Nogomet

Sepp Blatter ostaje na čelu Fife, Ali bin al-Hussein odustao od sudjelovanja u drugom krugu izbora

Branimir Korać • petak, 29.05.2015.
Sepp Blatter ostaje na čelu Fife, Ali bin al-Hussein odustao od sudjelovanja u drugom krugu izbora
Foto: EPA

Sepp Blatter dobio je povjerenje zemalja članica Fife i po peti puta je izabran za predsjednika krovne svjetske nogometne organizacije. Blatter je u prvom krugu glasovanja dobio 133 glasa, njegov protukandidat Ali bin al-Hussein 73 glasa nakon čega je jordanski princ odustao od sudjelovanja u drugom krugu glasovanja...

Dan D za Fifu po mnogima, nije donio promjenu na vrhu. Unatoč žestokoj kampanji brojnih poznatih nogometnih djelatnika koji su redom bili u "oporbi", Sepp Blatter je puno bolje izlobirao.

Podrška Azije, Afrike, Sjeverne Amerike, Južne Amerike bila je više nego dovoljna, nisu mu naštetile niti brojne afere koje su izbijale u prvi plan, Blatter je dobio povjerenje po peti puta.

Iako su u utrku za predsjednika trebali krenuti i Figo i Van Praag, obojica su se odlučili povući iz utrke i dati podršku Aliju bin al-Husseinu kako bi svi zajedno skinuli Blattera s vrha.

Međutim, Blatter je već u prvom krugu glasovanja stigao do velike prednosti, dobio je 133 glasa dok je jordanski princ dobio 73 glasa. Kako nije dobio potrebnih 140 glasova, odnosno dvotrećinsku većinu, trebalo je krenuti s drugim krugom u kojem je i natpolovična većina bila dovoljna. Princ Ali shvatio je da nema šanse u drugom krugu i odustao je od utrke za predsjednika uoči drugog kruga.

Blatter je tako dobio peti mandat na čelu Fife i nastavlja u teškim uvjetima kada najteže afere pogađaju svjetsku krovnu nogometnu organizaciju. Europski savezi na čelu s Uefom bili su protiv Blattera i tražili su na sve načine njegov odlazak, no, to se neće dogoditi.

"Princ Ali bio je dobar protivnik, borac i ostvario je vrlo dobar rezultat. Hvala svima koji su mi pružili povjerenje. Uvjeren sam da mogu dalje uspješno kormilariti ovim brodom. Obećavam da ću Fifu na kraju mandata predati u dobrom i snažnom stanju. Nisam savršen, nitko to nije, ali siguran sam da ćemo zajedno napraviti dobar posao."

Sepp Blatter nalazi se na čelu Fife još od 1998. godine kada je naslijedio Joaa Havelangea.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • cameosis30.05.2015. u 13:38
    sepp je najjaci, gazi ih, seppe!
    cameosis
  • narada10830.05.2015. u 09:01
    Big Boss, ja bih se skroz složio sa tvojom argumentacijom ;-). Meni nije jasno kako se izgledni kandidati kao poznati Figo i stručni Praag mogu povlačiti u korist jednoga kojeg znaju samo insajderi a nije niti jedno ni drugo. Na kraju - bizarno i smješno - se i on povlači. Tu (opet) nešto smrdi... [više na forumu]
    narada108
  • Obrisan korisnik29.05.2015. u 21:56
    Ti mater...
    Obrisan korisnik