Košarka

Pobjeda pod bor

Tomislav Pacak, Vedran Attias • utorak, 23.12.2008.
Pobjeda pod bor
Foto: Davor Sajko

Teško, ali slatko, Cibona je upisala iznimno važnu pobjedu protiv Hemofarma od 79:75 u regionalnoj ligi pa će tako Božić pod Tornjem biti još veseliji nakon zaista dobre jeseni...

Cibona je pred nešto više od 1.000 gledatelja uspjela nanijeti prvi gostujući poraz Hemofarmu, iako je do pobjede stigla nakon zaista teške i iscrpljujuće bitke. Cibona je završnici pokazala karakter i to joj je donijelo vrlo vrijednu pobjedu koja ju je približila današnjem gostu, a odmaknula od Zadra u borbi za Final Four NLB lige.

Ranih 6:2 Cibone dalo je lažnu sliku da bi hrvatski predstavnik mogao odmah odjuriti protivniku jer ostatak poluvremena je Cibona bila ta koja je lovila prednost Hemofarma koja nije niti jednog trenutka nije bila velika, ali je bila - konstantna.

Vezane vijesti

Gosti nisu bezrazložno bez poraza na gostovanjima, to su jasno pokazali vrlo organiziranom igrom protiv Cibone gdje su svakog trenutka pokazali da znaju što žele i kako to ostvariti, posebno na zonu Cibone te u razdobljima dok je u igri bio Lukša Andrić.

U rastrganoj prvoj četvrtini, gosti su dva puta odmakli na pet koševa prednosti, a Cibonu su bliže egalu vraćali time-out Perasovića te Davor Kus koji je odigrao izvrsnu četvrtinu zaključivši je s 10 poena. Nažalost, s druge je strane jednako raspoložen bio Stefan Marković koji je Ciboni trpao slobodnja bacanja (9/10 za jedan u prvom dijelu), dok su pod košem neugodni bili Mačvan i gorostasni Marjanović.

Sličnim ritmom nastavilo se i u drugoj četvrtini, igrom koš na koš koja sigurno nije veselila trenera Perasovića. Nažalost, nakon ozljede Longina koji nije mogao nastaviti susret, ionako skraćena rotacija zbog izostanaka suspendiranog Marshalla i ozlijeđenog Trohe postala je još kraća, pa prostora za velike rošade nije bilo.

Cibonu su u igri držali izvrsni Amerikanci, precizni Calloway (12 poena) te borbeni Homan (9 poena, 8 skokova i sjajna blokada u 16 minuta), no izostao je učinak Prkačina u napadu. Ipak, usprkos dobrom šutu, Cibona je na odmor otišla s -1 (45:46), ponajviše zahvaljujući velikoj prednosti Hemofarma u slobodnim bacanjima (20/25, naspram Ciboninih 12/16).

U svlačionici je ostao onaj Prkačin iz prvog dijela, a ušao Prka koji je praktički sam dobio Hemofarm u trećoj četvrtini. U napadu je izludio redom sve čuvare, potaknuo i obranu, inicirao nekoliko kontri i Cibona je u trenu stigla do 55:50.

Opet se, međutim, ponovila nekoliko puta viđeni scenarij da Cibona stane kad nema Prkačina. Naime, kako je Nikša sjeo na klupi, Hemofarm je vratio prednost, a taj trend nastavljen je povratkom Prkačina jer se s njim vratila i prednost Cibone. Odličan period napadački je odigrao i Rozić, s tricom i dva polaganja, a kada se na 67:60 ozlijedio ponajbolji gostujući igrač Marković činilo se da bi Cibona mogla imati relativno laganu posljednju četvrtinu.

Međutim, ako je do posljednjeg perioda igre obje momčadi služio šut, u četvrtoj je - sve stalo. Posebno Ciboni koja je upala u rupu koji se nije nazirao kraj, čak šest minuta bili su Cibosi bez koša dok konačno Prkačin nije zabio za 71:71. Redali su se do tada promašaji, često s linije za tri poena, a obrana je bila ta koja je dala šansu Ciboni da dobije utakmicu.

U neizvjesnoj završnici probudila se i publika koja je pokušala dati poticaj Ciboni, no koš je postao premali i bijelima i narančastima, pa je u posljednju minutu Cibona ušla s malenih +1.

Hemofarm je, srećom, izdao šut kada je srpskoj momčadi to bilo potrebno, pa su Pavković i Božović promašili otvorene trice za vodstvo, što je s linije slobodnih bacanja kaznio Kus za 77:74. Cibona je potom išla na prekršaj, a u toj bitki s linije slobodnih bacanja Zagrepčani su bili mirnije ruke te su na kraju zasluženo slavili.

Prkačin je definitivno bio prvo ime utakmice, sa 17 poena, sedam skokova, pet osvojenih lopti i dvije asistencije, a veliku pomoć imao je u dvojici suigrača iz reprezentacije, Kusu (16 poena, tri asistencije) i Roziću (15 poena, pet skokova), te Amerikancu Callowayju (16 poena, tri asistencije). Kod Hemofarma su bolji od ostalih bili Mačvan i Marković sa po 19 poena, ali izostala je prava podrkška ostatka ekipe; Cibona je usprkos manjem broju igrača imala više raspoloženih.

Iznimno važna pobjeda u borbi za Final Four sigurno će božićne blagdane učiniti još veselijima igračima Cibone i navijačima iza kojih je zaista lijepa polusezona...

NLB liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

14. kolo

Krka65:80Partizan
Bosna Royal87:72Helios Domžale
Cibona79:75Vršac
Vojvodina84:75Zagreb
Crvena zvezda70:65FMP
Split83:91Zadar
Petrol Olimpija81:79Budućnost VOLI
1Partizan 233+195
2Cibona 197+143
3Vršac 197+95
4Crvena zvezda 197+90
5Zadar 179+206
6Budućnost VOLI 1511+45
7Bosna Royal 1115-37
8FMP 1016-18
9Petrol Olimpija 1016-18
10Split 1016-115
11Krka 917-144
12Helios Domžale 818-113
13Zagreb 818-117
14Vojvodina 422-212

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!