Rukomet

Ledena mora biti prednost

Vedran Attias • nedjelja, 29.03.2009.
Ledena mora biti prednost
Foto: Kristijan Komarica

To je to! Utakmica četvrtfinala Lige prvaka između Zagreb CO i Kiela je ono zašto su se u Zagreb vratili Vori, Balić, Lazarov, Špoljarić, Valčić i Džomba; utakmica klupske karijere za Duvnjaka, Horvata, Škofa i Vukića; utakmica u kojoj ćemo vidjeti ima li Zagreb momčad za vrh jer ako mogu dobiti Kiel - mogu dobiti svakoga...

Zagreb je naš predstavnik, no bez imalo subjektivnosti možemo reći kako je par Zagreb - Kiel definitivno najjači par četvrfinala Lige prvaka. Svaka čast neugodnom Lowenu i Rusima u Čehovskim Medvedima, dream-teamu Ciudad Reala protiv uvijek jakog Veszprema te dvoboju Flensburga i Hamburga, no utakmica u Ledenoj ipak je najjača. Kako? Vrlo jednostavno. Naime, ako Kiel ili Zagreb budu prvaci Europe - neće biti iznenađenje dok se tako nešto ne može reći niti za jedan drugi par. Sigurno je kako su Ciudad Real i Hamburg (najmanje) u istom rangu kao ova dva kluba, no zato je jasno kako njihovi protivnici ipak - nisu.

Naš "vječni" prvak ove je godine složio sjajnu momčad. Momčad koja je gotova doživjela totalni fijasko, no odlaskom Line Červara i preuzimanjem dvojca Maglajlija/Bašić Zagreb se preporodio, ipak se uspjela ugurati tamo gdje joj je mjesto - među osam najboljih. Ždrijeb nikako nije bio naklonjen Zagrebu, no kako je rekao glavni menadžer Zagreb CO Zoran Gobac: "Nepobjedivih nema."

Euforija nakon Svjetskog prvenstva u Hrvatskoj koje je, ako je tako nešto uopće bilo moguće, dodatno populariziralo rukomet napravilo je sjajnu podlogu za veliku sezonu Zagreba. Uprava kluba upravo na to je računala pa je budžet kluba drastično povećan, a u Zagreb su iz tjedna u tjedan stizali vrhunski igrači predvođeni dugo godina najboljim igračem na svijetu - Ivanom Balićem.

U Zagrebu ne žele reći ništa što bi dodatno motiviralo velike goste pa tako trener Maglajlija na pitanje o razlici koja bi bila dovoljna za uzvrat kaže: "Ako se stvori prilika, pokušat ćemo napraviti razliku, no najbitnija je pobjeda pred domaćom publikom." Naravno, svaka pobjeda bila bi vrlo vrijedna, no dojam je kako Zagreb bez (barem) pet golova viška iz Ledene u Ostseehalleu - nema što tražiti. Kiel je jak i u gostima, no pred nešto više od 10.000 svojih navijača su nadmoćni te bi bez prednosti iz Ledene u Njemačkoj bilo (pre)teško tražiti polufinale.

Što reći o Kielu? Strašno su jaki. Nisu Ciudad Real, no nisu niti daleko; dapače, vjerojatno su im najbliže. Kada pogledate njihovu team-photo, teško je naći nekoga tko nije "super poznat". Marcus Ahlm, Kim Andersson, Vid Kavtičnik, Dominik Klein, Filip Jicha, Andreas Palicka i Christina Zeitz kao da nisu dosta da se svaki protivnik "prestraši" pa su tu, za svaki slučaj, još i najkompletniji igrač svijeta Nikola Karabatić te najbolji golman globusa Thierry Omeyer.

Na prvi pogled čine se savršeni i nepobjedivi, a ako se još pogleda score od 24 pobjede i jednog remija u super jakoj njemačkoj ligi - i dalje se čine nepobjedivi, no na drugi (ili možda treći) pogled ipak su ranjivi. Velika afera koja trenutno trese njemački i svjetski rukomet oko namještanja sigurno je utjecala na klub i igrače koji nisu sigurni gdje će igrati sljedeće sezone. Nakon dugo godina klub je napustio naš trener Zvonimir Serdarušić i to je rezultiralo velikim i javnim nezadovoljstvom glavnog igrača i "ljubimca" zagrebačke publike Nikole Karabatića. Naime, dok mu suigrači žive u neizvjesnosti oko svoje budućnosti, on je siguran kako u Kielu, raspao se klub ili ne - neće ostati.

Rukomet nije sport kao recimo nogomet u kojem kada se suprotstave dvije vrhunske momčadi presudi prekid ili trenutak inspiracije nekog majstora; Zagrebu će trebati vrhunska partija cijele momčadi. Škof će morati braniti (barem) kao Omeyer; Vori će na prednjem morati odlično čuvati Karabatića; izmjene obrana/napad će morati biti brze kako bi se zaustavilo Kielovo snažno oružje "brzi centar"; trebat će raspoloženi Duvnjak; vrhunski Lazarov; Džomba iz najboljih dana i - pravi Balić. U tom slučaju, nošeni grlima 9.000 onako glasnih navijača kao što to samo Ledena zna - Zagreb će slaviti.

Liga prvaka, četvrtfinale, 1. utakmica:
Zagreb CO - Kiel 29. ožujka 17,30

Završnica

četvrtfinale

Flensburg25:28HSV Hamburg
Čehovski Medvedi33:31Rhein-Neckar Löwen
RK Zagreb28:28Kiel
Atletico de Madrid29:24Telekom Veszprem
HSV Hamburg29:31Flensburg
Kiel31:27RK Zagreb
Telekom Veszprem32:29Atletico de Madrid
Rhein-Neckar Löwen36:28Čehovski Medvedi

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!