Europsko prvenstvo 2016., nokaut faza, Osmina finala, 26.06.2016, 15:00 h, Stade de Lyon - Lyon
Suci: Nicola Rizzoli, Elenito Di Liberatore, Mauro Tonolini (Italija)
Francuska
Francuska
Antoine Griezmann 58', 62'
2:1(0:1) Irska
Robbie Brady 3' (11m)
Irska

VIDEO: Francuska na krilima sjajnog Griezmanna preokrenula Irsku i plasirala se u četvrtfinale

Niko Rukavina • nedjelja, 26.06.2016.
VIDEO: Francuska na krilima sjajnog Griezmanna preokrenula Irsku i plasirala se u četvrtfinale
Foto: EPA

Domaćin turnira uspio je svladati borbene Irce i plasirati se u četvrtfinale Eura u kojem čeka pobjednika dvoboja Engleska – Island. Ključni čovjek odluke bio je Antoine Griezmann koji je u razmaku od osam minuta zabio dva gola i izborio crveni karton Iraca.

Francuska
Irska
Francuska
Irska
1
Hugo Lloris
19
Bacary Sagna
 
Adil Rami
21
Laurent Koscielny
3
Patrice Evra
6
Paul Pogba
13
N'Golo Kante
(do 46')
 
Blaise Matuidi
7
Antoine Griezmann
9
Olivier Giroud
(do 73')
8
Dimitri Payet
Pričuvni igrači
20
Kingsley Coman
46'
10
André-Pierre Gignac
73'
17
Moussa Sissoko
90'+3'
Trener
Didier Deschamps
23
Darren Randolph
2
Seamus Coleman
5
Richard Keogh
12
Shane Duffy
17
Stephen Ward
19
Robbie Brady
8
James McCarthy
(do 71')
13
Jeff Hendrick
11
James McClean
(do 69')
9
Shane Long
21
Daryl Murphy
(do 65')
Pričuvni igrači
14
Jonathan Walters
65'
4
John O'Shea
69'
20
Wes Hoolahan
71'
Trener
Martin O'Neill

Francuska je u Lyonu svladala Irsku nakon preokreta u nastavku utakmice. Irska je odigrala odlično prvo poluvrijeme, poveli su već u 2. minuti, a imali su još nekoliko opasnih pokušaja pred francuskim golom.

No, Francuska je imala tri dana više odmora od Iraca i na krilima domaće publike, ali i sjajnog Antoinea Griezmanna u nastavku utakmice došla do zasluženog preokreta. Francuzi su na kraju mogli slaviti i uvjerljivije, ali su se u nastavku propisno ispromašivali.

Nije prošlo niti 60 sekundi utakmice, a Francuzi su doživjeli šok. Paul Pogba u svojem je kaznenom prostoru srušio Shanea Longa, a Nicola Rizzoli pokazao je na bijelu točku. Precizan iz kaznenog udarca bio je Robbie Brady koji je loptu poslao u jednu, a Huga Llorisa u drugu stranu.

Nakon početnog šoka Francuska je preuzela inicijativu, pokušavali su Antoine Griezmann i Dimitri Payet. Nakon neuspješnih pokušaja Francuske ponovno prijete Irci, ovaj puta preko Daryla Murphyja, ali Lloris sjajnom reakcijom spašava svoju momčad.

Svega dvije minute kasnije na suprotnoj strani pokušava Pogba, ali je ovaj puta Darren Randolph bio siguran. Utakmica se potom primirila, Irska se odlično držala i nije dopuštala Francuskoj šanse, a u 38. su napravili novu gužvu pred domaćim golom.

U samoj završnici prvog dijela Griezmann i Payet našli su se u dobroj situaciji, ali su obojica pucala u blok fanatičnih Iraca.

Nastavak utakmice otvoren je s prigodama na obje strane. Francuska je umalo zabila preko Laurenta Koscielnyja, a Irci su opasno zaprijetili preko centaršuta Jamesa McCleana. Upravo je taj pokušaj zadnje što smo vidjeli od Iraca na današnjoj utakmici.

U 55. je odličnim udarcem pokušao Blaise Matuidi, a sve je bilo riješeno u razdoblju od 58. do 66. minute. Bacary Sagna je centrirao, a Griezmann glavom pogađa za izjednačenje. Isti igrač je četiri minute kasnije poentirao na asistenciju Olivera Girouda, a u 66. je pobjegao irskoj obrani, a Sagne Duffy ga kao posljednji čovjek ruši za izravni crveni karton.

Do kraja utakmice postojala je, dakako, samo jedna momčad na terenu. Francuska je imala rezultatsku i brojčanu prednost te su imali nekoliko velikih prigoda da na kraju dođu do još uvjerljivije pobjede.

Najveću šansu Francuzi su imali u 77. kada je Andre-Pierre Gignac dva puta pucao, a drugi udarac odsjeo mu je na gredi. Prilike za Tricolore još su imali Griezmann dva puta, Matuidi, Payet i Giroud, no nisu uspjeli još jednom svladati Randolpha te su se u četvrtfinale plasirali s minimalnom pobjedom.

Europsko prvenstvo 2016., nokaut faza

osmina finala

Švicarska4:5 **Poljska
Wales1:0Sjeverna Irska
Hrvatska0:1 *Portugal
Francuska2:1Irska
Njemačka3:0Slovačka
Mađarska0:4Belgija
Italija2:0Španjolska
Engleska1:2Island

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • narada10826.06.2016. u 18:54
    ma ko će drugi, sjajan igrač kao i ta ekipa kod koje igra radnim danima. Skoro logično nakon jake sezone u domaćoj ligi i LP. Još je mogao postigati hattrick
    narada108