Košarka

Hrvatska u teškoj situaciji traži pobjedu od šest razlike, Poljaci favoriti

Jan Šneler • petak, 22.02.2019.
Hrvatska u teškoj situaciji traži pobjedu od šest razlike, Poljaci favoriti
Foto: EPA

U 11. kolu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u košarci, košarkaši Hrvatske igraju protiv Poljske. Hrvatsku samo čudo vodi u Kinu, ali dok ima nade treba vjerovati...

Iako se posljednjih mjeseci zaboravilo da se uopće još igraju kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u košarci, danas je na rasporedu 11. kolo. U Varaždinu će Hrvatska ugostiti Poljsku i samo pobjeda od šest i više razlika drži nacionalnu selekciju u igri.

Već smo pisali o tome i ne treba previše riječi trošiti. Hrvatska je odradila katastrofalno ove kvalifikacije i pravo pitanje je, zaslužuje li uopće prolaz dalje. Malo se ulaže u kult reprezentativne vrste koja nam je toliko dobroga donijela, a čini se kako u posljednje vrijeme potpuno diletantski shvaćamo koncept kvalifikacija i igranja za reprezentaciju.

Izbornik Dražen Anzulović ponovno je iznenadio izborom igrača, nekih koji svakako zaslužuju poziv tu nema i Hrvatska će, bez podcjenjivanja ikoga, u prilično tankom sastavu dočekati opasne Poljake. Poljska je pobijedila sa 79:74 u prvom susretu, a sada dolazi još jača s najboljim igračem Maciejom Lampeom.

"Igrači koji su se odazvali pozivu su najbolji igrači koje hrvatska reprezentacija u ovom trenutku može imati. Siguran sam da će ti igrači pružiti maksimum u utakmici protiv Poljske, ali treba nam podrška publike i pozivam sve Varaždince i sve ljubitelje sporta, ne samo košarke, da dođu podržati hrvatsku reprezentaciju", rekao je izbornik.

Situacija u skupini je sljedeća. Hrvatska mora večeras slaviti protiv Poljske s minimalno šest razlike i pobijediti u posljednjem kolu Mađarsku u gostima. To bi joj donijelo 18 bodova. S druge strane, Poljska uz današnji poraz, mora izgubiti u posljednjem kolu od Nizozemske koja je već ispala iz utrke za Svjetsko prvenstvo. Usporedbe radi, Poljaci su u s'Hertogenboschu slavili s uvjerljivih 78:105.

Veliko iznenađenje bi bio njihov poraz u posljednjem kolu, ali moramo biti iskreni i reći kako su Poljaci večeras favoriti. Motivirani su, spremni su za utakmicu i u daleko jačem sastavu igraju protiv Hrvatske. Tužna činjenica je da Hrvatska vjerojatno neće putovati u mađarski Szombathely na susret posljednjeg kola s nadom da može proći dalje, već isključivo da zaključi neuspješni kvalifikacijski ciklus.

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, 11. kolo:
Hrvatska - Poljska (18.00)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!