim je Lavovima nov i težak zadatak i nova velika borba u kojoj će im za još jedan skalp ove sezone biti potrebno ono uistinu najbolje i najjače izdanje.

"Čeka nas vrlo atraktivna utakmica. Ipak se igra za Final Four Lige prvaka i svi jedva čekamo početak tog susreta. Atmosfera u ekipi je odlična, vrlo dobro se radi. Iza nas je vrlo težak raspored, naime, imali smo četiri utakmice u osam dana, ali uspjeli smo se odmoriti. Dolazi nam vrhunska ekipa koja želi biti prvak Europe, a mi smo tu kako bi joj zagorčali život. Stvarno se nadam da ćemo u tome i uspjeti te je eliminirati iz ove faze natjecanja. Bit će jako teško, ali kakav god ovdje bude rezultat imamo još utakmicu u Barceloni gdje možemo napraviti podvig o kojem sanjamo, a to je plasman na Final Four", rekao je Zagrebov kapetan Zlatko Horvat.

Vratari, kako Filip Ivić tako i Ivan Stevanović, moraju imati svoj dan kako bi zaključali vrata i ispriječili se katalonskoj ekipi, dok obrana ispred njih svakako treba pokazati svu agresivnost, čvrstoću i koncentraciju na kojima je radila ove sezone. Uz brza i efikasna krila, veliku borbu na crti, svoj dan trebali bi imati i Zagrebovi šuteri koji bi nakon dobrih ideja i rješenja svog razigravača trebali pokazati svu raskoš svoga šuta kako bi skinuli paučinu s Barcelonine mreže te kako bi sigurnim pogocima predvodili PPD Zagreb do novog sjajnog rezultata.

Uoči samog susreta trener Vujović kazao je: "Ambiciozni smo, ali ne bolesno ambiciozni. Znamo s kime igramo i kakva je kvaliteta Barcelone. Respektiramo protivnika, ali ga se ne bojimo. Nismo se do sada nikoga uplašili i nismo od nikoga izgubili na našem terenu. Barcelona je odličan sastav koji je formiran da bude prvak Europe. U vrhu je europskog rukometa. Prošle sezone se malo okliznula, ali ove godine ide punim gasom k tom cilju. Na tom cilju joj se ispriječio PPD Zagreb i dat ćemo sve od sebe da joj zagorčamo život."

"Sraz je to najboljeg napada i najbolje obrane Lige prvaka. Svaka ozbiljna momčad treba imati spremne četiri obrane, dvije vrhunske i dvije alternativne. Trudit ću se da nađemo najbolje rješenje. Velika je stvar što se ekipa Zagreba navikla na mene i na to da donosim odluke vrlo brzo te se oni adaptiraju odlično na to. Možda mi se tijekom utakmice upali lampica za najbolje rješenje, a najvažnije je to da mi ekipa vjeruje", nadodao je Zagrebov strateg.

Španjolski prvak siguran je bio u skupini B Lige prvaka iz koje je u osminu finala zakoračio s vrha ljestvice kada je iza sebe ostavio KIF Kolding, Wislu Plock, prošlogodišnjeg europskog klupskog prvaka, ekipu Flensburga, kao i Alingsas i Bešiktaš, no unatoč očekivanjima Barcelona na svom putu nije bila nepobjediva. U listopadu joj je na svom terenu danska ekipa izvukla bod (27:27) da bi je početkom prosinca poljska ekipa svladala kod kuće 34:31.

Šarić pohvalio Zagrebovu obranu i atmosferu u Areni

"Zagreb igra vrlo dobro i izbacio je Kolding iz osmine finala, a za Kolding sam smatrao da je bolja ekipa. Moramo se sjetiti da su velike ekipe gubile na Zagrebovu terenu, ali i da Zagreb nije toliko jak u gostima. Bit će to dvije vrlo različite utakmice", kazao je Barcelonin vratar Šarić te je dodao: "Vujović je pravi karakter i to prenosi i na svoju ekipu, posebice u obrani. Zagrebova prva linija obrane je izuzetno snažna. Uz to u Zagrebu će biti odlična atmosfera. Volim takve utakmice."

Uslijedila je osmina finala u kojoj Barcelona također nije imala pravog protivnika, naime, danski Aalborg uvjerljivo je svladan 31:11 i 29:22, za ukupnih 60:33 vrijednih mjesta među najboljih osam momčadi Europe. U domaćem španjolskom prvenstvu Katalonci ni ove sezone također nemaju pravog suparnika te suvereno koračaju k novom naslovu španjolskog prvaka s 24 slavlja ostvarenih u 24 do sada odigrana susreta, a upravo su prethodnog tjedna preko svog viceprvaka stigli i do završnog turnira Kupa kralja gdje također brane naslov.

Nakon neostvarenih ciljeva protekle sezone na završnom turniru Lige prvaka, Barcelona ove sezone zasigurno sa žarom više želi na Final Four kako bi odlična i sjajna imena u svojim redovima popravila učinjeno prošle sezone. Upravo stoga u Areni Zagreb će zasigurno zaigrati i s motivom više pa će se tako Danijel Šarić i Gonzalo Perez de Vargas, jednako kao i Zagrebovi vratari, potruditi zaključati svoje vratnice, dok će najbolji rukometaš svijeta Nikola Karabatić, uz pomoć svojih odličnih suigrača Kirila Lazarova, Sjarheja Rutenke, Raula Entrerriosa, Victora Tomasa, Cedrica Sorhaindoa te Gudjona Valura Sigurdssona uvelike otežati posao hrvatskoj momčadi, no svakako tu treba pripaziti i na Daniela Sarmienta, Waela Jallouza, Jespera Nöddesboa, Eduarda Gurbinda, Virana Morrosa i ostatak katalonskog društva.

Trener Barcelone Xavi Pascual ususret dvoboju sa Zagrebom izjavio je: "Nema lakih ekipa u četvrtfinalu, a Zagreb je ove sezone svladao nekoliko stvarno jakih ekipa te je potom izbacio Kolding u osmini finala. Vujović dobro taktički i strateški radi s ekipom budući da je to bila jedna od njegovih najjačih strana kao igrača."

Nastavio je potom trener španjolskog prvaka: "Suočit ćemo se s različitom vrstom obrane od one na koju smo navikli. Zagreb ima dobar spoj čilih mladih igrača i veterana koji mogu držati tempo, ali posjeduje i odlične igrače u vanjskoj liniji i dobre izvođače sedmeraca. Igranje u gostima u Ligi prvaka nikada nije lako, no pokušat ćemo ostvariti dobar rezultat budući da znamo da će bilo kakva pogreška dati Zagrebu veliku prednost."

Zagrebaši, koji su iza sebe ostavili i treće mjesto u SEHA Gazprom ligi, kao i uvjerljiv start u domaćem prvenstvu, u Ligi prvaka nastavljaju sanjati svoj san još od proteklih sezona. Uz velikog sanjara na klupi, Vujovića, i ovog četvrtka žele pomrsiti račune velikom suparniku, a uz svoje najbolje izdanje svakako to mogu i učiniti. Pokazali su to već i protiv drugih najboljih momčadi Europe ove sezone. Barcelona, pak, ove sezone svoj put prema završnom turniru zasigurno želi olakšati, prisjetivši se velikog zaostatka iz prošlogodišnje prve četvrtfinalne utakmice s RN Löwenom koji je na kraju ipak ulovljen u Blaugrani. Također, Španjolci ponovno žele i na europski tron na koji su posljednji puta zasjeli u sezoni 2010./2011.

Hrvatska i španjolska momčad na europskom su terenu snage odmjerile 17 puta od kojih je Barcelona slavlje upisala u 15 dvoboja, Zagreb je slavio tek jednom, točnije, u veljači 2012. godine kada je u Blaugrani iznenadio domaćina s minimalnih 30:29 u sklopu grupne faze natjecanja, dok je jedan susret završen neriješenim rezultatom 22:22 i to u prvoj utakmici finala 1999. godine. I dok svi pamte velike borbe Zagreba i Barcelone za europski tron i one posebne europske dvoboje, vrijeme je za novo ispisivanje povijesti i nov hrvatsko-španjolski ogled. Oni najbolji već su ove sezone stajali na suprotnoj strani terena hrvatskog prvaka, a kući su otišli bez pobjede i bez bodova, stoga zašto i ovoga četvrtka Zagrebovi Lavovi ne bi bila prava mala zamka za veliku Barcelonu kako bi Arena Zagreb ostala neosvojiva.

Prvi susret četvrtfinala Lige prvaka između PPD Zagreba i Barcelone u Areni Zagreb počinje u 20.10 sati.

Liga prvaka - Četvrtfinale

četvrtfinale - prve utakmice

RK Zagreb23:25Barcelona
Vardar Skoplje20:22Barlinek Industria Kielce
Paris Saint-Germain24:24Telekom Veszprem
OTP Bank Pick Szeged31:29Kiel

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • ruby09.04.2015. u 18:18
    Dečki moji svaka čast na prikazanoj igri do sada, ali Barcelonu ćete dobiti nikako.Sorry, malo se treba i ispuhati i ne biti bahat i pun sebe !
    ruby
  • Obrisan korisnik09.04.2015. u 14:56
    po pobjedu večeras
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.04.2015. u 12:03
    Ovo im je nagrada za odličnu sezonu, Vujo im je usadio zdrave sportske bahatosti i visoku disciplinu i ozbiljnost. Moraju dobiti veliku tekmu od Ivića i Barci će se danas moći parirati. Ajmo dečki!
    Obrisan korisnik
  • nido09.04.2015. u 11:00
    Sretno! Uz malo srece i noseni publikom, moze se!!!
    nido
  • Zdren09.04.2015. u 10:09
    Kad vidiš roster Barcelone, malo je reći da će biti teško. Nadam se vrhunskoj atmosferi i priželjkujem iznenađenje.
    Zdren