Nogomet

Najvažnija utakmica dosadašnjeg dijela sezone, ulog ogroman za obje strane

Branimir Korać • nedjelja, 17.12.2023.
Najvažnija utakmica dosadašnjeg dijela sezone, ulog ogroman za obje strane
Foto: Damir Senčar/HINA

Dinamo u 19. kolu SuperSport HNL-a dočekuje na Maksimiru Hajduk. Vrlo turbulentna sezona za modre koji ovdje imaju pravo razmišljati samo i jedino o pobjedi. Hajduku bi novi bodovi na Maksimiru dali dodatni zamah na putu prema tituli prvaka...

Iako će treneri obično govoriti kako je ovo utakmica kao i svaka druga, da je vrijedna tri boda i da neće odlučiti prvaka, Dinamo i Hajduk danas ipak igraju utakmicu koja je "malo važnija" i s rezultatske, ali i psihološke strane.

Igraj na utakmice SuperSport HNL-a na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Hajduk je osvojio jesensku titulu, ali Mislav Karoglan nerijetko govori kako tablica vara i nije realna s obzirom da nemaju svi isti broj utakmica. Točno, Dinamo ima dvije utakmice manje od Hajduka i osam bodova manje, jasno da bi mu ova pobjeda pružila priliku da drži ključeve preuzimanja vrha u svojim rukama.

Hajduk pak pobjedom može pobjeći na vrlo velikih 11 bodova i bez obzira na dvije utakmice više, brojka je to koja psihološki utječe na obje momčadi.

U Hajduku su s razlogom zadovoljni dosadašnjim dijelom sezone, posebno onim dijelom od dolaska na klupu Karoglana. Iven Leko je lutao i odlutao s klupe, čelnici kluba odlučili su se za Karoglana koji je odmah okrenuo momčad na svoju stranu, postigao homogenost i Hajduk pod njegovim vodstvom marljivo skuplja bodove.

Dinamo je također mijenjao trenera, Igor Bišćan postao je bivši nakon traumatičnog ispadanja iz Lige prvaka protiv AEK-a, uslijedio je cirkus s angažmanom Sergeja Jakirovića koji je još uvijek na klupi iako je Dinamo imao više nastupa ispod svoje razine nego iznad nje.

Ne bi bilo fer tvrditi kako je Jakirović isključivi krivac, prijelazni rok odrađen je dosta loše, zasad je pojačanje samo Takuro Kaneko, ali njemu je trebalo nekoliko mjeseci uopće za prilagodbu.

Ovo je prilika za Dinamo da dođe u situaciji da se vrati na vrh ljestvice nakon odrađenih zaostalih utakmica.

Što su rekli

Sergej Jakirović, trener Dinama: "Slijedi nam važna utakmica protiv Hajduka iako mislim da se tu neće ništa odlučiti. Možda ona nekome može donijeti psihološku prednost. Cijelo ovo vrijeme imamo bodovni zaostatak uz dvije odgođene utakmice koje ćemo odigrati na proljeće i morati u njima pobijediti. Znamo što nam je činiti, imamo dvije utakmice manje i bodovni zaostatak, pokušat ćemo sve napraviti da uz pomoć navijača pobijedimo."

Mislav Karoglan, trener Hajduka: "Bit će to utakmica koja neće ništa definirati. Derbi ima svoju posebnu težinu, ali činjenica je da ćemo mi i u ponedjeljak biti prvi, neovisno o ishodu. Dinamu je rezultatski utakmica puno bitnija i rekao bih da je veći pritisak na njima nego na nama. Ne razmišljam o bodu, to mi je poraz u startu. Ne možeš odigrati na bod. Spremamo se za protivnika kao i za svaku utakmicu i tako ćemo izići i na teren. Naravno da je momčad Dinama kvalitetna, radi se o momčadi koja ima najveći posjed u ligi."

Mjesto, vrijeme, sudac

Zagreb, Maksimir, 17:15

Sudac: Patrik Kolarić

Nedostaju

Dinamo: Šutalo, Emreli, Jurić, Menalo, Drmić, Vrbančić

Hajduk: Žaper, Melnjak, Dolček, Ferro, Kalik

Prošli dvoboj

U prošlom dvoboju na Poljudu Hajduk je slavio s 1:0, a strijelac jedinog pogotka iz jedne od rijetkih prilika bio je Emir Sahiti.

Prognoza

Dinamo se u zadnje vrijeme počeo buditi i izgleda bolje, a hoće li to biti dovoljno za prvu ovosezonsku pobjedu protiv Hajduka, vidjet ćemo.

SuperSport HNL

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!