Košarka

U Zadru počinje lov na prvi trofej

Borna Rupnik • petak, 20.02.2009.
U Zadru počinje lov na prvi trofej
Foto: zadarsport.com

Danas u zadarskoj dvorani Krešimira Ćosića počinje završni turnir hrvatskog košarkaškog kupa. U polufinalnim će ogledima sudionike finala iznjedriti susreti Cibone i Zadra, odnosno Zagreba i Splita. S obzirom na to da ni u jednoj utakmici nema izrazitih favorita, ljubitelje košarke očekuje uzbudljiv dan...

Na parket Višnjika u 18 će sati istrčati domaći košarkaši i zagrebačka Cibona. Ogledi dviju najboljih hrvatskih momčadi uvijek donose mnoštvo zanimljivosti, a kako je kup ionako vrlo specifično natjecanje u kojem nema prilike za popravni ispit, nema sumnje da će gledatelji svjedočiti vrhunskoj predstavi.

Usprkos prednosti igranja pred vlastitim navijačima, u Zadru ne cvjetaju ruže, a s nestrpljenjem se očekuje debitantski nastup Desmona Farmera. Suspenzija Dejana Ivanova sigurno je pomrsila planove Zmage Sagadina, ali slovenski je stručnjak na zadarskoj klupi prošao previše toga u karijeri da bi se dao lako izbaciti iz takta. Osim toga, Zadar ima i psihološku prednost dvije ovosezonske pobjede nad Cibonom, ali i znatno veći pritisak na leđima. Zadrani su ovo natjecanje već tri puta osvojili u svojoj dvorani, ali pamte i 2002. godinu kada su im pred nosom pehar odnijeli upravo dečki iz Draženovog doma.

Euroligaški poraz od Fenerbahčea pomalo je uzdrmao Cibonu, no pobjedničko je raspoloženje vraćeno slavljem nad Splitom, ali Velimir Perasović drage volje prebacuje ulogu favorita Zadru: "Poznato je da na oni na svom terenu igraju bolje nego u gostima. No, svi vole osvojiti trofeje, pa tako i mi imamo svoje ambicije". Cibosima bi mogao nedostajati kapetan Nikša Prkačin, kojeg muče leđa, ali u svojim redovima imaju igrača koji može vlastoručno riješiti svaku utakmicu, Alana Andersona.

Dva sata kasnije drugog će finalista dati okršaj Zagreba i Splita. Branitelji naslova u Zadar su doputovali u velikom naletu te iako im je Split u najmanju ruku ravnopravan protivnik, optimizma u redovima momčadi iz Trnskog ne nedostaje. Trener Mrava Denis Bajramović poštuje Splićane, ali ih se ne boji: "Kup je uvijek posebna priča i naš je suparnik jako dobar, ali mi se možemo nositi sa svima. Ne mislim da ćemo već u petak krenuti natrag u Zagreb". Zajedništva u svlačionici također ne nedostaje, a s Damirom Mulaomerovićem na terenu dobili su kvalitetu više. Pritom je upitno mogu li košarkaši Tea Čizmića pronaći obranu za raspoloženog Antu Tomića.

Ipak, američka vanjska linija splitskih Žutih ulijeva nadu u pozitivan rasplet - Eddie Shannon i novopridošli Jamon Gordon mogli bi biti prava napast za obranu Zagreba, dok su se Siniša Štemberger i Andrija Stipanović ove godine već jednom istaknuli protiv današnjih protivnika, a na ruku im idu i konačni rezultati tih međusobnih dvoboja. Splićani su Kup posljednji puta osvojili 2004. godine, i to upravo u Zadru, a hoće li moći spriječiti Zagrebovo četvrto uzastopno finale, saznat ćemo večeras.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!