SEHA GSS liga, 6. kolo, 08.10.2014.
Borac Banja Luka
Borac Banja Luka 25:25 Vojvodina
Vojvodina

Video: Button ukrao show

Piše:Lovro Štrbinić • ponedjeljak, 13.06.2011.
Video: Button ukrao show
Foto: EPA

Iza nas je jedna od zanimljivijih, ali definitivno i najduža utrka u ovoj sezoni. Tek četiri sata nakon starta saznali smo ime novog pobjednika na VN Kanade, a iako se dugo činilo da će dominaciju nastaviti Sebastian Vettel odnekud se pojavio Jenson Button, izazvao sreću i objeručke prihvatio ponuđeno. Drugim riječima, Britanac je došao do jedne od najdražih pobjeda u svojoj vozačkoj karijeri.

Dugo nismo toliko gledali sigurnosni automobil na čelu utrke, ali dugo nismo ni toliko čekali na kraj neke Velike nagrade. Prvo nam je kiša i pomalo diskutabilna odluka Charlieja Whitinga onemogućila čari uživanja u startu, a potom je nakon dvadesetak krugova kiša drugi put "pokazala zube" i privremeno prisilila vozače da se sklone u boks, a mehaničare da se ugriju nekim toplim napitkom i okrijepe zalogajem specijaliteta kanadske utrke.

Vrijeme čekanja do drugog starta utrke moglo se kratiti pregledavanjem dotad viđenog na stazi Gilles Villeneuve, a definitivno se imalo što vidjeti. Prvo "pipanje" Hamiltona i Webbera nakon kojeg je Australac izvukao deblji kraj i odmah nakon trećeg zavoja normalne utrke upao negdje u sredinu kolone. Ubrzo se Hamilton pobrinuo da se suci ne bave previše tim incidentom već im je zadao nove brige. I ne samo njima, već i čitavom boksu McLarena.

Jenson Button: "Ne slažem se s onim što je rekao Lauda. Mislim da je Hamiltonov vozački stil agresivan i da uvijek traži prostor za pretjecanje. Ponekad je u pravu, ponekad ne, ali tako je sa svima nama. On se samo nešto češće nalazi u takvim situacijama."

Ponovno je pokušao proći tamo gdje bi malo tko odlučio, a ovaj put je naišao na Buttona koji se "pravio glup", zatvorio prolaz taman onoliko koliko je dopušteno i "skrivio" odustajanje svog momčadskog kolege. Mnogi će ovdje stati u obranu onog mlađeg i još jednom napomenuti da se Formula 1 gleda upravo zbog vozača poput njega, dok će drugi, a jedan od njih je i Nikki Lauda, reći da je samo pitanje dana kad će Lewis takvom vožnjom izazvati nesreću s težim posljedicama.

Poslije utrke Button je smirio strasti ekspresnom isprikom na konferenciji za novinare, a još jedna odluka sudaca koji nisu kaznili ni jednog ni drugog dala je naznačiti da su i u FIA-i taj događaj okarakterizirali kao klasični vozački obračun. Momčad će diplomatski dati izjavu kojom će pokušati sve izgladiti, ali vrlo je vjerojatno kako će oba vozača iza zatvorenih vrata dobiti savjet da se u narednim utrkama malo primire kad su jedan uz drugoga. Za dobrobit momčadi, ali i njih samih.

No, nije to bila jedina "glupost" koju smo vidjelu ove kišne nedjelje u Montrealu. Ponovno je sporednu ulogu imao Button, a glavnu je ovaj put preuzeo Alonso. Španjolac je reagirao malo brzopleto i odustao samo dva kruga nakon drugog starta. Da je bio malo pametniji mogao je u boks doći mnogo zadovoljniji, a ovako je dopustio Jensonu da eliminira još jednog izravnog konkurenta za najviše pozicije.

Stefano Domenicali, Ferrari: "Veoma sam razočaran jer ovo nije broj bodova koji momčad zaslužuje po svojoj izvedbi ovdje. Moramo sve sagledati i uhvatiti što je više moguće bodova u Valenciji, a potom i u Silverstoneu."

Odmah poslije toga ponovno je, po n-ti put izašao Bernd Mayländera u svojoj igrački i kao po rasporedu prekidao utrku upravo onda kad bi se motori i gume zagrijali. Svaki put kad bi se Mercedes SLS AMG maknuo sa staze Seb Vettel bi na čelu odjurio dovoljno da ostalima uništi želju za lovom. Međutim, ovaj put je "podivljao" i Michael Schumacher, koji je od početka pokazivao da je raspoložen, te je krenuo podsjećati gledatelje, ali i ostale vozače na svoja najbolja izdanja.

Prelazio je bolide ispred sebe kao na traci, a kad je došao do Masse i Kobayashija činilo se da ga čeka nešto teži posao. Brazilac se dosta mučio sa žilavim Japancem, ali Schumi je iskoristio činjenicu da su zaokupljeni jedan s drugim i u jednom zavoju projurio pokraj obojice kao da ih nema. Došao je time do druge pozicije, a mnogi njegovi navijači konačno su došli na svoje. Barem privremeno jer znamo da je unatoč izvlačenju maksimuma iz svog bolida na kraju morao priznati Buttonu i Webberu da su brži.

Šteta, nakon svih muka zaslužio je i malo svijetlih trenutaka. Ujedno je jedno vrijeme bio i glavna figura prijenosa, a činilo se da će biti i najljepša priča ovog vikenda. Ipak, jedan drugi bivši svjetski prvak nije se složio s tim, ukrao je njemu i ostalima show i podsjetio sve nas još jednom zašto gledamo Formulu 1, zašto "dosadno kruženje" nije dosadno i zašto četiri sata nedjeljne večeri vrijedi izgubiti gledajući prijenos iz Kanade. Ujedno je i dokazao da je Vettel ipak samo čovjek. Barem zasad.

Vozač vikenda

Jenson Button:

Bez ikakve dileme titulu najboljeg vozača vikenda ponijet će pobjednik ove utrke. Dovoljno je reći da je pobjedu izborio u posljednjem krug utrke kada je svojim pritiskom isprovocirao pogrešku dotad prvoplasiranog Vettela i nakon toga zasjeo na čelo kolone. Prije toga preživio je dva sudara, zajedno s kaznom pet puta bio u boksu, a tridesetak krugova prije kraja nalazio se na 21. mjestu. No, sve što se dogodilo nakon toga spada u jednu od impresivnijih izvedbi nekog F1 vozača, a i sam Button je priznao da mu je ovo najveća pobjeda u karijeri.

Momčad vikenda

Red Bull: Da je Hamilton bio samo malo promišljeniji i svoju hrabrost pokazao na nekom drugom dijelu staze vjerojatno bi u ovoj rubrici stajalo ime momčadi iz Wokinga. Ovako, dva mjesta na postolju u utrci u kojoj se nije očekivalo da će voditi glavnu riječ zapravo je odlično ostvarenje za vodeću momčad prvenstva.

Potez vikenda

Vidjeli smo mnogo atraktivnih pretjecanja i nekoliko isto tako zanimljivih pokušaja, ali ipak je jedan potez odskočio od drugih. To je manevar Michaela Schumachera kojim je sedmerostruki svjetski prvak u jednom zavoju preskočio Massu i Kobayashija te istaknuo kandidaturu za potez sezone. Također, vrijedi spomenuti i Massino pretjecanje Kobayashija u posljednjim metrima utrke.

Pogreška vikenda

Sebastian Vettel: Mnogi su u nedjelju napravili slične greške velikim dijelom uzrokovane uvjetima na stazi. Ipak, kad je napravi vodeći čovjek svjetskog prvenstva u posljednjem krugu i zbog toga izgubi prvu poziciju onda ta pogreška koja je odnijela svega nekoliko sekundi zavrjeđuje naziv "pogreška vikenda".

Tragičar vikenda

Lewis Hamilton/Fernando Alonso: Dva naivna, pomalo i tvrdoglava poteza ostavila su Alonsa i Hamiltona bez bodova u ovoj utrci. Šteta za njih, ali šteta i za gledatelje jer bi njih dvojica zasigurno unijeli još malo neizvjesnosti i drame u borbi za vodeće pozicije. Pogotovo žaliti može Hamilton jer smo vidjeli kakav je McLaren bio u nastavku utrke.

SEHA GSS liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

6. kolo

Nexe Našice26:27Prešov
Borac Banja Luka25:25Vojvodina
Vardar Skoplje39:33Radnički Kragujevac
RK Zagreb10:0Metalurg Skoplje
Telekom Veszprem31:26Meškov Brest
1Telekom Veszprem 18561:413+14851
2Vardar Skoplje 18531:462+6945
3Meškov Brest 18507:459+4839
4RK Zagreb 18480:417+6336
5Prešov 18539:500+3933
6Nexe Našice 18449:512-6316
7Metalurg Skoplje (-1)18397:445-4815
8Borac Banja Luka 18464:537-7313
9Vojvodina 18444:510-6610
10Radnički Kragujevac 18472:589-1177

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoFormula 1Video
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik14.06.2011. u 01:24
    slazem se, steta da je Spa tek krajem kolovoza
    Obrisan korisnik
  • bbbroman13.06.2011. u 21:24
    Ne znam kad sam zadnji put gledao ovakvu utrku...i ne znam kad ću idući put gledat ovakvu utrku...nadam se što prije...znam samo da iduća utrka ne može bit ovak zanimljiva..
    bbbroman