Nogomet

Bijeli ili bijelo-plavi?

Petar Plevnik, Mihaela Bradovski • subota, 11.04.2009.
Bijeli ili bijelo-plavi?
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Prvo ovosezonsko subotnje kolo u Kranjčevićevu dovodi zahuktali Osijek. Susret ove dvije momčadi, prvenstveno orijentirane vlastitom omladinskom kadru, krije odgovore na mnoga pitanja. Mogu li Osječani nastaviti pozitivan niz i nakon "modrih" i "bilih" svladati i direktnog protivnika za pozicije u gornjem domu HNL-a ili su Pjesnici napokon pronašli formulu za domaći teren?

Još od prvenstvene pauze, u Ulici pjesnika sve su pripreme bile okrenute prvom idućem domaćem dvoboju, odnosno stvaranju igre za uspjehe na vlastitom terenu. Kranjčevićeva je ove sezone više sreće donosila gostujućim momčadima, između ostalog i onima sa dna prvenstvene tablice. Nakon dva gostujuća susreta u subotu na red napokon dolazi susret koji će testirati napore "bijelih“ i njihov rad posljednjih tjedana. Dva puta su Pjesnici ove sezone "rušili" Osječane, no ovoga puta gosti iz Slavonije dolaze nakon odličnih predstava i rezultata s klubovima sa samog vrha, Dinamom i Hajdukom.

ŠPIČIĆ I ABDURAHIMI U REPREZENTACIJI

„Sigurno je da su obojica to itekako zaslužili, u tom su procesu od 15 godine, prošli su sve selekcije mlađih reprezentativnih kategorija i naravno da smo to i očekivali. Nadam se da će igrom i naši ostali igrači skrenuti pozornost na sebe i postati zanimljivi izbornicima. Ne bih želio u svemu tome tražiti nagradu za svoj rad, nije mi potreba uopće gledati to na taj način“, prokomentirao je poziv Dražena Ladića Matiji Špičiću i Besartu Abdurahimiju strateg Pjesnika.

"U ovom smo razdoblju radili na tome da nađemo igru za Kranjčevićevu. Smiješno je bilo govoriti o našim izdanjima s Dinamom i Hajdukom, ako mi imamo problema sa domaćim utakmicama i to protiv dosta slabijih protivnika. Nama je problem što se gotovo svi u Kranjčevićevoj zatvore na svojoj polovici, a mi do sada nismo uspjeli pronaći rješenje za to. Osijek je naš prvi test, nadam se da ćemo u subotu znati odgovoriti na njihovu igru iako smo svi svjesni kako nas očekuje težak susret. Riječ je o pokretljivoj i discipliniranoj momčadi, koja igra sa dosta zgusnutom veznom linijom i jednim isturenim napadačem, ali mislim da smo spremni napraviti napokon jedan pravi domaći rezultat. Očekujem našu pobjedu."

Trener Zagreba Luka Pavlović od Osječana ne očekuje iznenađenja, a vjeruje kako je recept za današnji uspjeh - strpljivost. "Mislim kako će se gosti postaviti jednako kao u utakmicama s Dinamom i Hajdukom, to je Osijek kakav očekujem i protiv nas. Na nama je da ih svladamo i ja vjerujem kako ćemo pronaći način da ih nadmudrimo. Moramo biti strpljivi, a posebno smanjiti naše pogreške koje su nas do sada toliko puta stajale pobjeda na našem terenu. Rekao sam svojim igračima prije Varaždina, a to ću im reći i prije ovog susreta kako sve greške taktičke i tehničke prirode ja preuzimam na sebe. Od njih tražim jedino karakteran nastup i da do kraja ostave srce na terenu."

"Bijeli" će istrčati u identičnom sastavu koji im je donio tri boda iz Varaždina, a na popisu igrača koji nedostaju nalaze se Jurendić, Mikulić i Džolan.

U sjajnom raspoloženju otputovali su Osječani u Kranjčevićevu. Pobjeda nad Hajdukom te sedam bodova osvojenih u posljednja tri susreta podigli su samopouzdanje osječke momčadi na najvišu razinu, pa ne čudi što "bijelo-plavi" s naglašenim ambicijama odlaze i u Zagreb, koji je ako suditi prema ovosezonskim rezultatima najnezgodniji protivnik bijelo-plavima.

U prvom ovosezonskom susretu u Kranjčevićevoj, Osječani su do 70. minute imali vodstvo, da bi se kući vratili praznih ruku, dok je u Gradskom vrtu Zagreb praktički iz dva udarca na gol Marina Skendera došao do nova tri boda. Upravo iz tih razloga željni su Osječani ovaj put dokazati da su bolja momčad od Pjesnika, a motiv više je i spoznaja da je riječ o izravnom konkurentu u borbi za Europu.

Usprkos odličnom raspoloženju u redovima svoje momčadi, razloga za brigu ima trener Tomislav Steinbrückner. Naime, zbog žutih kartona iz momčadi su otpala čak trojica standardnih prvomitaca, Domagoj Vida, Ivan Ibriks te Srđan Vidaković, dok je Karla Primorca ozljeda akdutora, koja ga prati već duže vrijeme, ovaj put izbacila iz konkurencije za momčad.

Tako će se po prvi put u nastavku sezone u momčad vratiti oporavljeni kapetan Valentin Babić, koji će zauzeti mjesto na desnom boku, dok se na poziciju stopera vraća Jurica Pranjić. Kako Steinbrückner ne odustaje od igre s tri napadača, ulogu najisturenijeg, pomalo iznenađujuće, u Kranjčevićevoj će od prve minute dobiti mladi Igor Prijić, a jedina dvojba je hoće li od prve minute na lijevom boku prednost dobiti ofenzivni Andre Luiz ili defenzivni Slobodan Stranatić.

T-Com 1. HNL, 25. kolo, 16:30h:

Zagreb: Škorić - Celjak, Kartelo, Ivanković, Pejić - Mujdža, Šovšić, Parlov, Špičić - Vugrinec, Krstanović.

Osijek: Skender – Andre Luiz (Stranatić), Smoje, Pranjić, Babić – Kurtović, Todorčev, Jugović – Miličević, Barišić, Prijić.

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

25. kolo

Hajduk2:0Cibalia
Dinamo1:0Inter-Zaprešić
Slaven Belupo5:1Sesvete
Rijeka4:1Varaždin
Zagreb1:0Osijek
Šibenik0:0Zadar
1Dinamo 3371:26+4574
2Hajduk 3359:25+3468
3Rijeka 3350:44+656
4Slaven Belupo 3346:39+755
5Zagreb 3338:39-147
6Šibenik 3344:35+946
7Osijek 3340:41-141
8Cibalia 3333:53-2038
9Inter-Zaprešić 3341:50-936
10Varaždin 3341:55-1435
11Zadar 3328:49-2129
12Sesvete (-1)3331:66-3525

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!