Nogomet

Dinamo brani prednost i traži plasman u četvrtfinale

Petar Jenjić • četvrtak, 14.03.2024.
Dinamo brani prednost i traži plasman u četvrtfinale
Foto: Dario Grzelj/HINA

Dinamo se večeras bori za četvrtfinale Konferencijske lige. Nakon 2:0 pobjede na Maksimiru, Modri će na kultnoj Toumbi braniti prednost i pokušati izboriti sljedeću fazu natjecanja...

Pred nama je uzvratna utakmica osmine finala Konferencijske lige između PAOK-a i Dinama. Na kultnoj Toumbi, stadionu kojeg još zovu "crni pakao", utakmica počinje u 18:45 sati, a dvoboj grčke i hrvatske momčadi sudit će Nijemac Harm Osmers koji do sada nikada nije sudio ni Dinamo niti bilo kojem drugom hrvatskom klubu.

Igraj na PAOK - Dinamo na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Bio bi to još jedan fantastičan doseg za hrvatskog prvaka koji je pod vodstvom trenera Nenada Bjelice već osjetio kako je igrati u toj fazi. Radilo se o Europskoj ligi, a tada ga je eliminirao portugalski velikan Benfica i to tek nakon produžetaka u Lisabonu.

Protekli četvrtak Dinamo je odlično odradio posao protiv grčke ekipe i zasluženo donio lijepu prednost na uzvrat. U odličnoj atmosferi slavio je s 2:0, a oba pogotka postigao je Bruno Petković. Bio je to očekivano zanimljiv dvoboj protiv momčadi koja je kvalitetom dosta slična AEK-u. Međutim, Dinamo je ovaj put bio bolji, nije ponovio onako nesiguran nastup kao u drugom poluvremenu dvoboja s Atenjanima na Maksimiru i zasluženo nosi prednost na uzvrat.

Dinamo je prije ovog dvomeča imao teško gostovanje kod Osijeka na Opus Areni gdje je u sudačkoj nadoknadi drugog poluvremena došao do boda (1:1). Po tko zna koji put ove sezone spasio se od gubitka utakmica u SuperSport HNL-u u zadnjim minutama. U međuvremenu je u goste stigao i Slaven Belupo koji se vratio s dva gola zaostatka. Prisiljen je bio Sergej Jakirović ubaciti i standardne prvotimce, nakon čega su Modri postigli tri pogotka kojima nastavljaju borbu s Rijekom i Hajdukom za vrh ljestvice.

PAOK je uoči dolaska u Zagreb slavio u prvenstvu protiv Lamije s 2:0 i držao prvo mjesto u prvenstvu. Međutim, tu je poziciju izgubio u vikendu između prve i druge utakmice s Dinamom. Aris je slavio na Toumbi s 1:0 što je iskoristio AEK za prelazak na vodeće mjesto. Crno-bijeli ostali su na 60 bodova, dok im veliki konkurent sada bježi dva boda.

Jasno, nakon dva uzastopna poraza, užarila se atmosfera oko momčadi. Dio tamošnjih medija propitkuje njegovu sudbinu na klupi solunskog kluba, a navijači su posjetili momčad u kampu kako bi "probudili" igrače i stvorili dodatan impuls u pohodu na veliki preokret.

Trener Dinama u najavi susreta rekao je da nema prevelikih problema s ozljedama igrača. Svi su spremni, osim Marka Bulata koji je ostao u Zagrebu. Roster će biti identičan kao i proteklog četvrtka, a hoće li biti određenih promjena unutar početnih 11, preostaje nam saznati. Postoji još jedna dvojba koju Sergej Jakirović treba odlučiti, ali prevelikih iznenađenja neće biti.

U Zagrebu će još ostati: Sadegh Moharrami, Marko Rog, Lukas Kačavenda, Luka Stojković, Mahir Emreli, Dino Perić, Arijan Ademi, Fran Brodić i Ronael Pierre-Gabriel.

Za Solun putuju Nevistić, Zagorac, Klarin, Bernauer, Theophile-Catherine, Cvetko, Ristovski, Živković, Šutalo, Perković, Ogiwara, Sučić, Halilović, Mišić, Hoxha, Špikić, Vidović, Kaneko, Vrbančić, Baturina, Petković i Kulenović.

Što su rekli

Razvan Lucescu, trener PAOK-a: "Borit ćemo se za prolaz, sigurno se nećemo predati. Ovo je mislim, treći put u našoj povijesti da možemo doći do četvrtfinala. Bit će novih igrača u sastavu, moramo naći motivaciju i inspiraciju. U težoj smo situaciji nego uoči utakmice u Zagrebu, ali u nogometu smo vidjeli i mnogo težih situacija u kojima se dogodio preokret. Imamo volju, vjerujem i znanje i kvalitetu."

Sergej Jakirović, trener Dinama: "I mi i PAOK volimo posjed i loptu. PAOK je opasan kada osvoji loptu, imamo još prostora za naprijed. Morat ćemo biti kompaktni, zgusnuti. PAOK je odigrao slabije, posebno krila, morat ćemo sutra i mi igrati bolje. Mentalna priprema je važna, međutim mi imamo iskustvo igranja velikih utakmica. Bez obzira na situaciju na tribinama igramo 11 na 11. Mi se moramo držati svog plana igre."

Mjesto, vrijeme, suci

Toumba Stadium, Thessaloniki, 18:45

Sudac: Harm Osmers

Nedostaju

PAOK: Michailidis, Sastre, Troost-Ekong (ozljede)

Dinamo: Stojković, Bulat, Rog, Moharrami (ozljede), Ogiwara pod upitnikom

Zadnji susret

Dinamo je odigrao odličnu utakmicu na Maksimiru i slavio s 2:0 golvima Brune Petkovića.

Prognoza

S obzirom na formu u posljednje vrijeme, Dinamo je pokazao da se na njega itekako može računati u europskim utakmicama. Vjerujemo da će sačuvati zaostatak i večeras potvrditi plasman među osam najboljih u natjecanju.

Konferencijska liga, nokaut faza

osmina finala - uzvrati

Fenerbahçe0:1Royale Union Saint-Gilloise
Fiorentina1:1Maccabi Haifa
PAOK5:1Dinamo
Viktoria Plzeň3:1 **Servette
Aston Villa4:0Ajax
Club Brugge3:0Molde
Lille1:1Sturm Graz
Maccabi Tel Aviv1:6 *Olympiakos

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!