1. Hrvatska nogometna liga, 21. kolo, 01.03.2008., Rijeka, Kantrida, gledatelja: 10.000
Suci: Zlatko Šimčić (Koprivnica), Željko Novosel (Vrbovec), Željko Perak (Karlovac)
Rijeka
Rijeka
Alen Škoro 77'
Nikola Šafarić 80'
2:4 Dinamo
Luka Modrić 1'
Ivica Vrdoljak 20'
Mihael Mikić 82'
Ognjen Vukojević 90'
Dinamo

Rijeka - Dinamo: Prvaci već početkom proljeća

Tomislav Pacak, Goran Tomičić • subota, 01.03.2008.

Derbi vodećih momčadi 1. HNL opravdao je očekivanja svojom atraktivnošću, a zagrebački Dinamo nije imao milosti za one koji su se nadali da Rijeka može prvenstvo učiniti malo zanimljivijim. Rijeka je pokazala karakter vrativši se iz ponora od 0:2, no i Dinamo je pokazao da ove godine nema prave konkurencije na domaćim travnjacima. Modri su u završnici stigli do pobjede nakon koje slobodno mogu tražiti prostor u vitrinama za novi naslov prvaka...

Rijeka
Dinamo
12
Dragan Žilić
7
Alen Škoro
9
Georgi Ivanov
14
(do 46')
22
Andre Luiz
(do 4')
Pričuvni igrači
Trener
Zlatko Dalić
1
Georg Koch
9
(do 76')
19
Franck Guela
(do 65')
21
Ivica Vrdoljak
Pričuvni igrači
14
Mihael Mikić
65'
 
Trener
Zvonimir Soldo

Iako u sportu nikad ne treba reći da je gotovo dok to i teorija ne potvrdi, nakon pobjede od 4:2 na Kantridi Dinamo zaista samo čudom može ispustiti novi naslov prvaka. Klinički učinkovitom igrom u prvom dijelu, Dinamo je stigao do ugodnih 2:0, a iako su to vodstvo prokockali 10-ak minuta prije kraja, Modri su u završnici opet ubacili u višu brzinu i stigli do još dva gola, zapravo pobijedivši svog protivnika dva puta u jednoj utakmici.

Slika 2 od 3.
Foto: Sandro Donda

Samopouzdanje i entuzijazam s kojima je eventualno Rijeka ušla u susret ekspresno su spušteni na zemlju već u prvoj minuti susreta. Etto je nabacio s desne strane, Balaban je loptu propustio, Mandžukić promašio, a Luka Modrić lijepo plasiranim udarcem pospremio u lijevi kut Žilićeva gola za vrlo rano vodstvo Dinama. Braničima Rijeke sigurno neće biti ugodno gledati snimku utakmice, čak tri Dinamova igrača bila su na toj lopti, a nogometaši u bijelim majicama bili su samo nepomični promatrači.

Pala je tako već u prvoj minuti u vodu početna Dalićeva strategija, a usprkos još jačem navijanju Armade, domaći nisu uspijevali pronaći pukotine u Dinamovoj igri. Modri su, bilo je to jasno od prve minute, kvalitetnija momčad, što se očitovalo u igri bez obzira tko bio u napadu. Rijeka nije uspijevala učiniti ništa konkretno na Dinamovoj polovici, Dinamova veza kontrolirala je Dalićeve "priučene veznjake", Škoru i Ivanova, Sharbini je bio potpuno zaustavljen, Štrok nadigran, a Đalović odsječen. S druge strane, Modrić je kontrolirao tempo Dinamove igre, dok su Mandžukić i Balaban konstantno izgledali opasno.

Slika 4 od 5.
Foto: Sandro Donda

Osim smirenosti u obrani, Dinamo je iskazao i visoku razinu realizacije, pa je tako i drugu veću priliku pretvorio u pogodak. Dragan Žilić je nehotično, ali i nepotrebno, igrao rukom izvan kaznenog prostora, omogućivši Dinamu indirekt s desnog ruba šesnaesterca. Modrić je izvrsno nabacio, obrana Rijeke ponovno zaspala, a Ivica Vrdoljak potpuno neometan sa 7-8 metara pogađa mrežu za velikih 2:0.

Bijeli su pokušali što prije uzvratiti, Sharbini je iz slobodnog udarca gađao u Kocha, potom je i nabacio za Škoru koji glavom puca pored gola. Bez obzira na te poluprilike domaćina, Dinamo je u potpunosti kontrolirao igru, a svaki prelazak centra značio je opću opasnost za nesigurnu obranu Rijeke.

U 29. minuti Guela je ostao sam na desnoj strani šesnaesterca nakon izvrsne lopte Modrića, pucao je oštro u suprotni kut, a Žilić odbio loptu do Budicina koji uspijeva otkloniti opasnost. Pokušao je zatim i Mandžukić (pored gola), pa Balaban (živi zid), da bi poluvrijeme bilo zaključeno izvrsnim okretom i udarcem Balabana, no greda je spasila domaćina i zadržala kakvu-takvu napetost uoči nastavka susreta.

Svjestan da nešto mora mijenjati u igri svoje momčadi, Dalić je u svlačionici ostavio Štroka i Jakirovića, a na teren poslao Šafarića i Bulu. Dinamovci su, izgleda, dobili instrukcije da čuvaju stečenu prednost, pa se zahvaljujući kombinaciji Dinamova povlačenja i Rijekinog agresivnijeg i odlučnijeg pristupa, igra polako preselila na polovicu gostiju.

Slika 5 od 6.
Foto: Sandro Donda

U 54. minuti Škoro je po prvi puta natjerao Kocha na ozbiljniju reakciju udarcem s 25 metara, a obranom je uzvratio Žilić nakon pokušaja Etta. Rijekina krvna slika popravila se bitno u drugom dijelu, igralo se puno ravnopravnije, štoviše, Dinamo je izgledao prilično bezopasno, donekle i uljuljkan ugodnim vodstvom.

Riječani su u 71. minuti lijepom kombinacijom, koju je klizećim startom ispred Sharbinija u posljednji trenutak osujetio Etto, najavili Dinamu da ga ne čeka tako jednostavna završnica kao što je rezultat sugerirao.

Slika 3 od 4.
Foto: Sandro Donda

Potvrda bolje igre Rijeke u drugom dijelu stigla je u 77. minuti - nakon prekida nastala je gužva u šesnaestercu Dinama, Škoro je iskosa pucao, a lopta se odbila od Mikulića i završila u golu Dinama.

Već tri minute kasnije na Kantridi je vladala potpuna euforija - Nikola Šafarić sjajnim je udarcem iz "slobodnjaka" s nešto više od 20 metara zaparao mrežu Kocha koji sigurno neće biti previše zadovoljan svojom reakcijom, bez obzira na silinu Šafarićeva udarca.

Slika 1 od 2.
Foto: Sandro Donda

Luda završnica derbija na Kantridi nastavljena je već dvije minute potom. Rijeka je bacila sve karte u napad, što je Dinamo znalački iskoristio. Modrić je dugom loptom uposlio Mandžukića kojeg Žilić uspijeva spriječiti u situaciji "1 na 1", no mladi napadač gura povratnu loptu Mikiću koji s crte šesnaesterca silovitim udarcem pogađa suprotnu vratnicu od koje se lopta odbija u mrežu za 3:2 i tri boda koja Dinamu garantiraju više nego ugodno proljeće.

U maniri najrutiniranijih momčadi, Dinamo je pobjedu osigurao i još jednim pogotkom. Mikić je pobjegao po desnoj strani i nesebično uposlio Vukojevića kojem nije bilo teško proslijediti loptu u mrežu za konačnih 4:2.

Rijeka je tako dala sve od sebe ne bi li prvenstvo učinila zanimljivijim, no nesmotrenosti u obrani u kombinaciji s Dinamovom kvalitetom onemogućile su Dalićevoj momčadi da "spasi" HNL. Dinamo je otišao na 14 bodova prednosti, ali ne samo to - Modri su na gostovanju kod drugoplasirane momčadi pokazali da su najkvalitetnija momčad Lige, pa novi naslov prvaka samo teoretski može zaobići Maksimir...

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

21. kolo

Hajduk2:0Šibenik
Rijeka2:4Dinamo
Varaždin2:0Zadar
Slaven Belupo2:0Inter-Zaprešić
Zagreb4:1Cibalia
Međimurje0:1Osijek
1Dinamo 3391:34+5782
2Slaven Belupo 3345:29+1654
3Osijek 3343:34+954
4Rijeka 3353:41+1253
5Hajduk 3357:41+1652
6Zagreb 3351:40+1144
7Varaždin 3346:53-740
8Cibalia 3340:48-840
9Zadar 3349:61-1240
10Šibenik 3334:52-1839
11Inter-Zaprešić 3327:59-3233
12Međimurje 3337:81-4415

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!