Ostali sportovi

Nebo slavilo u gostima kod Marine Kaštela, Riboli susjedski derbi s Brdima

Sportnet, Krešimir Milić • ponedjeljak, 02.10.2023.
Nebo slavilo u gostima kod Marine Kaštela, Riboli susjedski derbi s Brdima

Krenula je odbojkaška Superliga u muškoj i ženskoj konkurenciji. Varaždinci su jedini slavili kod kuće u prvom kolu, bodovi ostalih susreta idu gostima…

Krenula su uzbuđenja u domaćoj Superligi odbojkašica, i već od 1. kola pokazalo se da će liga biti rezultatski vrlo neizvjesna i silno zanimljiva. U prvoj ovosezonskoj utakmici, odigranoj još u petak, sastale su se aktualne prvakinje Hrvatske Mladost i novakinje u Superligi Don Bosco. Mladostašice su pobijedile s 3:0 (19, 12, 12) za 73 minute igre, no rezultat ne pokazuje koliko je snažan otpor pružila nova zagrebačka ekipa. Naime, u prvom su setu većim dijelom vodile, posljednji puta 18:16, a onda su odbojkašice iz Doma odbojke jurnule svom snagom i taj set preokrenule u svoju korist velikom serijom za 25:19. U ostala dva nije bilo više tolikog otpora Don Bosca.

Igraj na odbojkaške utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

"Ostvarile smo cilj, da u sezonu startamo pobjedom, stoga čestitam cijeloj ekipi. Bila je odlična atmosfera na utakmici i hvala navijačima na podršci", rekla je nakon utakmice Matea Smoljan, libero Mladosti.

U susjedskom derbiju Ribola Kaštela je za 78 minuta s 3:0 (25, 20, 14) pobijedila Brda na njihovom terenu. Nakon prvog seta dobivenog na razliku, gdje su Brda imala set loptu kod 25:24, nakon što su napravile 4 poena u nizu, ali nisu znale završiti set, ostali su puno lakše otišli na stranu Kaštelanki.

Nebo je odigralo veliku utakmicu protiv Marine Kaštela, pobijedile su Zaprešićanke s 3:1 u gostima za 120 minuta igre. Povele su gošće s 2:0 u setovima (22, 23), vodile u trećem 20:18, no domaće serijom 4:0 preuzimaju vodstvo te taj period igre na kraju dobijaju sa 25:22. U četvrtom Marina kreće od početka jako, vode i sa +7 razlike, posljednji puta 17:12, ali tada Zaprešićanke serijom 8:0 odlaze na 20:17 te konačnih 25:20 i velika dva boda u gostima.

Dinamo je u gostima kod Osijeka slavio s 3:1 nakon 105 minuta igre. Prvi set tijesno su dobile Zagrepčanke s 25:23, drugi lagano Osječanke s 25:14, a onda slijedi ponovno napad gošći koje uzimaju slijedeća dva seta (21, 14) za važnu pobjedu u gostima na otvaranju sezone. Karlovački Kelteks s gostovanja u Splitu vraća se s dva boda, pobijedile su s 3:0 (20, 24, 23) nakon 86 minuta. Splićanke su u drugom setu propustile set loptu kod 24:23, Karlovčanke su serijom 3:0 uzele i taj i slijedeći set.

Rijeka CO i Enna Vukovar sastali su se i lani u 1. kolu Superlige. Povele su domaće s 1:0 (25:19) ne dozvolivši gošćama niti jednom biti u pozitivi s rezultatom, u drugom su vodile s 22:20 no to nisu znale kapitalizirati do kraja pa Vukovarke izjednačuju na 1:1 u setovima (23:25). Treći ponovno ide domaćima (25:23) u vrlo izjednačenom setu u kojem niti jednom nisu vodile više od 3 poena razlike. Četvrti je bio puno lakši (25:19) za pobjedu od 3:1 nakon 104 minute igre.

U muškoj konkurenciji nije bilo toliko dramatike kao u 1. kolu Superlige žena. Mladost, aktualni prvak Hrvatske je u Rovinju s 3:0 (18, 18, 19) pobijedila Rovinj za 84 minute, dozvolivši domaćinu tek uvodna minimalna vodstva u drugom i trećem setu. Rijeka je protiv lanjskog finaliste Superlige, Murse Osijek, osvojila prvi set s 25:18, ali i izgubila slijedeća tri (16, 12, 21). Meč je potrajao 109 minuta.

"Čestitke protivniku na pobjedi, bila je vjerujem dobra utakmica, igrali smo skoro dva sata. S naše je strane bilo grešaka koje se ne bi smjele raditi, no s druge strane, igrali smo ipak protiv protivnika koji je lanjski vice-prvak pa sam na kraju sve u svemu zadovoljan igrom moje momčadi", rekao je nakon utakmice Veimir Liverić, trener Rijeke.

Mario Teppert, trener Murse Osijek dodao je: "Očekivali smo ovako tešku i borbenu utakmicu, a na kraju je ipak presudilo naše iskustvo. Rijeka je mlada i talentirana ekipa, ali nakon što su dobili prvi set počeli su raditi neke pogreške što nam je pomoglo da se vratimo u utakmicu i na kraju zasluženo slavimo."

Kitro Varaždin s 3:1 pobijedio je momčad Medicinar Trnja nakon 110 minuta borbe.

Matej Ivić iz varaždinske momčadi nakon susreta je izjavio: "Odigrali smo jako dobru utakmicu protiv vrlo kvalitetnog suparnika Medicinara. Dva smo seta dominirali, u trećem je došlo do malog pada u igri ali smo se vratili odmah u četvrtom setu i jako sam zadovoljan igrom moje momčadi. Na kraju smo bez većih problema ostvarili važnu pobjedu na startu Superlige."

Ribola Kaštela u gostima kod Zadra slavila je s 3:0 (7, 15, 22) nakon samo 66 minuta igre. U prvom su setu Kaštelani ostavili domaće na samo 7 poena, da bi im u trećem dozvolili vodstvo od 21:20, a onda serijom 4:0 ponovno preuzeli inicijativu i meč lagano priveli kraju.

Centrometal je imao nezgodno gostovanje na startu sezone u Slavonskom Brodu kod Marsonije koja ove godine izgleda puno jače no lani. No, iskusni Međimurci znali su kako riješiti taj problem, pobijedivši 3:0 (22, 17, 15) nakon 83 minute igre.

Kristijan Šućur iz pobjedničke momčadi nakon susreta je izjavio: "Znali smo da su se Brođani pojačali, stoga smo ih dobro skautirali prije našeg susreta. Ima tu puno odličnih igrača, no još nisu uigrani do kraja."

Trener domaće momčadi Marsonije Živanović konstatirao je na kraju da je Centrometal bio jak suparnik za njih.

"Mi smo korektno otvorili meč, držali neku razliku, igrali egal do polovice seta, ali Centrometal je iznimno jak suparnik za nas još uvijek. Pokušali smo napraviti priključak u drugom setu, vrlo slično kao i u prvom setu, solidna igra do polovice seta i nakon toga drastični pad. U trećem setu sam pokušao izmjenama vratiti momčad u igru ali nam to nije pošlo za rukom. No, početak je sezone i ja sam uvjeren da ćemo pomrsiti račune mnogima iz gornjeg dijela tablice, a mi da ćemo ostvariti cilj da budemo negdje u stabilnoj sredini."

Posljednji susret 1. kola igrao se u Splitu, gdje je gostovao Sisak. Gosti su u prvom setu vodili s 18:12 i skoro izgubili taj period igre, jer su domaći serijom 5:0 stigli do samo poena zaostatka te u završnici imali i set loptu kod 24:23, da bi gosti ipak na kraju dobili s 26:24. Siščani su otvorili drugi set s 4:0, imali i 20:19, no i taj je set na kraju završio na razliku, 27:25, ali za Split. Prvi dio trećeg seta rezultatski pripada Splitu, a drugi Sisku, koji je taj period igre dobio s 25:19. Istim rezultatom Sisak dobiva i četvrti set, za konačnu pobjedu od 3:1 nakon 114 minuta igre i dva vrijedna boda s gostovanja.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!