SP 2019. - Skupina C, 5. kolo, 17.01.2019, 20:15 h
Danska
Danska 30:26 Norveška
Norveška

Danska potvrđuje status prvog favorita, u Herningu nadigrala Norvešku

Mihaela Bradovski • četvrtak, 17.01.2019.
Danska potvrđuje status prvog favorita, u Herningu nadigrala Norvešku
Foto: EPA

Najzvučniji dvoboj donjeg dijela ždrijeba donio je odluku o tome tko s koliko bodova ulazi u sljedeću fazu natjecanja. Danska je igrala protiv Norveške i glatko slavila 30:26...

Dugo očekivani susret između Danske i Norveške, dvije najjače vrste skupine C, domaćin SP-a dobio je uvjerljivije od onoga što se očekivalo, a prikazano je u prva četiri kola. Norveški je stroj do ovog susreta radio gotovo bez greške, no Landin, Hansen i društvo ipak su bili prejaki.

I Bergerud i Landin susret su otvorili obranama, ali nakon te uvodne obrane norveški je vratar stao dok je najbolji pojedinac Danske na ovom SP-u zadržao kontinuitet što njegovim suigračima na drugoj strani nije bilo teško pretvoriti u 4:1 nakon osam minuta igre.

Norveški je vratar na startu drugoga dijela stigao do šeste obrane dok je Landin već u 23. minuti upisao svoju osmu. U tim trenucima Norveška se uspjela primaknuti, no kako su njeni šuteri teško pronalazili put do mreže domaćin je dvije minute prije kraja prvog dijela otišao na +5.

Osim Landina sa sedam je pogodaka u tom prvom poluvremenu na traženoj razini bio i Mikkel Hansen, dok je na drugoj strani s četiri bio najuspješniji Jondal. Norvežanima je za bolji rezultat u tom prvom, visoko ritmičnom poluvremenu trebalo više koncentracije prilikom šuteva s vanjskih pozicija, ali i s crte.

Iako se u nastavak ušlo pri 17:14, Danska je već nakon pet minuta igre vratila pet pogodaka prednosti, za nijansu umirila igru i može se reći, po prvi puta od početka susreta u potpunosti kontrolirala situaciju na terenu. A kada je nekoliko napada kasnije još dodatno podigla prednost bila je upravo u poziciji koju je i priželjkivala.

To ju je dovelo u poziciju da pred prepunom dvoranom svojih navijača i prije sredine drugog dijela dođe na visokih osam razlike dok su Norvežani u tim trenucima djelovali potpuno nemoćno. I uoči ovog dvoboja iz norveškog su tabora stizali komentari kako je Danska jača vrsta i kako eventualni poraz ne bi doživjeli kao tragediju, no minus u kojem su u jednom trenu bili, zasigurno nisu očekivali.

Sagosen je svoj prvi pogodak iz šestog pokušaja postigao u 46. minuti, danska je obrana odrađivala odličan posao i nakon ovog se dvoboja izabrana vrsta Nikolaja Jacobsena, a prikazanim u svim elementima igre, prometnula u glavnog favorita za naslov. Posebno uzmemo li u obzir da se nalazi u donjem, lakšem dijelu ždrijeba. Ostaje samo za vidjeti je li ozljeda Renea Tofta Hansena ozbiljne prirode i hoće li se i njegovo ime upisati na podužu dansku 'out' listu.

Prebacivanje u brzinu manje Danska je u završnici dvoboja platila topljenjem svoje zalihe, Norvežani su time pak dijelom popravili dojam, no pobjeda domaće vrste nije za ozbiljno došla u opasnost. Ako se norveška vrste eventualno i nadala potpunom povratku sve je riješio pogodak Laugea minutu prije kraja za +4. S istom je razlikom, samo pri 30:26, susret i završio.

Mikkel Hansen predvodio je svoje trupe sa 14 pogodaka, Landin je svoj udio dao kroz 11 obrana, a na visokoj je razini bio i Rasmus Lauge sa sedam pogodaka iz osam pokušaja. Goran Johannessen postigao je najviše pogodaka, njih pet, u dresu norveške, Jondal je ostao na 4/4 iz prvog dijela dok je Bergerud izgubio bitku u odnosu na danskog kolegu, do zamjene je skupio šest obrana.

SP 2019. - Skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Čile32:27Saudijska Arabija
Austrija27:32Tunis
Danska30:26Norveška
1Danska 5167:103+6410
2Norveška 5175:119+568
3Tunis 5138:147-96
4Čile 5130:167-374
5Austrija 5121:148-272
6Saudijska Arabija 5112:159-470

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!