Košarka

Katastrofalna završnica Cibone: Zadar poveo u polufinalu

Sportnet • subota, 12.05.2018.
Katastrofalna završnica Cibone: Zadar poveo u polufinalu
Foto: FaH

U prvom polufinalnom susretu odigranom u zadarskom Višnjiku, Zadar je svladao Cibonu i tako napravio veliki korak prema finalu...

PIŠE: Jan Šneler

Iako je prije utakmice Zadar bio favorit, Cibona je dobro izgledala dobar dio utakmice. Bez obzira na to što konačni rezultat to ne sugerira, utakmicu je doslovno Cibona prosula u posljednjih nekoliko minuta. Jedan od glavnih krivaca je i trener Vukova, Ante Nazor, koji je predugo držao na terenu pojedine igrače koji su igrali iznimno loše.

U prvoj četvrtini, Cibona je izgledala jako dobro. Luka Žorić je vukao zagrebački klub, dio iznimno dominantna u reketu a svoj posao dobro su odrađivali i šuteri. Sve to donijelo je gostima vodstvo nakon prvih 10 minuta. Cibona je u drugu četvrtinu ušla s vodstvom 22:29.

U drugoj dionici dvoboja, Zadar vrlo brzo dolazi do izjednačenja serijom 7:0, no Cibona se uspijeva othrvati pritisku i ponovno dolazi do vodstva. Žorić je bio odličan, a kvalitetna igru koju je prezentirao omogućila je i drugima da efikasnije ulaze pod koš ili šutiraju s poludistance. Sve to donijelo je Ciboni vodstvo 42:51 na poluvremenu.

Sve je izgledalo odlično za Cibonu, lijepo vodstvo, Zadar koji je izgledao nervozno i prilično disponiran Žorić. Ipak, već nakon odmora Zadar je potpuno stigao goste. Držala se Cibona još neko vrijeme, ali je onda Zadar konačno došao u vodstvo košem Lovre Bašića u 26. minuti. Bilo je 57:56 za Zadar. Gosti se ipak ne predaju i u posljednjoj minuti, Marko Tomas s dvije uzastopne trice dovodi Cibonu do vodstva koje je na ulasku u posljednjih 10 minuta iznosilo 63:64.

Bilo je jasno kako će biti borbe u posljednjoj dionici. Igra se za finale HT Premijer lige i ulog je velik. Cibona je dobro krenula, Žorić je pogodio bacanja za vodstvo 67:70, nešto malo manje od osam minuta do kraja. Tu je negdje stala i Cibona. Još su se neko vrijeme osjećali znakovi života, dok u potpunosti utakmica nije riješena. Od trenutka kada je Karlo Uljarević postigao polaganje za 72:72 (šest minuta do kraja), Zadar je u naredne tri minute napravio seriju 11:0. U tom istom periodu, Cibona je promašila četiri šuta za tri poena, od kojih su barem tri bila potpuno nerezonska.

Bilo je jasno kako Zadar tako veliku prednost neće propustiti i na kraju su domaći slavili rezultatom 89:78. Cibona je u posljednjih šest minuta utakmice postigla svega šest poena. U tom periodu na terenu su bili Tomas (šut 3/10), Branislav Ratkovica (šut 1/8 i Josip Bilinovac (šut 2/6). To je pitanje na koje će Nazor morati odgovoriti, jer potpuno je neshvatljivo da igrači čiji šut je bio prilično loš ove večeri u posljednjim minutama kao na treningu šutiraju trice. Uostalom, koncepcija šutiranja trica potpuno je pogrešna kada ih momčad šutira jadnih 17% (5/28).

Kod Zadra, odličnu partiju odigrao je Luka Božić, iznimno borbenu i angažiranu. Postigao je 25 koševa uz čak 14 koševa. Iako ga šut nije pretjerano služio, standardno srčano odigrao je i Ive Ivanov, također s double-double učinkom od 14 poena i 10 skokova. Kod Cibone, kao što smo naglasili Žorić je bio najaktivniji s 31 poenom i sedam skokova.

Druga utakmica polufinala na rasporedu je u utorak, 15. svibnja u 20 sati. U slučaju da Cibona slavi, treća utakmica igrat će se u nedjelju, 20. svibnja u 17.30 sati. U slučaju da Zadar slavi, oni će čekati pobjednika između Splita i Cedevita u finalu, čija prva utakmica je na rasporedu u srijedu, 23. svibnja.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!