Nogomet

Sjajna prilika

Vedran Attias • četvrtak, 27.11.2008.
Sjajna prilika
Foto: Davor Sajko

U 20.45 na Maksimiru počinje "utakmica desetljeća". Istina, Modri (pre)često tako apostrofiraju svoje utakmice, no činjenica jest kako bi utakmica sa Spartakom iz Moskve zaista mogla biti posebna. Naime, Dinamo bi pobjedom protiv ruskog sastava došao u sjajnu priliku prezimiti u Europi što je već desetljećima neostvarivo...

Zanimljivu je rečenicu rekao jedan od najboljih igrača Dinama Mario Mandžukić dan prije utakmice: "Bolje momčadi i generacije od ove naše nisu imale ovakvu priliku niti su uspjele prezimiti u Europi." Istinu je rekao mladi napadač jer najbolja momčad koju su Modri imali u zadnjih nekoliko godina u kojoj su igrali Modrić, Ćorluka, Eduardo i još neki sjajni igrači nije uspjela u tome. Dapače, koliko god se Josip Kuže trudio tako prikazati - zapravo nije bila niti blizu.

Baš je zato ova prilika koja je pred Modrima - golema. Na početku sezone pred momčad nije stavljen "europski imperativ", no nakon što je momčad Branka Ivankovića zahvaljujući sjajnom preokretu u posljednjih desetak minuta slavila protiv NEC-a - Modrima se letvica (ponovno) podignula pa tako igrači, navijači i uprava žele više. Žele prolaz.

Dinamo će prolaz tražiti protiv Spartaka iz Moskve koji nije tako dobra momčad kao što bi ime kluba moglo sugerirati. Spartak je u Kup Uefa ušao jedva protiv Banika iz Ostrave, poražen je kod kuće od Udinesesa, a u prvenstvu su u posljednjem susretu izgubili od Zenita te tako, barem prema ruskom prvenstvu, ostali bez Europe.

Sve to ne mora previše značiti. Spartak sigurno nije loša momčad i Michael Laudrup na raspolaganju ima respektabilnu momčad s našim reprezentativnim vratarem Stipom Pletikosom kao zadnjom preprekom za Dinamo te Pavlenkom, Prudnjikovom i Baženovom koji bi trebali biti zaduženi za napadačke ambicije.

Kako će Dinamo izgledati protiv Spartaka? Bivši trener Branko Ivanković rekao bi, zapravo i je rekao tri dana prije utakmice - sjajno. Marijan Vlak preuzeo je klupu od Ivankovića, no ima (pre)malo vremena za drastične promjene. Određenih će promjena u sastavu biti, no teško je vjerovati kako će se Vlak odlučiti za neke drastične taktičke promjene jer ih jednostavno nije imao kada uvježbati, a utakmica sa Spartakom baš i ne bi trebala biti eksperimentalne prirode.

Morales ili Sammir, Šokota ili Tadić, Badelj ili Hrgović - sve su to dileme koje su "mučile" i Branka Ivankovića pa je teško da ih je Vlak u samo tri dana odgonetnuo. Možda novi/stari trener Dinama krene s dva napadača, no kako je i sam rekao: "Nije bitno koliko napadača ima momčad nego kako su igrači orijentirani."

Kako god Modri bili taktički postavljeni, nadaju se potpori gledatelja. Ivica Vrdoljak, heroj pobjede na NEC-om, pozvao je navijače da dođu na stadion: "Svaki igrač će protiv Spartaka dati svoj maksimum i onda imamo šanse. Nadam se velikom broju gledatelja koji će nas bodriti do pobjede kao protiv Nizozemaca u prvom kolu."

Hoće li u mogućoj pobjedi Dinama biti velika zasluga bivšeg trenera Branka Ivankovića, a Marijan Vlak, nakon Partizana, još jednom postati "zvijezda" i ljubimac tribina? Hoće, no sve to skupa, navijaču Dinama - nije previše bitno.

Bitna je pobjeda i prolaz dalje. Trener je svjestan kako do pobjede - Modri ne mogu sami: "Ovoj momčadi fali podrška kao ona protiv NEC-a kada nas je publika gurnula do pobjede i takva nam je podrška protiv Spartaka neophodna."

Ima li bolje pozivnice za svakog navijača Dinama nego kada Marijan Vlak, igračka pa i trenerska legenda Dinama kaže: "Zaboravimo sve što je bilo, ipak je ovo Dinamo." Pravom navijaču - dosta.

Kup Uefa, 3. kolo skupine D: Dinamo - Spartak Moskva 20.45

Dinamo: Butina, Etto, Bišćan, Drpić, Ibanez, Mikić, Vrdoljak, Chago, Morales, Mandžukić, Balaban.

Spartak: Pletikosa, Shishkin, Parshivlyuk, Kovač, Jiranek, Fathi, Rodriguez, Bystrov, Baženov, Prudnikov, Pavlenko.

Kup UEFA - Skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

N.E.C. Nijmegen0:1Tottenham
Dinamo0:1Spartak Moskva
1Udinese 46:4+29
2Tottenham 47:4+37
3N.E.C. Nijmegen 46:5+16
4Spartak Moskva 45:6-14
5Dinamo 44:9-53

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!