Košarka

Složni Vujoševićevi klinci

Borna Rupnik • subota, 18.04.2009.
Složni Vujoševićevi klinci
Foto: Davor Sajko

Veliko finale završnog turnira regionalne NLB lige zasluženo će odigrati dvije najbolje momčadi, beogradski Partizan i zagrebačka Cibona, a uloga favorita ipak pripada ekipi Duška Vujoševića, i to ne samo zbog domaćeg terena...

Momčad Partizana večeras juri treći uzastopni regionalni naslov, a ključna riječ u toj rečenici jest - momčad. Duško Vujošević u svojoj je svlačionici izgradio sastav koji na terenu djeluje izrazito kompaktno, pogotovo u obrambenim zadaćama, te se na taj način može suprotstaviti čak i objektivno jačim protivnicima.

U riznici mladih košarkaša - 30 godina napunio je tek Petar Božić, a iskusnijima se smatraju i 26-godišnjaci Stephane Lasme i Čedomir Vitkovac - posebno se ističe talent Novice Veličkovića, 205 centimetara visokog krilnog igrača i najboljeg Partizanovog strijelca u NLB ligi.

Igrom Partizana dirigiraju braniči Uroš Tripković i Milenko Tepić, koji uz Lasmea i Veličkovića skuplja najveću minutažu, a izvrsno je koristi za kvalitetne asistencije i krađu lopti, iako ih ujedno najviše i izgubi. Tripković je iznimno precizan šuter, pogotovo s udaljenih pozicija.

U fizički zahtjevnoj košarci kakvu Vujošević voli, Tripkovića i Tepića rotira s Božićem, Aleksandrom Rašićem i u nešto manjoj mjeri Vukašinom Aleksićem, dok su mu rezervna rješenja za Novicu Veličkovića prvenstveno Strahinja Milošević i Čedomir Vitkovac.

Reketom vlada 228 centimetara visoki Slavko Vraneš koji protivnicima često onemogućava opciju ulaska pod koš, a društvo mu prave pokretljivi i vrlo skočni Gabonac Lasme, mladi Čeh Jan Vesely, a tu je i još jedan Crnogorac, Žarko Rakočević. Izrazito su dominantni u skoku, pri čemu im se često priključuje i Veličković.

Unatoč pojedinačnim kvalitetama, obilježje ove momčadi je timski rad, zajedništvo, obrana "krvavih koljena" i pristup igri u kojem se praktično nikada ne odustaje, što su najbolje pokazali u četvrtfinalnim euroligaškim utakmicama protiv moskovskog CSKA, kada su usprkos izgubljenim situacijama pokušavali zadržati svoju koncepciju, a pobjeda protiv istog protivnika u Moskvi (u prvom dijelu natjecanja) dokazuje da njihov stil, premda često spusti broj koševa na minimum, donosi rezultate.

Naravno, nisu ni oni bezgrešni. Napadati ih treba strpljivo, s brzim protokom lopte, uz neprestan pritisak i borbu za svaku uhvaćenu loptu, a Cibona ovoga puta ima dosta svojih aduta. Velimir Perasović i njegovi momci trebaju istrčati na parket beogradske Arene s vjerom u svoje mogućnosti i bez ijednog zrnca straha pa može pasti i snažni Partizan. Zašto ne?

ABA liga

1Crvena zvezda 224+433
2Partizan 206+457
3Budućnost VOLI 197+204
4Mega Basket 1610+106
5Cedevita Olimpija 1610+51
6Zadar 1412+42
7Igokea 1313-77
8Studentski centar 1115-35
9Split 1115-105
10Borac Čačak 1016-117
11FMP 1016-163
12Cibona 917-156
13Mornar Barsko zlato 620-326
14Krka 521-314

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

KošarkaABA ligaCibona
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!