Nogomet

U Karlovcu izravno za Europu, u Puli za ostanak

subota, 01.05.2010.
U Karlovcu izravno za Europu, u Puli za ostanak
Foto: Davor Sajko

Prije najvećeg hrvatskog derbija kasnije navečer na Maksimiru, velike će se borbe voditi prije svega u Karlovcu, gdje će se tražiti viza za Europu te u Puli, gdje će se tražiti bodovi spasa...

Karlovac i Šibenik danas će na stadionu pokraj Korane odigrati važnu utakmicu za plasman u Europsku ligu. I jedni i drugi žarko žele izboriti Europu i zato bi se na Čavlekovu stadionu trebao igrati dobar nogomet. Trener Karlovca, Igor Pamić, jasno je poručio da ga ne zanimaju nikakve kalkulacije i da njegova momčad danas mora osvojiti sva tri boda.

"Cijelu sezonu sam želio da budemo da kraja u borbi za Europu. Sad smo tako blizu, ali isto je tako realno da su nam druga i treća pozicija dosta daleko nakon poraza od Hajduka. Odradit ćemo svoje i pokušati kroz pravu igru doći do tri boda", rekao je Paminjo.

Ponovno će izostati Vukman, koji je još uvijek ozlijeđen, ali neće biti ni standardnog stopera Bunoze zbog žutih kartona. "Ova utakmica je izuzetno važna. Trebamo danas pobijediti i onda čekati Kup gdje Hajduk ima prednost i eventualnom pobjedom puno bi nam olakšao posao", zaključio je trener Karlovčana.

Nedostaju: Vukman (ozljeda), Bunoza (kartoni)

Buran je bio dan u kojem su Šibenčani trebali krenuti na put prema Karlovcu. Igrači su u vrijeme predviđeno za odlazak odlučili da ne žele na put zbog nepoštovanja dogovora o premijama. I kad se već počelo šuškati da bi na put mogli i juniori, igrači su dobili dodatna jamstva uprave, pa će na sam dan utakmice svi, osim ozlijeđenih, zauzeti svoje mjesto u autobusu.

Zbog svega navedenog potpuno u drugi plan pala je činjenica kako je riječ o iznimno bitnoj utakmici, utakmici koja će vrlo vjerojatno odlučivati o četvrtom mjestu na ljestvici i putu u Europu. Pitanje je i kako će momčad reagirati nakon sve što se događalo.

S obzirom da Karačić i ovoga puta zbog ozljeda ne može računati na nekoliko igrača teško je reći kakav će sastav poslati na teren od prve minute. Sigurno je da će napadački dvojac činiti Zec i Dajić. Iako su obojica načeti, stisnut će zube i pomoći u jednoj od najznačajnijih utakmica sezone.

Nedostaju: Jurčević, Božić, Bačelić-Grgić, Fuštar (ozljeda)

Međimurci Cibaliju dočekuju svjesni da im je to praktički posljednja prilika da dokažu da su vrijedni prvoligaškog društva. U tjednu za nama mnogo je tinte proliveno na mogući antagonizam vinkovačkog stratega prema Međimurcima, no to je opovrgao Tomislav Ivković rekavši: "Mršić i ja igrali smo zajedno i prijatelji smo, pa znam da on nije osvetoljubivi čovjek. Danas treneri dobivaju otkaze često, neki na ugodniji neki na manje ugodan način, i nema smisla ljutiti se zbog toga."

Kako mu momčad počinje dobivati na automatizmu i tehničko-taktičkoj pripremljenosti Ivković sve više žali što nije ranije došao u Čakovec. No, sad je tako kako je i jedino što preostaje jest da momčad pokuša izboriti ostanak. Svjesni da Cibalija nije mali zalogaj, igrači su najavili zalaganje čak i iznad mogućnosti.

Trener vjeruje u kvalitetu svoje ekipe, čak i nakon poraza u Zagrebu, pa promjena u sastavu neće biti. "Planiram samo promijeniti mjesta nekim igračima", najavio je Ivković.

Nedostaju: Pintarić (ozljeda)

I dok Međimurje protiv Cibalije traži bodove spasa, vinkovački prvoligaš utakmicu dočekuje s nekim drugim motivima. Nebesko-plave jako malo dijeli od toliko željenog plasmana u Europi, a uspiju li se iz Čakovca vratiti neporaženi, preostala dva kola mogla bi postati nevažna, iako bi i dalje ostalo otvoreno "bojište" s Hajdukom za drugu poziciju.

"S pobjedom u Čakovcu osigurali bismo najmanje treću poziciju, što nam je primarni cilj. Naravno, ako nas pomazi rezultat zagrebačkog derbija, otvorit će nam se i put prema drugom mjestu" najavio je dvoboj sa svojim nekadašnjim klubom Stanko Mršić.

Osim za trenera Cibalije, subotnja utakmica bit će posebna i za Dinu Kresingera, koji je upravo u Čakovcu stekao prvoligaško ime. S obzirom na odlične igre u posljednjih nekoliko utakmica, upravo bi Kresinger trebao biti glavni adut Vinkovčana u ovom susretu, pogotovo što zbog tri žuta kartona neće nastupiti Josip Milardović, ponajbolji igrač nebesko-plavih ovog proljeća.

Nedostaju: Milardović, Mazalović (kartoni), Bagarić (ozljeda)

Istri 1961 ostao je trokorak za opstanak u prvoj ligi. Prvih od tih koraka bit će na Verudi protiv zaprešićkog Intera, jednog od konkurenata u borbi za izbjegavanje posljednjih pozicija. Ovaj susret je od posebne važnosti jer bi pobjedom Istra na ljestvici prešla i Inter, a poraz bi doveo Puljane na korak od druge lige.

U Zaprešiću su, u prvom dijelu prvenstva, Puljani izgubili 1:0 te će doma tražiti ne samo pobjedu, već i pobjedu s dva gola razlike koja bi im donijela prednost nad Interom u slučaju da sezonu završe bodovno poravnati s njime.

Trener Zoran Vulić nema problema niti s ozljedama niti s kartonima te će u susret moći krenuti s momčadi koja je dobro odigrala na posljednjih nekoliko dvoboja. Puljani smatraju da uz pomoć publike mogu doći do troboda, a Vulić se ne opterećuje previše važnošću utakmice jer smatra da su sve njegove prethodne utakmice na klupi Puljana bile ključne.

Nedostaju: nitko

Tri kola su do kraja i svaki bod je važan u borbi za ostanak. Utjeha Zaprešićanima može biti da su zaredali s pobjedama, a u takvom stilu moraju igrati do kraja sezone. Pred njima su dva gostovanja i jedan susret kod kuće. U jesenskom dijelu na domaaem terenu bili su bolji od Istre 1961 1:0, a sigurno je da će i u ovom susretu tražiti minimalno bod kojim bi ostali "iznad vode", tj. na poziciji kojom ostaju u Prvoj ligi.

U momčadi vlada odlično raspoloženje. S dvije pobjede zaredom vedrije se gleda prema završnici sezone iako raspored nije sjajan. Gostovanja kod Istre 1961 i Rijeke sve u samo ne lagana i biti će potrebno mnogo sreće i znanja kako bi kući donijeli pokoji bod. I ostalim konkurentima svaki susret je presudan tako da je svaki bod zlata vrijedan.

Trener Lončarević ima sve igrače na raspolaganju osim Gulića koji će pauzirati zbog kartona, a vraćaju se Grgurović i Pecelj koji su takvu kaznu odradili u susretu protiv Slavena u prošlom kolu.

Nedostaju: Gulić (kartoni)

U osječkom taboru su utihnule velike najave o nastupu u Europskoj ligi u idućoj sezoni. Četvrto mjesto nije imperativ, a i teško je povjerovati da mlada osječka ekipa može skupiti tri pobjede u nizu i to protiv dvije ekipe koje se bore za goli život u HNL-u i slavonskom derbiju. Prvi je na redu Varteks. "Borit ćemo se do kraja i sve dok ima prilike za osvajanjem četvrtog mjesta, iako imperativa nema", kaže osječki strateg Tomislav Steinbrückner.

Sastav bijelo-plavih za susret s "krojačima" još se ne zna. Trener Steinbrückner dvoji kuda staviti novo pojačanje Bayera Domagoja Vidu, u sredinu ili na desnu stranu obrambenog reda.

Napad je propustio dosta prilika u posljednje dvije utakmice, pa će i tu bit promjena. Netko od džokera s klupe mogao bi započeti u prvih 11. U igri su Nikšić, Pušić i Hrnčević. Osijek ima problema s "ratničkim" i na obranu orijentiranim ekipama i upravo takva igra Varaždinaca se očekuje u Gradskom vrtu. Strpljenje, agresivnost i presing na cijelom terenu recept je za osvajanje tri nova boda Osječana.

Nedostaju: Ibriks, Todorčev (ozljeda).

Protiv Osijeka Varteks može igrati samo na jedan način, što čvršće moguće. U skladu sa svojom trenerskom filozofijom, Samir Toplak s ekipom je detaljno secirao osječku igru i misli da ima recept protiv poraza na Gradskom vrtu: "Osječani su tehnički dobro selekcionirani igrači, tehnički školovani i imaju odličnu pass igru. Vidu nosi zanos i daje ostatku ekipe agresivni ton, ali se problem javlja kad se protivnik postavi čvršće u blok."

Iako Varteks nema kartoniranih igrača, ima ih dosta ozlijeđenih, među ostalima upitan je nastup Brezovca, dok mnogi ostali prvotimci imaju po dva žuta kartona: "Ne smijemo se bojati trećeg kartona, u Osijeku možemo riješiti ostanak u ligi", rekao je Toplak.

Ukoliko u Osijeku ostvare pozitivan rezultat, Varaždinci su najavili pokušaj obrane prošlogodišnjeg plasmana, desetog mjesta tablice, pa za dobru igru u Osijeku imaju dodatni motiv. "Samopouzdanje imamo, moramo letvicu cilja dići više", smatra Toplak.

Nedostaju: Brezvec, Golubar, Glavica, Tkalčić (ozljeda)

Još se u Zadru prepričava riječki poraz u posljednjim sekundama susreta. Ne tako davno, Zadrani su bili daleko od pratnje i gotovo sigurni u ostanak u prvoligaškom društvu. Danas je situacija znatno nepovoljnija za Zebićeve izabranike jer Zagreb je pobjedom protiv fenjeraša Sesveta stigao na 30 bodova, a toliko ima i Zadar.

Znak je to da opću opasnost jer prava na pogrešku više nema - ukoliko Zadar ne uknjiži tri boda protiv neugodne Lokomotive, eto ga u opasnoj zoni. Motiv više za Zadrane je jesenski poraz od Lokosa u Maksimiru nakon spornog jedanaesterca u korist "domaćina". Upravo iz tog razloga Zadrani najavljuju sportsku osvetu.

U kombinacijama za susret protiv Lokomotive nema Banovića koji je na mirovanju zbog potresa mozga, a upitan je nastup i Santinija koji se ozlijedio na zagrijavanju u Rijeci. Stjepan Skočibušić je odradio kaznu zbog tri žuta kartona i vraća se u sastav iako je i on u problemima zbog ozljede koljena.

Nedostaju: Puljić, Banović (ozljeda)

Zahvaljujući itekako solidnom bodovnom stanju, tri kola prije kraja prvenstva Lokomotiva na nezgodno gostovanje u Zadar može putovati bez velikih opterećenja, no to nipošto ne znači da Roy Ferenčina i njegovi mladići planiraju surađivati sa Zadrovim planom o čuvanju prvoligaškog statusa.

Osim ozlijeđenih igrača, u Lokomotivinom sastavu neće biti zbog žutih kartona suspendiranog braniča Leonarda Mesarića te bi priliku od prve minute ponovno mogao dobiti stoperski dvojac Matej Bagarić - Tomislav Puljić, ali Ferenčina bi u izostanku rezultatskog imperativa mogao ukazati povjerenje i nekom od mladića s manjom minutažom.

Lokomotiva se pod tjednom "zagrijala" pobjedom protiv Vrapča, u kojoj je put do mreže pronašao i Gheorghe Andronic, a u odnosu na prošlotjedni ligaški ogled s Osijekom za zagrebačke će šanse najvažnije biti ne ponoviti crnu rupu s početka drugog dijela. U svakom slučaju, od Lokosa će se prije svega tražiti maksimalni angažman, a sve ostalo bit će - bonus.

Nedostaju: Šimić, Havojić, Pivarić, Musa (ozljeda), Mesarić (kartoni)

Polagani oproštaj od europskih ambicija Slaven Belupo mogao bi zaokružiti na svom terenu protiv Rijeke, a kako se to ne bi dogodilo već ove subote Koprivničani moraju pod svaku cijenu tražiti sva tri boda. Nažalost po njih, prošlotjedno izdanje u Zaprešiću ne ulijeva previše povjerenja.

Dobra vijest za trenera Zlatka Dalića prije gostovanja momčadi s Kantride zove se Aljoša Vojnović. Slavenov se napadač oporavio od ozljede, a pod tjednom je dobru formu prikazao u prijateljskom okršaju s Hrvatskim dragovoljcem, kojemu je postigao jedan pogodak i upisao jednu asistenciju.

No, ima i loša vijest za Dalića: zbog kartona pravo nastupa nema prvi stoper Elvis Kokalović te je strateg Slaven Belupa morati pronaći novo rješenje, a u ovako važnoj utakmici obrana bi mogla odigrati vrlo bitnu ulogu. Svaka bi pogreška mogla biti kobna, a domaćinima bi odgovarala repriza raspleta iz Rijeke, kada su slavili 3:2.

Nedostaju: Kokalović (kartoni)

Uoči gostovanja Riječana u Koprivnici, jedna stvar je sigurna. Rijeka će ostati na devetoj poziciji. Ipak, ovakvi dvoboji bez rezultatskog imperativa su odlična prilika pojedinim igračima da pokažu da zaslužuju mjesto u bijelom dresu. Nenad Gračan je i najavio da će posljednje tri utakmice biti prilika za dokazivanje onima koji nisu imali veliku minutažu.

"Daleko smo od cilja koji smo si zadali, a to je vrh ljestvice te treba naći motiva za utakmicu u subotu. Tako će priliku dobiti igrači koji su manje igrali da kroz zadnja tri kola vidimo što bi nam trebalo na ljeto. Dobit će šansu i mlađi igrači, što od početka, što kroz utakmicu ali Rijeka mora u svakom smislu tražiti rezultat, pobjedu", izjavio je riječki strateg i najavio pohod na sva tri boda u Koprivnici.

Povratnik u sastav, borbeni Igor Čagalj će ponijeti kapetansku vrpcu, dok će Đalovićev partner u napadu ovom prilikom biti Sandi Križman.

Nedostaju: Budicin (kartoni)

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

28. kolo

Sesvete1:4Zagreb
Istra 19612:0Inter-Zaprešić
Međimurje0:2Cibalia
Karlovac 19190:2Šibenik
Osijek1:1Varaždin
Zadar1:1Lokomotiva
Slaven Belupo1:1Rijeka
Dinamo0:0Hajduk
1Dinamo 3070:20+5062
2Hajduk 3050:21+2958
3Cibalia 3046:20+2657
4Šibenik 3034:37-350
5Osijek 3049:36+1347
6Karlovac 1919 3032:23+947
7Slaven Belupo 3044:45-143
8Lokomotiva 3035:38-342
9Rijeka 3049:44+540
10Varaždin 3036:43-736
11Istra 1961 3031:40-935
12Zadar 3027:41-1434
13Inter-Zaprešić 3036:50-1433
14Zagreb 3043:49-633
15Međimurje 3037:61-2429
16Sesvete 3030:81-5114

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!