Rukomet

Hrvatska ženska juniorska reprezentacija otputovala na Europsko prvenstvo u Mađarsku

Sportnet, Mihaela Bradovski • srijeda, 10.07.2019.
Hrvatska ženska juniorska reprezentacija otputovala na Europsko prvenstvo u Mađarsku
Foto: Ivana Strahija

Niz velikih natjecanja mlađih dobnih skupina ovoga ljeta, kada su hrvatske reprezentacije u pitanju, otvaraju juniorke Europskim prvenstvom kojemu je domaćin Mađarska, odnosno grad Gyor.

Hrvatska je u izuzetno teškoj skupini s Danskom, Njemačkom i Nizozemskom. Tijekom tri okupljanja u posljednjih mjesec dana izbornik Ivan Jerković imao je na pripremama 20-tak igračica. Među njima nisu bile Tena Petika, Josipa Kaselj i Ana Malec koje su nosile vanjsku liniju prošle godine. Sve su one nažalost, ozlijeđene.

"Budući da sam reprezentaciju preuzeo u studenom, trebalo mi je vremena da upoznam djevojke i prenesem im svoja razmišljanja i igru koju mislim da trebamo igrati. Imali smo nešto prijateljskih utakmica u proljeće u Umagu i Ivanić Gradu za upoznavanje. Ali, tek je nedavni turnir u Budimpešti zapravo pokazao pravu sliku gdje smo i na čemu treba raditi. Iza nas je više od 40 treninga na kojima smo tražili rješenja za vanjsku liniju, bez koje smo ostali zbog brojnih ozljeda. Dosta smo vježbali i obranu 5-1, koja tradicionalno ne odgovara skandinavskim ekipama. Sigurno je da ćemo dati svoj maksimum. Silna želja nam je proći skupinu i ući među osam najboljih. Skupina u Gyoru izuzetno je teška. Otvaramo turnir s Danskom koja je najuspješnija reprezentacija u povijesti europskih prvenstava, pa nas čekaju Njemačka i Nizozemska koje tradicionalno imaju jako dobre rukometašice u toj kategoriji. Ali što je, tu je", kaže Ivan Jerković, izbornik ženske juniorske reprezentacije.

Lea Franušić dodaje: "Jako puno smo trenirale ovih gotovo mjesec dana. Pokušavale smo stvoriti igru koju je izbornik zamislio. Imamo jako tešku grupu u Gyoru, ali mi smo spremne i dat ćemo sve od sebe. Ako je suditi po ovom turniru u Budimpešti, Mađarska mi izgleda kao najveći favorit Prvenstva."

Inače, europska prvenstva za juniorke održavaju se od 1996. godine. Hrvatska je do ove godine sedam puta bila sudionik tih natjecanja i pamti jedan veliki rezultat, odnosno medalju. U Francuskoj 2000. godine hrvatske su juniorke osvojile brončanu medalju. Bila je to generacija Maide Arslanagić, Lidije Horvat, Dijane Golubić... Na tri posljednje europske smotre uglavnom su bile prolaznice, osvojivši jedno 13. i dva 12. mjesta. Ukupno su na ta tri prvenstva ostvarile dvije pobjede.

Vrijeme je da se to promijeni. Zato, sretno djevojke u Gyoru, gradu europskih prvakinja.

RASPORED UTAKMICA U SKUPINI B:
Četvrtak, 11. srpnja
16:30 Hrvatska – Danska
Petak, 12. srpnja
14:30 Hrvatska – Njemačka
Nedjelja, 14. srpnja
16:30 Hrvatska – Nizozemska

POPIS IGRAČICA ZA EUROPSKO PRVENSTVO:
PETRA MARINOVIĆ- RK DALMATINKA
KARMELA POKOPAC – ŽRK BJELOVAR
LUCIJA IVANDA – ŽRK BJELOVAR
LANA JARAK – RK DALMATINKA
LARA MIHOLIĆ – RK TREŠNJEVKA
EMA BARBIR – RK DALMATINKA
NIKA VOJNOVIĆ – RK LOKOMOTIVA
ELENA POPOVIĆ – RK PODRAVKA VEGETA
SARA SABLJIĆ – ŽRK SPLIT 2010
LUCIJA JANDRAŠIĆ – RK PODRAVKA VEGETA
EMA GUSKIĆ – ŽRK BJELOVAR
MIA TUPEK – ŽRK SESVETE – AGROPROTEINKA
TINA BARIŠIĆ – ŽRK IVANIĆ
LEA FRANUŠIĆ – RK PODRAVKA VEGETA
BARBARA GILLINGER – ŽRK B BJELOVAR
DORA PAJIĆ – ŽRK ZRINSKI

STRUČNO VODSTVO:
Ivan Jerković, izbornik
Ante Burger, trener
Maja Dundović, tehniko
Tina Krmpotić, fizioterapeut
Mirko Zorko, trener vratarki
Alen Marošević, kondicijski trener

AUTOR: Hrvatski rukometni savez

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!