Rukomet

Jaganjac: 'Nervoza na početku bila je znak koliko je dečkima stalo'

Branimir Korać • četvrtak, 16.01.2020.
Jaganjac: 'Nervoza na početku bila je znak koliko je dečkima stalo'
Foto: Pixsell

Nećemo dugo čekati da i Halila Jaganjca dočekamo u nekoj značajnijoj ulozi u reprezentaciji, za ovo Prvenstvo nije bio u konkurenciji, ali on dolazi...

Halil Jaganjac predstavlja budućnost hrvatskog rukometa. Lijevi vanjski Nexea za ovu akciju nije ušao na popis Line Červara, ali njegovo vrijeme tek dolazi.

Iz igračkog kuta može vrlo lako ocijeniti hrvatsku igru i sve ono što se događa u reprezentaciji. U početku je bilo male nervoze, protiv Crne Gore je trebalo probiti taj led.

"Iz igračkog iskustva odmah mogu potvrditi kako ta nervoza pokazuje da je igračima stalo i da su sto posto unutra. Čak i kod iskusnijih igrača bila je vidljiva, svima je očito jako bitno i stalo da se dođe do dobrog rezultata. Kasnije se vidjelo da smo dobra i ozbiljna reprezentacija, pa i u tim drugom poluvremenu s Crnogorcima. Najveći dobitak su nam odlična obrana i Šego na golu. S takvom obranom sve je lakše, imamo i tu spoznaju da svaku pogrešku možemo nadoknaditi i popraviti tom silnom borbenošću", kaže Jaganjac za Sportnet.

Ulazak u turnir vrlo je bitan i tek kada dođete na Europsko prvemstvo možete dobiti osjećaj kakvi ćete biti.

"Na pripremama se to nikada odmah ne vidi, to je stvar momenta, Najbolji primjer su vam Francuska i Danska koji su igrali Zlatnu ligu, Danci su tamo dobili i Francuze i Norvežane, izgledali odlično, a ovdje kao sasvim druga ekipa - labavo, propusno, nesigurno... Hrvatska zasad izgleda jako uvjerljivo."

Jaganjac spada u mladu gardu, one koji dolaze i od kojih se očekuje puno u budućnosti, igrači koji će nositi reprezentaciju.

"Najbolje se možemo nametnuti napornim radom, Na prošlom Prvenstvu su otkriveni Mandić i Šipić koji su godinu dana stariji od nas i oni su se nametnuli te su sada standardni dio reprezentacije s velikom minutažom. Dolazi polako vrijeme i za našu generaciju srebrnih, a sigurno će u tom krugu igrača koji su zapaženi biti i nas nekoliko. Možda će za to trebati još godina, dvije, možda i tri što svejedno nije puno s obzirom da vanjski igrači duže sazrijevaju. Žao mi je Martinovića jer je imao priliku zablistati, znam kakve su mu sposobnosti i što sve može, odlično bi se nadopunjavao sa Stepančićem."

Hrvatska nikada nije imala problema s mladim selekcijama i uvijek se moglo računati da će doći nove snage.

"U svakoj generaciji izbacujemo vrhunske pojedince koji su kasnije godinama u reprezentaciji. Nema nikakvog razloga da se to ne nastavi jer iza nas opet dolaze mladi i talentirani dečki. Naš sustav i treneri koji rade s mladim igračima spadaju u sam svjetski vrh i elitu."

Danas Hrvatska igra protiv Austrije.

"Domaćinska reprezentacija koja igra na srce i oni igrači koji nisu toliko poznati i zapaženi igrat će na 150 posto svojih mogućnosti. Takva atmosfera izvlači iz igrača ono što ni sami nisu bili svjesni da mogu pružiti. Treba se pripaziti Austrije, ali mi smo ipak favoriti. Puno se tu nas pita, no jasno je da će trebati zaustaviti liniju Bilyk - Božović - Weber. Međutim nikoga drugog od igrača ne smije se zaboraviti i podcijeniti."

Nekako se najviše spominje kako bi susret odluke mogao biti onaj s Njemačkom koju je Španjolska razbila.

"Znam da postoje reprezentacije koje nekome odgovaraju ili ne odgovaraju. Njemačka u iobrani igra čvrsto, neprobojno, žestoko, a Španjolska opet drugačije. Oni su agresivni svojim kretanjem na linije dodavanja i tako provociraju veliki broj pogrešaka. Jednostavno guše protok, dovode do pasiivne igre, a imaju ubojiu kontru. S Njemačkom će nam sigurno biti teško, to su uvijek vrlo tijesne utakmice na jednu loptu. Oni su gruba momčad, posebno u obrani, ratnici su, našim igračima tu će biti jako teško."

Velika priča ovog Prvenstva je Portugal.

"Poznajem jako dobro Portugalce, sjajni su i u mojoj generaciji. Oni će samo napredovati, imaju iza sebe velike nogometne klubove s jakim financijama. Oni se sada samo uhodavaju, imaju sjajnu školu rukometa i veliko znanje, strašne predispozicije... Najugodnije su iznenađenje. Nisu samo dobili Francuze pa nestali, igrali su i s Norveškom ravnopravno, a svi znamo koliko su Norvežani moćni i kako igraju taj atomski rukomet."

Sve utakmice možete pratiti uživo ili pogledati naknadno samo na RTLplayu.

FOTO: Nel Pavletić/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!